用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 會不會太遲,兒子過了6歲才發現是自閉。。。後悔莫及 ...
go

會不會太遲,兒子過了6歲才發現是自閉。。。後悔莫及 [複製鏈接]

好慚愧,好心痛,好後悔,到今年才帶仔仔去看香港的精神科醫生,醫生認為是自閉癥。因為我和老公都在大陸工作,仔仔兩歲就和我們在大陸。之所以一直不覺得是問題,是因為仔仔從小就同我好親,他好癡我,我不知道這也有可能是自閉癥的孩子,從來沒想過,我以為自閉就是生活在自己的世界。以前仔仔不大理睬別人,但上了幼兒園后對大人也很樂意打招呼,而且他有時會主動抱抱和親親其他大人,他以前不喜歡和同齡人玩,最近兩年也很希望參與,只是語言不豐富,不懂表達,雖然說語言比同齡人慢,但他有不斷地進步中,現在只要是感興趣的或者和家人說條件時,也能很清晰表達,同家人也有比較好的眼神交流。
    一年半前在大陸看醫生,醫生只是觀察了幾分鐘,第一句就說他不是自閉,後來說是發自緩慢。最近發覺他經常和自己的手說話,而且莫名其妙會發脾氣,要上小一了(報了香港小一),於是很擔心,就帶他去香港看醫生,90分鐘的交談和觀察,醫生說是自閉,我當時一片空白。還未知怕,回到家,查了一些資料,就越來越怕,越來越擔心,好像人都要崩潰了。每晚都很難才睡著,早上一醒來就心如刀割。
      聽說3歲前發現是黃金期,6歲前也還好,可是我的已經過了6歲,其實我又回想起,他好像自小就有一些自閉的特點,例如莫名其妙的固執,喜歡看重複的動作等,但我一直以為這是他的性格。天啊,我好後悔啊,我知道現在後悔都沒有,但我真的怕兒子進步會很小,請問有人這麼晚才發現的嗎?大孩子的訓練還有用嗎?讀小學該怎麼辦啊。。。。。。
   0    0    0    0

原帖由 xixi1218 於 10-5-13 20:06 發表
好慚愧,好心痛,好後悔,到今年才帶仔仔去看香港的精神科醫生,醫生認為是自閉癥。因為我和老公都在大陸工作,仔仔兩歲就和我們在大陸。之所以一直不覺得是問題,是因為仔仔從小就同我好親,他好癡我,我不知道這也有可能是自閉癥的 ...

唔好太內疚,其實聽你講,你兒子的能力應該不錯,所以你才遲發覺,其實好多自閉症個案甚至上小學或中學先發現。好在你個仔已識講嘢,過咗六歲,其實重有得訓練,都唔遲。

醒目開學勳章

不要太灰心,既然已經過去就算吧。
現在起步也未算太遲, 但可能要自費的訓練要比較多同密啲嘞!
試吓聯絡吓以下機構....

協康-青蔥計劃
http://www.heephong.org/chi/slp/slp_service.html

Watchdog
http://www.watchdog.org.hk/監護者星期六支援服務.aspx

Benji's center
http://www.benjiscentre.org.hk/chi/content.php?s=service_form

非政府服務機構提供的評估服務
http://www.rehabguide.hk/evaluation_ss.php?id=6#eq_5

自閉症人士福利促進會

明愛康復服務 - 自閉症學童訓練服務
http://www.caritasrehab.org.hk/support/modules/tinyd0/index.php?id=4

好多謝大家,我現在準備去私人的機構訓練,請問私營的好還是政府的好?訓練是不是只專注參加一家的比較好?

