用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Monkey媽媽
go

收費問題 [複製鏈接]

其實$3一張都算合理,因為要計算行政費在內..如要人手去分相同曬相同將d相發送到家長手上。
其實問題在於張通告,令各家長以為是學校生活相。囡囡以前讀n班每個月最少有數十張的照片,如果個個月都咁曬法都幾浪費,因為唔係張張都靚。加上就算有咗張相個個都想要噃張相底,希望學校可以安排一下。
好多謝money媽媽的update同學校clarify咗通告的內容。

me too.是通告表達得不清楚吧........睇完通告, 我第一個反應都係 $3/張價錢ok, 但晒幾多張, d相在什麼情況下影的, 單人or 集體.....等等問題, 見到你們的留言, 我就不用打電話去問了.

原帖由 chunlaifat 於 10-10-16 01:27 發表
是通告表達得不清楚吧! 我看完第一個反應和你一樣, 點解要逐張去晒唔放上呢? "分享幼兒校園生活點滴" 的照片隨時有50幾60張, soft copy 不是更好嗎? 現在知道原來是指特別日子的團體相.....這個當然冇問題啦, 有紀念 ...

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-16 08:50 發表

係咩, 手冊有寫架...等我再睇下先, 費事再因為自己睇完唔記得左而以為係學校既問題la.  多謝提示.

8月開家長會果日派果本黃色書仔有講過架

TO: Monkey MAMA

THANKS anyway. Without your sharing, I will certainly tick NO on the notice.

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-16 08:50 發表

係咩, 手冊有寫架...等我再睇下先, 費事再因為自己睇完唔記得左而以為係學校既問題la.  多謝提示.

原帖由 princess_sumyin 於 10-10-16 11:14 發表
我阿女以前果間,真係乜都收$ ga, 校車勁貴,5分鐘路程收900!相就收10幾蚊一張,仲有一大堆的美勞費!嚇死佢爸爸,話點解d有學卷的幼稚園都咁搶錢!

學校收左茶點費之後,生日會呀、聖誕party呀、新年聯歡都要每個家長自己整一 ...

嘩.....咁呢間學校似做生意多d wor.  可唔可以pm話我知係邊間呀?
Monkey媽媽

原帖由 yydama 於 10-10-16 13:36 發表
其實$3一張都算合理,因為要計算行政費在內..如要人手去分相同曬相同將d相發送到家長手上。
其實問題在於張通告,令各家長以為是學校生活相。囡囡以前讀n班每個月最少有數十張的照片,如果個個月都咁曬法都幾浪費,因為唔係 ...

我收到張通告果陣, 第一個反應係, 嘩...又要啤錢?  今次又啤咩呀?   我既concern唔係一張相$3既問題...
學校講左只係會幫我地晒靚既正面相, 側面背面果d唔會晒.
Monkey媽媽

原帖由 elmolly 於 10-10-16 16:29 發表

8月開家長會果日派果本黃色書仔有講過架

我睇到la, 係最後一版度.  hahha  我唸我要耐唔耐將學校既通告"溫習"下先得.  開學一個月已經有一疊la.
Monkey媽媽

原帖由 chunlaifat 於 10-10-17 01:02 發表
TO: Monkey MAMA

THANKS anyway. Without your sharing, I will certainly tick NO on the notice.

Monkey媽媽

唔平亦唔貴, 囡囡K1的學校 (全港有很多間的), 收$4@, 聖誕表演隻DVD收 $250@, 唔係藍光碟黎架

我又覺得合理喔,因為我個女之前嗰間都係3蚊一張,而且曬得好一般.吾知GH曬相既質素會吾會好D呢?

回覆 29# sue_young 的文章

噤似講緊y##k嘅.

嘿, 牟利機構

原帖由 mlca1314 於 10-10-17 22:23 發表
噤似講緊y##k嘅.

回覆 29# sue_young 的文章

我女同你偽同一間啦咁......我冇買果隻DVD, 老師問左我好多次點解!佢仲有好多唔同名目的班, 雖然好多學校都有興趣班,但我好唔鐘意佢地將聖誕假、新年假、復活假縮短黎放,然後7月1日放暑假,然之後推出一個為期2星期的『暑期班』!如果唔想個女放2個月暑假在家悶到傻,就要報佢果個『暑期班』,因為出面機構的暑期班要在7月中才開始......當時真的超無奈~

我講緊的並不是y##k

應該係同一間啦! 個時我幫呀囡報畫班, 但發現都係班主任教返, D畫作係幾靚, 但係上堂唔會教, 留返收費課程教, 個時換了3次校長, 2次班主任, 好彩後來個班主任好好, 但係當我話俾佢知轉校後, 班主任&助教都話俾我知佢地唔做啦, 上個月同D家長飲茶, 原來7, 8成的老師都唔同晒人, 唉!

原帖由 princess_sumyin 於 10-10-17 22:47 發表
我女同你偽同一間啦咁......我冇買果隻DVD, 老師問左我好多次點解!佢仲有好多唔同名目的班, 雖然好多學校都有興趣班,但我好唔鐘意佢地將聖誕假、新年假、復活假縮短黎放,然後7月1日放暑假,然之後推出一個為期2星期的『 ...

回覆 34# sue_young 的文章

係啦....我都有報過英文班,又係同一個英文老師教返,比左錢咪一星期多一個鐘英文囉!但果d內容可以係堂上教ga ma, (因為內容太相似啦)我唔係太鐘意~

好在GH暫時未比到我呢種感覺

hehe....我囡應該都是同一間 nursery 喎 . 有一點你們可能冇留意, 啟x所有書本, 讀物, dvd, vcd等等都一定是用 xx 出版社架, 同一個老闆ma. 至於車費果$900應該不是只給校車公司, 聽聞是判上判的.

I feel resonable !! It's Okay.

回覆 36# chunlaifat 的文章

我有留意呀...都是用晶X出版社!但好多學校都用呢間,佢課程比其他公司淺,不過音樂方面好囉,d歌仔好易上口!另外收費的課外活動是校監開的公司攪的,全部同一間公司! 但校車判上判真是第一次聽ja,我地果陣冇搭,亦好少同學仔搭,有d家長叫姐姐跨區黎接都唔搭,收費太唔合理了!

不過果時我個女間分校老師好好,流失率都唔高,train小朋友的禮儀、品德train得好!課程係淺,但樂觀d睇都叫做培養到學習興趣!

醒目開學勳章

Hi Monkey媽媽,

我囡囡讀N班間Nursery都係咁做, 唔知之前係咪同學仔呢?

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-16 00:23 發表

囡囡讀N班既時候, 學校平時都有幫佢地影相, 亦會晒出黎, 做成一本成長錄 (但無CD); 畢業既時候, 都幫佢地影畢業相 (載四方帽, 著抱(搵唔到個正字)), 仲整埋相架, 學校係無另外收費. ...

原帖由 PSKwan 於 10-10-19 14:34 發表
Hi Monkey媽媽,

我囡囡讀N班間Nursery都係咁做, 唔知之前係咪同學仔呢?

可能係都未定, 我囡係上午橙組 Miss Lam 教架, 你囡呢?
Monkey媽媽
‹ 上一主題|下一主題