用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 今年升中一, 買校服,書..要幾多錢.....
go

今年升中一, 買校服,書..要幾多錢..... [複製鏈接]

我想有個預算.
邊到可買到中一舊書呢?
可以慳得就慳.
$2500 可以嗎? (連校服, 鞋襪)
   0    0    0    0
好開心加入這個大家庭............

醒目開學勳章

hi,

唔敢諗,到時至算!

yuk hei mum

原帖由 beauty-wife 於 09-6-19 17:34 發表
我想有個預算.
邊到可買到中一舊書呢?
可以慳得就慳.

原帖由 tinetinew 於 09-6-19 17:47 發表
hi,

唔敢諗,到時至算!

yuk hei mum

我都想計吓7月份人工, 扣除開學支出仲有沒有剩?

醒目開學勳章

原帖由 stitchfriends 於 09-6-19 19:37 發表

我都想計吓7月份人工, 扣除開學支出仲有沒有剩?

冇得計,上年個仔升中一大約花費4000-5000左右,今年D書商又加....就算舊書都節省唔到幾多,要有心理準備.

我估唔得.
如果新書大約$2000-3000.
校服,體育服,毛衣,鞋,書包,文具等 $1500.仲有開學d家教會費、班會費、報紙費、影印費........ round $1000.
以上係小女上學年大約支出.

如果舊書,可嘗試去yahoo拍買試下(不過要留心出版年份,一定要同書單一樣,交收時睇下d頁數齊唔齊等),d書有d好新,因為上堂唔用架.呀女舊年都買幾本,平一半以上.

原帖由 beauty-wife 於 09-6-19 17:34 發表
我想有個預算.
邊到可買到中一舊書呢?
可以慳得就慳.

原帖由 motherlau 於 09-6-19 23:01 發表
我估唔得.
如果新書大約$2000-3000.
校服,體育服,毛衣,鞋,書包,文具等 $1500.仲有開學d家教會費、班會費、報紙費、影印費........ round $1000.
以上係小女上學年大約支出.

如果舊書,可嘗試去yahoo拍買試下(不過要 ...

Hi motherlau,

仲有訂飯, 車費呀!
毛衣可唔可以遲少少至買呢?  反正都味著得住.

當然零用錢末計啦!
毛衣我就末必得,要睇小朋友,我個女日日架,佢話冷氣好凍.
原帖由 stitchfriends 於 09-6-19 23:21 發表

Hi motherlau,

仲有訂飯, 車費呀!
毛衣可唔可以遲少少至買呢?  反正都味著得住.

原帖由 motherlau 於 09-6-19 23:52 發表
當然零用錢末計啦!
毛衣我就末必得,要睇小朋友,我個女日日架,佢話冷氣好凍.

Hi, motherlau

係呀, 計漏零用錢潻!

想問一問升上中學, 唔知要比幾多零用錢才適當呢?  我又唔想佢咁大使, 而家六年班我就比20元一個星期, 都唔多夠, D 云零食都好貴, 佢多數食媽咪面, 汽水, Ice-cream.

早餐在家吃, 有八達通搭車, 在家帶少量零食回校吃.

唔知 F.1 要比幾多零用才適當呢?   Thanks!

亞女小一至小六從未比零用錢在校買零食,在小一至小四時她在家食好少早餐,我會同她返學時再買麵包、三文治給她小息吃。但到了小五、六小息要做糾察或圖書管理員就好多時剩咗話唔夠時間吃。夏天有時用八達通買紙包飲品,等到放學後食飯。佢學校無小食部只有幾部機按小食或飲品。至於零食她有時返學都要求買情况不多,反而我在超市買定小小放在家,她想拿回校都會問我得唔得。我都"林"升中都要比零用錢,不過唔敢比太多怕她不識節制。

原帖由 tommymura 於 09-6-21 10:48 發表
亞女小一至小六從未比零用錢在校買零食,在小一至小四時她在家食好少早餐,我會同她返學時再買麵包、三文治給她小息吃。但到了小五、六小息要做糾察或圖書管理員就好多時剩咗話唔夠時間吃。夏天有時用八達通買紙包飲品,等 ...

你囡囡都算乘, 你買嘅飽肯同你食.

我果D衰人, 要食有餡嘅飽, 如腸仔飽, 吞拿魚飽, Pizza飽 or 三文治. 無餡飽唔食, 唔喜歡白方飽, 有好多次比我發現面飽在他們書包底壓到 'bin' 哂唔食, 終於要掉.

我發現我仔對食物有敏感, 每次吃完蛋撻 or 面飽, 回到學校會無故流 nose 涕, 眼紅有眼水, 連續狂打多個 噴嚏, 尢其最嚴重係食咗蛋撻, 要用成5包紙巾 clean nose, 初頭以為係傷風, 食傷風藥, 但係点會成日咁密架?  後來睇咗篇報導話吃了雞蛋黃, 會敏感架!

阿仔以後早餐不吃飽, 只吃米粉 or noodles, 即刻無敏感!

Hi,

小女升中後,大概$500一個月,包早餐,車費(MTR唔貴),零用,文具.午餐帶飯.學校冇小食部,只係放學買下小食等.有時會唔夠洗,月尾要再比.

原帖由 stitchfriends 於 09-6-21 00:00 發表

係呀, 計漏零用錢潻!