千萬唔好後悔,不要放棄。雖然過了3歲的黃金期,但係6歲開始都未算遲。只要現在起步幫佢找適當的治療同訓娻,這樣做會對佢有好大的幫助。
還有,有自閉的小朋友,要注意俾什麼食物給他,詳細可問一問你看開的醫生。因為有些食物會引起他們無故發脾氣的。順帶一提的是,自閉症的人會經常重覆做同一樣的事,也可能看了某些畫面會跟著做同樣的事,因此可避免的話不要給他看有暴力成份的東西,可減低他跟著做而帶來的不必要危險。
這是來自我有自閉症的朋友的經驗。
原帖由 xixi1218 於 10-5-13 20:06 發表
好慚愧,好心痛,好後悔,到今年才帶仔仔去看香港的精神科醫生,醫生認為是自閉癥。因為我和老公都在大陸工作,仔仔兩歲就和我們在大陸。之所以一直不覺得是問題,是因為仔仔從小就同我好親,他好癡我,我不知道這也有可能是自閉癥的 ...

私人的機構一般以英文為主而且收費較貴,而政府的以中文為主。而且有好多朋友說政府的一般沒有什麼幫助。要看你家中的經濟如何,能力許何的話就選私營,但要嚴選,免得浪費了時間和金錢。
另外,要看你參加什麼訓練。一般都集中訓練,因為小朋友如何適應多重訓練呢?到他情況改善了,再考慮給他多一點訓練吧!
原帖由 xixi1218 於 10-5-14 13:38 發表
好多謝大家,我現在準備去私人的機構訓練,請問私營的好還是政府的好?訓練是不是只專注參加一家的比較好?

hayleyyorkshire ,你的意見好寶貴,多謝!

原帖由 Anpanmama 於 10-5-13 22:19 發表
不要太灰心,既然已經過去就算吧。
現在起步也未算太遲, 但可能要自費的訓練要比較多同密啲嘞!
試吓聯絡吓以下機構....

協康-青蔥計劃
http://www.heephong.org/chi/slp/slp_service.html

Watchdog
http://www.watchd ...

Watchdog 係6歲前架咋.....

原帖由 hayleyyorkshire 於 10-5-14 16:19 發表
私人的機構一般以英文為主而且收費較貴,而政府的以中文為主。 ...

唔係wor......
私人機構中英都有 !

原帖由 hayleyyorkshire 於 10-5-14 16:19 發表
私人的機構一般以英文為主而且收費較貴,而政府的以中文為主。而且有好多朋友說政府的一般沒有什麼幫助。要看你家中的經濟如何,能力許何的話就選私營,但要嚴選,免得浪費了時間和金錢。
另外,要看你參加什麼訓練。一般都集 ...

雖然免費服務好多時都唔會太好, 但都唔好一竹篙打晒一船人, 有service 俾嘅話, 點都去試吓!

xixi1218,
看到你的post令我懷疑自己也是自閉的.我由小到大都很喜歡自己同自己講野,在溝通上都是接收能力很差,理解能力很差,...

不過都叫做大學畢業啦,有份工,有老公...所以你都唔洗咁擔心的.
其實我都想知道好似我呢d自閉症的成人,係有無d service可以幫到我的呢?

首先  唔好怪責自己  ..  因好多父母  對自閉証  都不認識  

點解  你小朋友 年半前睇醫生 ..  第一句就答你 不是自閉?
反而  今時今日  妳去睇e生  佢會答妳是自閉?
妳應不應該  再找多個 e生做評估呢 ? ( 如果金錢上許可)
妳上網睇資料  越睇越驚.. 是因為妳 已經代入左 妳仔仔係
自閉小朋友.. 妳已經 先入為主了 !!!
自閉証  不會 四歲時沒有  反而  六歲有  相反亦不會倒轉的
同大朋友玩  因為大朋友  不會咁著重  小朋友的言語表達
大朋友會理解和猜想 小朋友想講咩 ( 就算講得不清楚)
同年齡小朋友 因為還細  佢地唔清楚 妳小朋友 講咩  所以
佢唔想同妳小朋友玩 ..  是很正常...  但妳小朋友  會主動
同佢地玩 ..  係一件好正常的事 ..  只是佢  言語有問題
所以其他小朋友  唔想同佢玩...

佢可以  很清晰表達,同家人也有比較好的眼神交流
已經表明  佢未必係一個自閉小朋友..

