用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港學校朗誦節評分
樓主: jar
go

香港學校朗誦節評分 [複製鏈接]

其實我覺得應有兩位評判會公平些,一人評實太主觀了,我果場冠亞季,連D家長散場後都話唔公平,朗誦到咁都有獎拿,有个學生表現好好,見他的樣子都好有信心拿獎,結果三甲都無,个家長一取回分紙,得7x,个家長即黑晒面,拉左个小朋友走了,見個小朋友個樣好唔開心

原帖由 winma 於 09-11-25 22:17 發表
今天有倆位小朋友很突出,字正腔圓,但三甲不入,很可惜!
頒獎後,有個家長跟評判打招呼,不知是否有她的學生才有這個賽果,所以話朗誦比賽好難講公平,要完全沒有私心都唔係人人都可以做到。
取亞軍嗰位小朋友連字都食咗(無讀出聲) ...

你地講到咁我好驚! 我仔仲未比賽12月8日先係.

絕對認同,仔仔去年在市區,82分已拿了季軍,今年他在新界比賽,88分都係第三(其實仔仔已經有超水準表現),眼見同場d小朋友個個有家長同老師陪來比賽,個個好認真!冠軍真的好有水準,有91分!

原帖由 winma 於 09-11-25 17:56 發表
新界組的人數比較多,競爭大,相對勝出者實力應該較強。

恭喜你, 請問評判叫什麼名

原帖由 傑西 於 09-11-26 13:29 發表
絕對認同,仔仔去年在市區,82分已拿了季軍,今年他在新界比賽,88分都係第三(其實仔仔已經有超水準表現),眼見同場d小朋友個個有家長同老師陪來比賽,個個好認真!冠軍真的好有水準,有91分!

...

原帖由 yinyin 於 09-11-26 13:53 發表
恭喜你, 請問評判叫什麼名

有沒有人知:
P1-P3女子英詩集誦在23/11市區下午那塲賽果如何?
即有 St Paul's Convent, Sacred Heart Private,
DGJS, 那埸。
(23/11 2:55pm Martha Boss Community Centre
class U104 : Nine-o'Clock Bell! or Duck's Ditty)

回覆 24# yinyin 的文章

我都想知,另請問你仔仔是參加那組別

其實朗誦節冠亞季軍無一定分數厘定,總之有冠亞季軍甘解,冠軍只得1個,亞季可以分別有1個或以上,指示是最好不超過當時總人數10%(得奬人數),但亦有例外,分數的數字亦好似中學會考甘,類似拉curve;睇評判個人喜好,有些手鬆,有些手緊,其實9字頭真的很難攞,但亦有評判比得鬆些,想小朋友開心回家,亦當是奬勵他們比賽.如果大家知道邊個評判和風格,心中就會有預算邊D小朋友會大機會攞奬甘解.
評判風格:有些喜自然,不歡喜老師教出來的倒模;有些重反應,不太重發音;發音,語調等等的比例是有,但看評判點放.
講番發音問題,唔一定是內地人的普通話一定標準,就等如外國人唔一定說英語標準,每地方都有口音的,本地人都唔一定說普通話差,如果跟足拼音,一樣準,亦等如陳方安心說英語很標準.

你地個場都係咁呀?咁曹女士本身咪好有問題!點解揾佢做評判...佢今年好似第一年做校際朗誦節評判,佢個名列於評判名單最後。
今天有同學仔在葵興比賽,何博士是評判,最高分是91分,軍、亞、季軍各一名,他說他最重視發音是否準確,所以他除了寫評語,還把小朋友讀錯的字都列在分紙上,如有讀錯字音三個以上或漏讀一字,都不能入三甲,非常有準則。另外他着重表演者的表現是否有感染力,這一部份是較為主觀的,他還說如果有兩個評判就較公平啦。我很認同他的講法,很有說服力。像何博士才稱得上是尊業評判。

原帖由 kachunma 於 09-11-26 10:35 發表
其實我覺得應有兩位評判會公平些,一人評實太主觀了,我果場冠亞季,連D家長散場後都話唔公平,朗誦到咁都有獎拿,有个學生表現好好,見他的樣子都好有信心拿獎,結果三甲都無,个家長一取回分紙,得7x,个家長即黑晒面,拉左个 ...

同意,我都覺得應該有兩位會公平一些,一位評判真的太主觀了,還要適合佢杯茶!
冠軍89

原帖由 kachunma 於 09-11-26 10:35 發表
其實我覺得應有兩位評判會公平些,一人評實太主觀了,我果場冠亞季,連D家長散場後都話唔公平,朗誦到咁都有獎拿,有个學生表現好好,見他的樣子都好有信心拿獎,結果三甲都無,个家長一取回分紙,得7x,个家長即黑晒面,拉左个 ...

請問評判係咩同地點,就一樣o架?

