用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Logos vs GT,please help
go

Logos vs GT,please help [複製鏈接]

Dear all,

we live in TKO,
our kid was both accepted by logos and GT,
really hard to choose,please kindly give some advice !
   0    0    0    0

回覆 1# sweetyboy 的文章

Last year I faced the same dilema. Then I consulted someone who has experience in working for both schools. He told me that GT students, though active,  are better in self-discipline.

I choose GT because they offer small class (only 24 students/class), more self-dicipline and the teachers are more stable(the turn-over rate of teachers is very low).  And more important, their acedemic results are better.

原帖由 sweetyboy 於 09-10-16 01:12 發表
Dear all,

our kid was both accepted by logos and GT,
really hard to choose,please kindly give some advice !

我覺得 Logos會好啲,因為佢哋只揀選有能力的小朋友,不會看學生的家庭背景。

醒目開學勳章

你個小朋友是什麼性格的?
兩間的方向也有一些分別,最緊要是能配合你小朋友的性格,特質
你申請得兩間都因為覺得他們都是好學校
GT - P1 to P3 要在Mongkok校舍,比較小
但這些都是不重要
Logos是好培養小朋友 creative, 方向亦較GT等超前,有朋友告訴我, 小朋友可以不用問老師就自行去洗手間等(我唔知真定假)
所以要看小朋友適合才最重要

原帖由 sweetyboy 於 09-10-16 01:12 發表
Dear all,

我會選擇優才,因為佢各方面既評價都幾好,小朋友有適當既自由(過度既自由我覺得冇咁好),學術水平又唔錯,唯一缺點是小一至小三要到旺角返學,對住響TKO既人冇咁方便,如果唔使去旺角就更加好.

好多謝各位意見 !
真的..兩間都是好學校,令孩子愉快學習,實是難以决定 !

之於孩子的性格,他比較成熟思考型,性情穩定守禮,主動投入活動,意見多,語言方面比突出,

GT:資優課程能幫助發展孩子的潛能
Logos:具創意空間,樣孩子自由發揮,
這刻仍决定不了,希望各位家長幫忙!

原帖由 ziyi 於 09-10-16 11:04 發表
你個小朋友是什麼性格的?
兩間的方向也有一些分別,最緊要是能配合你小朋友的性格,特質
你申請得兩間都因為覺得他們都是好學校
GT - P1 to P3 要在Mongkok校舍,比較小
但這些都是不重要
Logos是好培養小朋友 creative ...

醒目開學勳章

那我會鼓勵Logos,因為聽你說你的小朋友是"性情穩定守禮",不會太放縱自己
而且"主動投入活動,意見多",即係有creative

原帖由 sweetyboy 於 09-10-16 15:08 發表
好多謝各位意見 !
真的..兩間都是好學校,令孩子愉快學習,實是難以决定 !

之於孩子的性格,他比較成熟思考型,性情穩定守禮,主動投入活動,意見多,語言方面比突出,

GT:資優課程能幫助發展孩子的潛能
Logos:具創意空間, ...

對呀 ! 以前可以唔駛出旺角,這点也令許多人爭扎呢!

原帖由 ggoo 於 09-10-16 14:07 發表
我會選擇優才,因為佢各方面既評價都幾好,小朋友有適當既自由(過度既自由我覺得冇咁好),學術水平又唔錯,唯一缺點是小一至小三要到旺角返學,對住響TKO既人冇咁方便,如果唔使去旺角就更加好. ...

我也是这个问题,我女儿也是同时被录取

原帖由 sweetyboy 於 09-10-16 15:15 發表
對呀 ! 以前可以唔駛出旺角,這点也令許多人爭扎呢!

我也是这个问题,我女儿也是同时被录取,我也不知怎么办,我女儿活泼,喜欢各种运动,而且也具有创造性,喜欢画画,语言方面伶牙俐齿,小时说法语,现在讲广东话,普通话,英文。我真不知该怎么办

醒目開學勳章

其實她識這麼多外語,最初有沒有考慮報陳守仁及St. Margret?
By the way, 你想她學懂守規矩的話/學業行先,我會選GT,如果是培養她繼續有creative,那我一定選Logos

原帖由 lyge2 於 09-10-16 15:30 發表

我也是这个问题,我女儿也是同时被录取,我也不知怎么办,我女儿活泼,喜欢各种运动,而且也具有创造性,喜欢画画,语言方面伶牙俐齿,小时说法语,现在讲广东话,普通话,英文。我真不知该怎么办 ...

謝謝你!
這裡,許多家長提出GT的孩子比較 "self-dicipline",反影出logos 的孩子比較沒那麼"self-dicipline",正如您方才提到logos比較"creative",所以"active"的孩子會多点"creative". 正正令我感覺到logos的孩子可能比較"活",
這有助我從孩子性格特貭裡,尋找到一些頭緒!
thank you so much !

原帖由 ziyi 於 09-10-16 15:12 發表
那我會鼓勵Logos,因為聽你說你的小朋友是"性情穩定守禮",不會太放縱自己
而且"主動投入活動,意見多",即係有creative

據我所知優才既學生大部份都好Active & creative,學校比學生既空間都好廣,好多小朋友都能夠"各展所長",我覺得呢樣是優才學生最大既特點,如果唔怕三年出旺角返學,優才真是一個好好既選擇.

原帖由 sweetyboy 於 09-10-16 15:48 發表
謝謝你!
這裡,許多家長提出GT的孩子比較 "self-dicipline",反影出logos 的孩子比較沒那麼"self-dicipline",正如您方才提到logos比較"creative",所以"active"的孩子會多点"creative". 正正令我感覺到logos的孩子可能 ...

Is GT's primary a CMI or EMI?  Anyone knows?

醒目開學勳章

其實只是對比而已,不是說GT唔Active & Creative
如果令你誤會,對不起

原帖由 ggoo 於 09-10-16 16:25 發表
據我所知優才既學生大部份都好Active & creative,學校比學生既空間都好廣,好多小朋友都能夠"各展所長",我覺得呢樣是優才學生最大既特點,如果唔怕三年出旺角返學,優才真是一個好好既選擇.

...

我會揀logos,因為間學校啲學生同老師都俾我好warm同好開心既感覺!小朋友喺呢間學校讀書一定好開心

ZIYI:
我唔會介意,你唔使道歉. 網上最近某D人好容易同其他人有爭議,我就唔會介意呢D野,每個人都有言論自由.我唔會小事化大.
出年輪到我地報小一,見到其他人咁緊張,我依家都開始緊張.

原帖由 ziyi 於 09-10-16 16:53 發表
其實只是對比而已,不是說GT唔Active & Creative
如果令你誤會,對不起

duplicate.

Same problem like me!!!
I giveup logos because three days passed quickly!

Same problem like me!
I giveup LOGOS because three days passed quickly!
‹ 上一主題|下一主題