想問一問升上中學, 唔知要比幾多零用錢才適當呢?  我又唔想佢咁大使, 而家六年班我就比20元一個星期, 都唔多夠, D 云零食都好貴, 佢多數食媽咪面, 汽水, Ice-cream.

早餐在 ...

好在早發現,唔洗小朋友再受苦 .

原帖由 stitchfriends 於 09-6-21 20:30 發表

你囡囡都算乘, 你買嘅飽肯同你食.

我果D衰人, 要食有餡嘅飽, 如腸仔飽, 吞拿魚飽, Pizza飽 or 三文治. 無餡飽唔食, 唔喜歡白方飽, 有好多次比我發現面飽在他們書包底壓到 'bin' 哂唔食, 終於要掉.

我發現我仔對 ...

原帖由 motherlau 於 09-6-21 23:32 發表
Hi,

小女升中後,大概$500一個月,包早餐,車費(MTR唔貴),零用,文具.午餐帶飯.學校冇小食部,只係放學買下小食等.有時會唔夠洗,月尾要再比.

$500 包早餐, 車費, 已所餘無幾 bor!

我見 d 零食, 閒閒地都要$7 - $9元, 我個仔成日出街 '樓' 我買 Ice-cream, MsDonald 都要成 $10.70 一杯, 好貴, 又 '樓' 我比 $5 or $10 比佢 '樓' 蛋.  我唔比錢佢 '樓', 佢就話: 求吓你啦! 衰衰咁!  

我 C 6 都話我做物心軟買比佢, '樓' 到一屋都係蛋, D 公仔又細細隻, 比工人攪到唔見哂 ! (實則可能偷咗!, 屋企成日唔見嘢!)  我個仔仲好似 B B 咁, 好鍾意 D 卡通公仔, 仲話自己開始變聲潻!  有時講說話時走音, 我咪話 : 既然知自己開始大過, 仲唔生性!!

而家 D '樓蛋機, 個個商場都有, 有 D 放正在電梯口, 慌死你睇唔到, C 6 發現仲有埋八達通 '嘟' 潻呀! D 大型商場仲衰, 成間店都係 '樓' 蛋舖. 我都見好多學生三五成群流連在那裡, 所以揾中學都要避開哩 D 大型商場, 咁多嘢睇, 佢地放學實去行番幾轉才回家.

D 細路有張八達係手, 就先使味來錢, 好似 Visa Card 咁!

me 2 ...e+ 都係 $20/week

上左中學下下要自己搭車, 真係要有個 $ 旁身
請問你地打算8達通入幾$比佢地
e+ 我就 $50 次, 都好快洗哂

入太多又怕佢地下下 bi 黎用

原帖由 stitchfriends 於 09-6-21 00:00 發表

係呀, 計漏零用錢潻!

早餐在 ...

係架.因為佢幾大洗,又成日唔見!所以唔會比太多錢佢。$500係佢自己計出黎ge開支,佢話夠,我就算la,等佢冇錢洗再問我.當然去街去玩個d又另計la.
'樓' 蛋-佢唔好架。佢鐘意返屋企睇"棒棒堂"唔洗$

原帖由 stitchfriends 於 09-6-22 10:13 發表

$500 包早餐, 車費, 已所餘無幾 bor!

我見 d 零食, 閒閒地都要$7 - $9元, 我個仔成日出街 '樓' 我買 Ice-cream, MsDonald 都要成 $10.70 一杯, 好貴, 又 '樓' 我比 $5 or $10 比佢 '樓' 蛋.  我 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

8達通我鼓勵佢地只係入車費,唔好用來買,因為唔覺唔覺又洗大.這個方法幾work,女女第一年成日買飲,唔覺唔覺用洒d錢,佢之後唔用8達通買,飲小,識睇下有冇錢先買.

原帖由 jazzmama 於 09-6-22 10:20 發表

...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

Hi,

囝囝升中一後,$250per week, 包午餐,車費(小巴+MTR過海),參加課外活動及假期間外出的車費和膳費).囝囝不買零食,所以每週都有錢餘下.

原帖由 jazzmama 於 09-6-22 10:20 發表

...

我個每兩星期八達通增值$50,d男仔好大頭蝦成日唔見嘢,八達通都唔見3次,好傷!

中學都唔好入咁多錢,費事唔見.

唔知有mud方法可令男仔慳D呢?

我舊年暑假報咗一個兒童理財班,我問阿仔學咗d咩, 教我慳吓? 点知佢話好悶,物都學唔到,都唔知係咪真嘅!

因為阿仔好大使,比$80佢去學校旅行 or 運動會,只使剩幾元比番我,佢話買了兩次飲品, 我話 : 比$100你, 咁你又用哂佢囉wor, 係唔係呀? 激死!  

我個女讀中一, $200零用 + $100增值 (佢帶飯, 有校車 不過有課外活動和去補習) 都足夠用的, 唔大洗有少少余啦.  要佢自負盈虧, 基本文具都要佢包埋.  自此佢自己計數, 唔會亂用錢.  建議你地都試吓.

原帖由 yellow3456 於 09-6-23 00:59 發表
我個女讀中一, $200零用 + $100增值 (佢帶飯, 有校車 不過有課外活動和去補習) 都足夠用的, 唔大洗有少少余啦.  要佢自負盈虧, 基本文具都要佢包埋.  自此佢自己計數, 唔會亂用錢.  建議你地都試吓. ...

Hi, yellow3456

今年9月我都試吓先, 多謝你嘅提議.
‹ 上一主題|下一主題