用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Logos vs GT,please help
樓主: sweetyboy
go

Logos vs GT,please help [複製鏈接]

醒目開學勳章

其實我囡囡也是下年才報小一,我也是緊張大師一名
所以早一年開始做research

原帖由 ggoo 於 09-10-16 17:51 發表
ZIYI:
我唔會介意,你唔使道歉. 網上最近某D人好容易同其他人有爭議,我就唔會介意呢D野,每個人都有言論自由.我唔會小事化大.
出年輪到我地報小一,見到其他人咁緊張,我依家都開始緊張.

...

原帖由 ziyi 於 09-10-16 18:14 發表
其實我囡囡也是下年才報小一,我也是緊張大師一名
所以早一年開始做research

我個囡囡都係下年才報小一, 由於家住調景嶺, GT及Logos就在咫尺, 呢兩間學校, 一直都是我所心儀, 我都希望能在此聽多d有經驗的家長之意見.

我個小朋友本身主動好學, 喜愛閱讀, 每個星期去圖書館, 佢可以睇書睇足幾個鐘, 都唔願走, 當然還有借閱她心儀的圖書. 平時你問佢野, 佢會好快甘反問返你.

優小以中文為主, 優中就以英文為主, 高小就係過渡期, 中/英文比例差唔多。

原帖由 tinching821 於 09-10-16 16:29 發表
Is GT's primary a CMI or EMI?  Anyone knows?

唔駛問老師就自行去洗手間, 同培養小朋友creative有咩關係???

原帖由 ziyi 於 09-10-16 11:04 發表
Logos是好培養小朋友 creative, 方向亦較GT等超前,有朋友告訴我, 小朋友可以不用問老師就自行去洗手間等(我唔知真定假)...

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 09-10-16 11:04 發表
Logos是好培養小朋友 creative, 方向亦較GT等超前,有朋友告訴我, 小朋友可以不用問老師就自行去洗手間等(我唔知真定假)

ziyi,
Logos的方向亦較GT等超前...是甚麼方向?願聞其詳!

聽幼稚園老師說真道是行IB的,如果中途想轉出其他學校便要想清楚.

醒目開學勳章

唉,其實係兩件事
"唔駛問老師就自行去洗手間"係講學校沒有像一般小學只講紀律而已,好講自律
而學校行IB,及她的課程是偏重Creative, 不是說唔駛問老師就自行去洗手間, 就培養小朋友creative
令你誤會真的抱歉
當然我覺得真道比GT較為creative,是主觀覺得,每個人有唔同看法

原帖由 中天英 於 09-10-17 03:39 發表
唔駛問老師就自行去洗手間, 同培養小朋友creative有咩關係???

醒目開學勳章

1.一般DSS行334,但她是行IB,雖然她網頁說未來會並行新高中
2.如果是資優生,可直接升班 (你可以話高主教都有)
3.她行11年制,分3階段 (你也可以話有一些小一二都是不分班,咪類似)
4.絕大部份課本是由學校編寫,但有好多課外讀本,並部份是引用外國版
我只想帶出是較一般我們正常接觸的小學或一條龍是有分別的

原帖由 SumSumBB 於 09-10-17 06:28 發表

ziyi,
Logos的方向亦較GT等超前...是甚麼方向?願聞其詳!

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 09-10-17 15:34 發表
1.一般DSS行334,但她是行IB,雖然她網頁說未來會並行新高中
3.她行11年制,分3階段 (你也可以話有一些小一二都是不分班,咪類似)
4.絕大部份課本是由學校編寫,但有好多課外讀本,並部份是引用外國版
我只想帶出是較一般我們正常接觸的小學或一條龍是有分別的

除左第三點,其他和GT都好似。
好奇想問下Logos行11年制,即少一年的學習,用意是甚麼?

原帖由 SumSumBB 於 09-10-17 19:02 發表

除左第三點,其他和GT都好似。
好奇想問下Logos行11年制,即少一年的學習,用意是甚麼?