請問對灣仔小童群益會考普通話的小朋友要注意什麼?
另外, 尖沙咀天文台道教會的塲係咪好難去? 個塲係咪好細? 小朋友應大聲or細聲lei?
又另外, Olympic house 的塲又係點架, 係咪係大球塲入面?
呢3個地方係咪都係無stage gar...?
Thanks

[/quote]

其實朗誦哩家野係好主觀的,當然啦!有2個或以上評判係比較好D,但校際朗誦節好難做到,因為時間所限,要即刻出賽果,如果2個或以上評判的評分,要多勁多時間加加除除,一定唔可以即日出賽果,就算可以出賽果,亦因時間過急,好大機會有錯漏,所以我都明白固中原因及接受賽後的結果,大家不如平常心去對待賽果!當給小朋友1個面對群眾的表演機吧!我家小朋友已有數年比賽經驗,自上年有少少"滑鐵盧",得出上述體驗.
不如講吓甘多年所見的評判和他們的口味,給大家作參考,比大家有心理準備大約估到邊類形小朋友大機會勝出吧!
普通話:余X女仕,不喜老練的參賽者,如果略帶生硬的表演者機會大些,亦重發音.張X玲女仕,最大聲的不是她那杯茶.
知甘多.
同一試場,好大機會同一評判.
祝大家好運!

請問你們如何知道冠亞軍佢地幾多分架?
咁第一次參加有80分小二英語朗誦係咪都幾好了?
小朋友肯上台朗誦晒我覺得已了不起啊!

我仔今年第一年参賽,和只練左一个月,預左一定無獎,志在參與,但眼見比賽的結果,有感對有實力者不公,所以大家以此討論一吓唧  ,並不是因為自己小朋友無獎得到而胡亂講的,請勿誤會,大會亦其實有改善的空間

原帖由 Sherryko9 於 09-11-28 11:27 發表
其實朗誦哩家野係好主觀的,當然啦!有2個或以上評判係比較好D,但校際朗誦節好難做到,因為時間所限,要即刻出賽果,如果2個或以上評判的評分,要多勁多時間加加除除,一定唔可以即日出賽果,就算可以出賽果,亦因時間過急,好 ...

我明白的,只是說出自己這幾年比賽後的經驗,無意批評大家的感受 .校際朗誦節已舉辦了幾十年了,最初的冠亞季軍比現在的更難拿,並不是1次定生死,是小組開始(分區),跟著再進入決賽(合區),成百幾人爭的,當時除了錦旗外,還有奬座,木制的.
不要小看自己的小朋友,主要是看評判的口味,如果今次拿不到奬項,便當作的出賽經驗,下次再努力!

原帖由 kachunma 於 09-11-28 11:51 發表
我仔今年第一年参賽,和只練左一个月,預左一定無獎,志在參與,但眼見比賽的結果,有感對有實力者不公,所以大家以此討論一吓唧  ,並不是因為自己小朋友無獎得到而胡亂講的,請勿誤會,大會亦其實有改善的空間

...

係呀,第一次有80分算唔錯。小朋友有膽上台,完成比賽真係好叻啦!
原帖由 janetlam74 於 09-11-28 11:38 發表
咁第一次參加有80分小二英語朗誦係咪都幾好了?
小朋友肯上台朗誦晒我覺得已了不起啊!

我好認同你既講法,我都係希望朗誦節愈辦愈好,有感不公平既事提出來討論吓!
你有沒發覺比賽場地給英文朗誦的總比中文朗誦的好,而且英文評判大多數都從外國請過來,相對普通話朗誦的評判質數就很參差。由權威的教授、博士以至研習社教師都有。試問教師見到自己嘅學生會唔會有私心?大會真係有好多地方要改善!
原帖由 kachunma 於 09-11-28 11:51 發表

...

上星期五新界區英文朗誦,我知冠軍係88,亞軍87,季軍85,我仔學校3個同學都同分取83,老師話成績都唔錯。

係大會公布定你們問小朋友佢地第1/2/3名幾多分?

我都好認同你的說法,英文朗誦無論場地和安排,都比中文(包括粵語和普通話)好,普通話評判質素真係好參差,大家要求比例不一致,所以如果不入3甲的,不要少看自己,大有可能不是評判那杯茶吧了!有1個評判,叫余國光,我很欣賞他那番說話:"如果今次你們有人不入3甲,不要以為自己不好,可能是我走漏眼,下次比賽時,有其他評判會賞識到你們的,不要灰心",他對比賽後評語很正面,不會令小朋友有hard feel.
甘多年只覺得大會"批評接受,行動照舊",他們是不准大會當時錄影或錄音,很難對某些評判作出有力投訴;相反,可以甘話,是尊重評判,如同等如尊師重道.

原帖由 winma 於 09-11-29 00:50 發表
我好認同你既講法,我都係希望朗誦節愈辦愈好,有感不公平既事提出來討論吓!
你有沒發覺比賽場地給英文朗誦的總比中文朗誦的好,而且英文評判大多數都從外國請過來,相對普通話朗誦的評判質數就很參差。由權威的教授、博士以 ...
‹ 上一主題|下一主題