用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 會不會太遲,兒子過了6歲才發現是自閉。。。後悔莫及 ...
樓主: xixi1218
go

會不會太遲,兒子過了6歲才發現是自閉。。。後悔莫及 [複製鏈接]

我建議你而家就去排政府,等緊政府服務既同時可以去私人既,因為政府既服務好全面,又密集,包括多方面既治療:職業治療(同小朋友做下肌肉訓練),感官系統訓練,行為治療....

如果自閉症既私人治療,行為治療就最常用,係減少小朋友不適當行為,同時提升適當desirable行為,但係行為治療要好密集式去做,每日3小時治療加3小時家中訓練,真係幾貴

有一間叫自閉症人士福利促進會,入面有行為治療師,收費應該平過出面一半,但唔知駛唔駛排好耐

其他既治療選擇有遊戲治療,感統治療,咁呢D就係一個星期一次,每次一個鐘,收費800至1000元

講到底,治奈以外不忘發掘小朋友既長處,幫佢發展,其實好多自閉症小朋友都好叻,你要加油呀,支持你!!

原帖由 amycml 於 10-5-30 14:23 發表
我建議你而家就去排政府,等緊政府服務既同時可以去私人既,因為政府既服務好全面,又密集,包括多方面既治療:職業治療(同小朋友做下肌肉訓練),感官系統訓練,行為治療....

如果自閉症既私人治療,行為治療就最常用,係減少小朋友不 ...

多謝,請問如果上小一了,那這些治療是不是要停了?

回覆 21# amycml 的文章

另外,我還想問一下,如果政府和私人的都進行,方法上會否有衝突,而且會不會導致混亂?我本來也有想過,不過我想可能遵循一個計劃會有系統一點。
還問一下:協康會是私人還是政府的?如果申請政府的,6歲以上是怎麼申請?

協康會本身是私人機構, 有"青蔥計劃"是照顧自閉兒童的需要, 是一個全面的計劃. 每日上堂三小時(如果我沒記錯), 月費7500元, 要排隊. 約三至六個月. 而這個課程據說是好評佔多數.

除了收全費的"青蔥計劃", 協康會亦接受政府全面資助, 在多個中心有S位, 同樣是十分全面的自閉兒童服務, 上課時間是全日制, 可以說是比青蔥計劃更全面, 不過中心多, 唔同地區的水準有分差(據說東涌條龍好短, 但水準甚低), 但因為是政府s位關係, 學費十分平(三百餘元), 但要排好耐隊, 一d口碑好的中心動輒排兩三年. 申請政府位, 要去政府做正式評估後再轉介(一般等半年先有得做評估, 之後等幾耐視乎你選那一間中心), 或是由一些私人中心做正式評估轉介社署社工跟進(評估唔駛等, 但s位一樣要等). 總括, 要政府s位一定要做正式評估. 問題是你想做政府評估定係私人評估.

回覆 24# andylcm 的文章

多謝!很詳盡。
‹ 上一主題|下一主題