想澄清兩件事:
1. 由於真道是直資,收政府資助,真道學生到第11年是需要考NSS同IB (而不是某幼稚園老師所言只考IB/行IB)的。
2. 其實,11 年學制背後的理念不難明白:一般中一課程要重溫小六知識,中五及中七(NSS就在中六)有一半時間學生毋須回校上課,空出1年多(NSS就空出半年)日子,加上真道學生沒有小六升中一的適應困難,11年其實不算太短。
3. 有關真道學生紀律問題,其實並非如某些人所說的那樣不濟,與其道聽塗說,倒不如自己親身去看,真道的學生普遍都懂得守規矩、尊師重道的。
4. 關於轉校,分享一個真實個案:之前有位就讀DS3(大槪等同小五學生)的學生要轉回主流小學,該小學經考核後編了他讀小六級,該學生仍覺得小六的科目及功課淺,游刃有餘。

以上是一些有關真道的資料,不過都是那一句,每間學校都有其優點、缺點,為小朋友找學校,最重要是找適合小朋友性格的學校。

Agreed!!!本人亦有此親身經歷.個人十分欣賞GT辦學理念,校長老師對教育有抱負.....由interview至取錄公佈之過程略知學校行政是否有條理(利益申報:本人不是GT家長,只是個人觀感),真道就....
原帖由 babie2 於 09-10-17 22:04 發表
I think it is very difficult to decide, my son haven't got 2nd interview in Logos, but is accepted into GT.

even if he was accepted into Logos, we will choose GT over Logos.

From attending the GT in ...

醒目開學勳章

Totally agreed explain for 11 years study and 紀律.
其實不是GT好過真道
或真道好過GT
而是什麼學校適合小朋友
真道有十幾位PHD,幾十位Post grad.
其實師資來說較很多學校好
有一些更是原本教大學的
當然,不可能百分百保證了什麼
但流失率卻每年只有2~3個百分比,這可以代表對學校有歸屬,陰謀論的,當然可以說老師沒有market value,所以走唔到
總之GT and 真道各有各好,最緊要是適合小朋友

原帖由 littlefaith 於 09-10-17 20:36 發表

想澄清兩件事:
1. 由於真道是直資,收政府資助,真道學生到第11年是需要考NSS同IB (而不是某幼稚園老師所言只考IB/行IB)的。
2. 其實,11 年學制背後的理念不難明白:一般中一課程要重溫小六知識,中五及中七(NSS就在中六)有 ...

醒目開學勳章

更正一下,因剛剛才聽完簡介回來
1. Logos英文是用美國最大出版商,美國版的書(加州/加拿大一些省份小學常用書)
2. 科學也是用美版,(感覺好像讀本科)
3. 中文是用上海/浙江等小學採用的課本(很坦白說,國內中文的教科書是較香港的程度深)

而校長會後我也與一班家長捉住校長問了很多
有一些是好中性,要看家長怎樣看
1. 有一些學校行雙班主任制,校長是唔buy,他覺得一定要有正,一個幫助,而Logos本身已有20多位專負責行政,又有心理學家,長駐社工
2. Second round interview, even the kid have high score but the parent is not achieve the school request, they still not offer

最後,校長沒有正面承認,但我個人覺得是事實的是
After first round interview, the school give ranking for all applicant, and based on the score to decide the second round interview number
And high score in first round is first batch to offer second round, if every thing alright, offer immediately after second interview
= who second interview in first, that mean, the kid is the target for the school

原帖由 ziyi 於 09-10-17 15:34 發表
4.絕大部份課本是由學校編寫,但有好多 ...

每年到了這時候, 每間學校都會有好多傳聞, 我作為真道家長, 看到後都會覺得好笑!
與其聽"人哋/某某"講, 倒不如自己親身去聽, 親身去看, 自會更清楚。

原帖由 ziyi 於 09-10-17 23:50 發表
更正一下,因剛剛才聽完簡介回來
1. Logos英文是用美國最大出版商,美國版的書(加州/加拿大一些省份小學常用書)
2. 科學也是用美版,(感覺好像讀本科)
3. 中文是用上海/浙江等小學採用的課本(很坦白說,國內中文的教科書 ...

原帖由 軒Mother 於 09-10-18 15:18 發表
每年到了這時候, 每間學校都會有好多傳聞, 我作為真道家長, 看到後都會覺得好笑!
與其聽"人哋/某某"講, 倒不如自己親身去聽, 親身去看, 自會更清楚。

...

同意﹗
不少家長只憑道聽塗說,就斷定某某學校有問題,誤導家長之餘,亦對這些學校極不公平。
作為家長,應該負責任一點。

what's Logos & GT stand for?

其實冇話邊間好d, 最緊要合身, 我的感覺是 (感覺咋, 不喜勿插)gt會培養出莫札特,達文西之類, logos會培出愛迪生之類人才

what's Logos and GT stands for?

LOGOS:
香港華人基督教聯會真道書院
GT:
優才(楊殷有娣)書院

原帖由 banchuwong 於 09-11-30 14:00 發表
what's Logos and GT stands for?
‹ 上一主題|下一主題