用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

收費問題 [複製鏈接]

一直對學校都滿意, 但今日收到關於相片沖晒收費既通告, 有d唔開心.  

我唔知其他名校係唔係都會咁樣收費?
   0    0    0    0
Monkey媽媽

我想知大約會影幾多張呢?
以前亞女K.1時老師會影完print成一本"成長錄",再比番隻CD-Rom家長keep.

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-15 17:48 發表
一直對學校都滿意, 但今日收到關於相片沖晒收費既通告, 有d唔開心.  

我唔知其他名校係唔係都會咁樣收費?

唔使唔開心, 以前學校都收 2.5 一張, 佢影到 d 你影唔到的相, 我覺得 ok 嘅

學校反應又真係幾快, 已經有人覆左我, 解釋左.

原來唔係指平時影既相 (話果d只會擺上網), 係特別日子/活動既相(可能每次都係一,兩張), 例如開學日, 係門口聖母像影果張相,...

我唔係啤唔起呢d相錢, 而係岩岩開學先一個月, 好似已經有好多唔同既名堂收費咁, 唔知之後仲會有咩收費.....如果可以一早知道會好d, 衣家好似呢度有收錢, 果度又收錢咁....
Monkey媽媽

I think it's ok, other kinders are the same to charge for photos.

anyway, you can choose not to buy if you think it's not worth.

原帖由 beebooli 於 10-10-15 23:22 發表
我想知大約會影幾多張呢?
以前亞女K.1時老師會影完print成一本"成長錄",再比番隻CD-Rom家長keep.

囡囡讀N班既時候, 學校平時都有幫佢地影相, 亦會晒出黎, 做成一本成長錄 (但無CD); 畢業既時候, 都幫佢地影畢業相 (載四方帽, 著抱(搵唔到個正字)), 仲整埋相架, 學校係無另外收費.
Monkey媽媽

原帖由 mimimomo6 於 10-10-15 23:25 發表

唔使唔開心, 以前學校都收 2.5 一張, 佢影到 d 你影唔到的相, 我覺得 ok 嘅

唔係只係收幾多錢一張既問題, 而係開學先一個月, 已經呢樣話收錢, 果樣又話收錢, 我唔知未來果9個月仲會有咩要收lor...
Monkey媽媽

其實不是一定要買。

以前間幼稚園都有收相費,差不多啫。其實對比起其他私營幼稚園沒有特別多收費,係多添了英文書才交多了。老實講,校舍、文具、書包各樣都咁有質素,$都預咗了。

原帖由 GHcat 於 10-10-16 00:28 發表
其實不是一定要買。

同意! 尚且價錢以私校來說算是合理, 我女以前幼兒園果間普通屋邨幼稚園都要$2張, 所以$3張都唔算貴~
我同事個女讀約克, 她說是$13 張.

是通告表達得不清楚吧! 我看完第一個反應和你一樣, 點解要逐張去晒唔放上呢? "分享幼兒校園生活點滴" 的照片隨時有50幾60張, soft copy 不是更好嗎? 現在知道原來是指特別日子的團體相.....這個當然冇問題啦, 有紀念價值MA.

至於雜費方面, 我覺得 gh 都唔算多架啦. 起碼比我囡之前再之前的學券KG為少了.

I feel a bit embarrassed  to say, but I can't keep my mouth shut, sorry....

If you concern about $$, I don't think GH is your 1st choice, her primary school fee is almost $3800-, compare to other private school and DSS, plus school bus fee approx. $1000-, GH is not cheap, really.

Kinder school fee is $3000-, but look at the school environment, furniture, teaching materials, teacher and staff there, it's worth la.  But maybe you just feel bad coz you received some non-sense letter yesterday, so it makes you have bias on GH kinder.  

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-16 00:27 發表

唔係只係收幾多錢一張既問題, 而係開學先一個月, 已經呢樣話收錢, 果樣又話收錢, 我唔知未來果9個月仲會有咩要收lor...

原帖由 luilui007 於 10-10-16 01:07 發表

同意! 尚且價錢以私校來說算是合理, 我女以前幼兒園果間普通屋邨幼稚園都要$2張, 所以$3張都唔算貴~
我同事個女讀約克, 她說是$13 張.

搶錢咩 $13一張
我囡囡以前讀N班果陣, 唔係讀屋村幼稚園, 亦唔係最出名既九龍塘名校, 但佢地真係無咁多收費.

Monkey媽媽

原帖由 chunlaifat 於 10-10-16 01:27 發表
是通告表達得不清楚吧! 我看完第一個反應和你一樣, 點解要逐張去晒唔放上呢? "分享幼兒校園生活點滴" 的照片隨時有50幾60張, soft copy 不是更好嗎? 現在知道原來是指特別日子的團體相.....這個當然冇問題啦, 有紀念 ...

係, 係張通告令我誤解左, 因為佢地係寫"校園生活點滴", 唔係寫特別日子/活動之類, 而且無數量, 又唔係我地自己選, 我唔知會幫我地晒幾多張.  主任解釋左之後, 我都覺得無大問題.
Monkey媽媽

原帖由 icbb1230 於 10-10-16 01:55 發表
I feel a bit embarrassed  to say, but I can't keep my mouth shut, sorry....

If you concern about $$, I don't think GH is your 1st choice, her primary school fee is almost $3800-, compare to other pri ...

你唔使 embarrassed, 我唔係啤唔起, 你睇清楚我前面既留言先....

sorry, 原來我自己都無睇清楚你既message, 其實你都講左, 我係因為個通告有誤解.
But maybe you just feel bad coz you received some non-sense letter yesterday, so it makes you have bias on GH kinder.

Monkey媽媽

原帖由 chunlaifat 於 10-10-16 01:27 發表
至於雜費方面, 我覺得 gh 都唔算多架啦. 起碼比我囡之前再之前的學券KG為少了.

似乎係我"八"得少, "見識"得少la.
Monkey媽媽

原帖由 Monkey媽媽 於 10-10-16 00:15 發表
學校反應又真係幾快, 已經有人覆左我, 解釋左.

原來唔係指平時影既相 (話果d只會擺上網), 係特別日子/活動既相(可能每次都係一,兩張), 例如開學日, 係門口聖母像影果張相,...

我唔係啤唔起呢d相錢, 而係岩岩開學先 ...

哈哈..梗係唔會比唔起, 不過想知道個合理定價o者 ~~

其實開學前迎新家長會派的家長手冊已經寫左有呢項收費的,可能大家無留意到,或忘記左。

其實,我都一直覺得學校的通告寫得非常麻麻,呢方面真係要改,唔係盞成日要家長電話查詢

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-16 07:57 發表
其實開學前迎新家長會派的家長手冊已經寫左有呢項收費的,可能大家無留意到,或忘記左。

其實,我都一直覺得學校的通告寫得非常麻麻,呢方面真係要改,唔係盞成日要家長電話查詢 ...

係咩, 手冊有寫架...等我再睇下先, 費事再因為自己睇完唔記得左而以為係學校既問題la.  多謝提示.
Monkey媽媽

我阿女以前果間,真係乜都收$ ga, 校車勁貴,5分鐘路程收900!相就收10幾蚊一張,仲有一大堆的美勞費!嚇死佢爸爸,話點解d有學卷的幼稚園都咁搶錢!

學校收左茶點費之後,生日會呀、聖誕party呀、新年聯歡都要每個家長自己整一款食物返去for全班小朋友食!唉~自製食物係好,不過果d日子係自己最忙的時候,真係好想學校幫我整埋,唔使煩嘛!

比較之下,我不敢說德望收得平,但總算比前果間較為合理
‹ 上一主題|下一主題