每個小朋友  都獨特的 .. 唔好因為佢小小既 習慣判佢有
病...  我都係過來人  我初時都95% 判自己個囡有自閉
上網再睇  都同妳一樣  越睇越似  機乎99% 判佢有

我建議妳  睇多個e生   家下好多私人機構  小小事 就會講
有自閉.. 之後 sell 妳 d  課程...

妳現在  平心d  冷靜d ..  比心機教佢  可能佢進步
會一日千里........

唔好比個 (自閉) 兩個字   圈死了妳

回覆 11# 小余 的文章

理解能力差.....都可以讀完大學???
我都好好好希望如果個女系自閉.....都要好似你甘叻

回覆 12# laumyi 的文章

我都好好好懷疑個女系唔系自閉??? .....有時我都會不自覺地將佢行為代入自閉行為....其實可能正常小朋友都有同樣行為

甘....最終你個女系唔系自閉啊??

回覆 14# 豬_兜兜 的文章

我個囡 ?  三個月前  兩歲   只識講單字
好固執  又無眼神接觸  
只喜歡睇一兩套 卡通 and  聽一兩首歌
但佢  喜歡同別人玩.. 每次玩時  都要屋企人
陪佢 .. 落公園玩  喜歡會年長d 小朋友玩

後來得知 自閉証 係有呢d特徵 .. 之後一個月
我和老婆 勁訓練佢講野 .. 家下已經 講到  三至五個字句子了,眼視亦多了好多接觸.. ..  上個月 帶佢番健康院 . 見左e生  二十分鍾..  e生答  我睇唔出佢有自閉...   之後去左 協康做言語評估.. 慢左同年小朋友  半年至三個月..  我再問評估c  駛唔駛做  自閉証評估..  佢答  無咁既必要  !!!
所以  我家下  都未証實 我個囡有無 ..  奇實
只要比心機教 .. 小朋友 的進展  可以好快  好大的 ..  無需比自閉兩個字  圈死自己!!!

原帖由 laumyi 於 10-5-17 14:12 發表
好固執  又無眼神接觸  

後來得知 自閉証 係有 ...

你地好勁啊!!! 請想教下你地系點樣TRAIN 個女講野的???
聽到你甘講.....好有豉勵!!!
我個女23個月, 20個月時醫生講佢GOLBAL DELAY
不過....我覺得佢有時似自閉....有時唔似..唔知系唔系我自已LABEL 佢???

好同意你的說法 -- '''要好比心機教... 無需比自閉兩個字 圈死自己!!!''''

原帖由 laumyi 於 10-5-17 14:12 發表
好固執  又無眼神接觸  

後來得知 自閉証 係有 ...

原帖由 小余 於 10-5-17 12:59 發表
xixi1218,
看到你的post令我懷疑自己也是自閉的.我由小到大都很喜歡自己同自己講野,在溝通上都是接收能力很差,理解能力很差,...

不過都叫做大學畢業啦,有份工,有老公...所以你都唔洗咁擔心的.
其實我都想知道好似我 ...

你是懷疑而已,和自閉癥是不同的。其實我的小朋友除了你說的那些表現外,還有很多莫名其妙的超級執著,和一些典型的表現,但我沒有經驗,而且以為這只是他的個性特點。不過,現在說什麽也沒用,只能對自己說有心不怕遲。

回覆 12# laumyi 的文章

多謝你的留言,其實我都有想過看多幾個,不過我們都經過很多觀察和表現,他其實真的有很多典型的問題,例如好多很莫名其妙的固執,例如一定要門關著,喜歡看單車輪子轉等等。有些是很小就有體現的,只是我沒有去關注,無論如何,我們幫他找訓練一定是無錯,我不可以再拖了。

govt service has to queue for at least 1.5 years and stop at age 6. So u have to go private. Have Chinese trainer. About 450-600 per session (one on one) or u can go to group therapy ...cheaper.

Ask 協康,明愛,心橋
‹ 上一主題|下一主題