用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港學校朗誦節評分
go

香港學校朗誦節評分 [複製鏈接]

0    0    0    0

我囡琴日個組, 冠軍88分.
佢同學上星期個組, 冠軍85分.

評分標準就唔知, 我諗市區組水平會高d, 我女係新界組.

我覺得唔係,因市區好多的學生好多都沒有訓練,一聽就知,但新界的學生,無論什麼組,幾乎全部都有老師訓練,而且可能有些是內地人的子女,他們的普通話真係好勁!

原帖由 connieckyip 於 09-11-24 23:23 發表
評分標準就唔知, 我諗市區組水平會高d, 我女係新界組.

原帖由 傑西 於 09-11-25 05:41 發表
我覺得唔係,因市區好多的學生好多都沒有訓練,一聽就知,但新界的學生,無論什麼組,幾乎全部都有老師訓練,而且可能有些是內地人的子女,他們的普通話真係好勁!

...

我囡星期一也參加了新界組的普遍話獨誦,她拿了83分連三甲都不入,評判都說參賽者水準很高,因此,我都覺得不一定市區的水平會高過新界區!

下? 邊有咁分嫁.....
尋日啊女英詩, 30個入面都有3-4個發台瘟....上台諗唔到...緊張罷..
我啊女學校係普通野, 冠軍個名87, 其餘係86, 啊女學校出4名參賽, 全部無獎, 分別係85, 84, 84, 83...

原帖由 晴晴的媽媽 於 09-11-25 09:24 發表

我囡星期一也參加了新界組的普遍話獨誦,她拿了83分連三甲都不入,評判都說參賽者水準很高,因此,我都覺得不一定市區的水平會高過新界區!

今天詩詞獨誦三、四年級冠軍87分,但很多家長都很意外,因為冠軍表現並不突出,評判並不注重發音是否正確,對學生的錯誤發音,隻字不提。她注重在沒有『,』時,不要停頓;就是句字很長也不能適當地停頓,要一口氣說完。一開始評語,就說今天的水準普通,到最後又說今天水平很高,所以冠軍有87分...前言不對後語。
今年遇著這種評判(曹女士)真倒運!

祝大家比賽順利!

比賽就係咁嫁啦, 睇下撞唔撞啱評判口味..

通常, 外藉老師教出黎既學生, 相對有一定水準, ..點解, 因為佢地對佢地既mother tongue更了解, 例如, 重音放錯位, 對外國人黎講, 係致命...諗得幾好都假..

位評判逐句解點諗至叫好, 又真係留意到人人accent位置不同, 你放對了, 就bingo...佢解釋了一次, 我都明白, 完全同意...仲要夾埋首詩背後意思....去剪裁重音部份...幾時快, 幾時慢...

有得著...不過, 每位評判, 總有variation...總之小朋友諗好佢...結果順其自然..

原帖由 winma 於 09-11-25 16:14 發表
今天詩詞獨誦三、四年級冠軍87分,但很多家長都很意外,因為冠軍表現並不特出,評判的不注重發音,她注重在沒有『,』時不要停頓,就是句字很長也不能適當地停頓。遇著這種評判真倒運!

祝大家比賽順利! ...

hi wootaitai,

84 is considered good mark, but it's just not good enough for getting award on stage.

All the competitors in my daughter's class get the marks between 80-85.  But none of them get a prize on stage.

原帖由 wootaitai 於 09-11-25 12:09 發表
English poetry 84 pts considered a good result or not?

does everyone have marks between 80-87??

我都好認同同學表現要啱評判口味,之不過今天普通話比賽,發音可說是必評的一環,但她不評真有點怪,點都好啦,大家分享吓我既『勞蘇』啦!

新界組的人數比較多,競爭大,相對勝出者實力應該較強。
原帖由 jar 於 09-11-24 14:09 發表
想再問問, 香港學校朗誦節是分多區比賽的, 市區組水平會否比較高?  評分標準, 各區又是否一樣呢?

我仔果場普獨,個評判都是性曹的,曹X(女),不知是否同一人?佢都是不評發音,我都覺有點怪

原帖由 winma 於 09-11-25 17:47 發表
我都好認同同學表現要啱評判口味,之不過今天普通話比賽,發音可說是必評的一環,但她不評真有點怪,點都好啦,大家分享吓我既『盧蘇』啦!

我相信是同一人!你仔仔個場點呀?賽果合理嗎?
今天她比分都好緊,冠、亞、季軍各一名。我朋友個女在荃灣比賽,評判是位教授,她說當天小朋友的表現一般,但她還是發了五個獎,真好!

原帖由 kachunma 於 09-11-25 17:59 發表
我仔果場普獨,個評判都是性曹的,曹X(女),不知是否同一人?佢都是不評發音,我都覺有點怪

我果場,個冠、亞、季軍並唔突出,都好出奇佢地有什麼優勝處?音又唔準!?我覺得賽果好一般,比分亦好緊,最突出表現果幾個反而無獎

原帖由 winma 於 09-11-25 18:17 發表
我相信是同一人吧!你仔仔個場點呀?賽果合理嗎?
她給分都好緊,冠、亞、季軍各一名。

..........

今天有倆位小朋友很突出,字正腔圓,但三甲不入,很可惜!
頒獎後,有個家長跟評判打招呼,不知是否有她的學生才有這個賽果,所以話朗誦比賽好難講公平,要完全沒有私心都唔係人人都可以做到。
取亞軍嗰位小朋友連字都食咗(無讀出聲),都入三甲,真係不知所謂(指曹女士)。

原帖由 kachunma 於 09-11-25 18:56 發表
我果場,個冠、亞、季軍並唔突出,都好出奇佢地有什麼優勝處?音又唔準!?我覺得賽果好一般,比分亦好緊,最突出表現果幾個反而無獎

原帖由 傑西 於 09-11-25 05:41 發表

...

有些是內地人的子女,他們的普通話真係好勁!
呢樣就真係, 可能我係YL區, 我個日都見好多媽咪, 係內地人.
我女個日個評判, 發音就執得幾緊, 佢寫埋我女邊個字發音唔正確.

‹ 上一主題|下一主題