用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院只得8個自行位, 有冇人夠膽報咗呢?? ...
樓主: 709394
go

嘉諾撒聖瑪利書院只得8個自行位, 有冇人夠膽報咗呢?? [複製鏈接]

如是這樣(只得8個位), 考MaryKnoll 仲易過St.Mary ?

原帖由 Martina 於 11-2-15 12:15 發表
另外smcc是應該一直有收feeders 的band 2生的,  不是只收band 1.  因現在的英文輔導班, 大部份是收了feeders 生, 不是外來生.  

SMCC要求咁高,我相信佢哋主要是為Band1尾的學生補底。

我呢個外人試吓分析SMCC 2010收生分佈,有不合理地方請提出修正。
SMCC 2010 S1有6班每班36人共36x6=216人
自行位216x0.3=65人
留班位2x6=12人
直屬保留位(216-65-12)x0.85=118人
統一派位甲部(216-65-12)x0.15x0.1=2人
統一派位乙部(216-65-12)x0.15x0.9=19人

假設:
- 2間feeders都無人抽到統一派位甲部
- 因為天神所屬的九龍城校網Band1競爭較大,所以估計天神Band1有55人(全級100人),估計St Mary's小學Band1有
80人(全級139人)
- 留班位的12個名額衹有6個留班生,餘下6個分俾3位Band2但有特異功能和3位Band1天主教友好學校叩門的學生。
- Band1可以大約平均分為A、B、C三份,Band1C即是Band1尾

Band1學生 直資/其他 自行                油尖旺網                九龍城網
                                  甲部   乙部非保留  直屬位   乙部非保留  直屬位
                             65     2           17          71        2          47
--------------------------------------------------------------------------
天神(55)        5         2      0           0            0       0            47
SMCS(80)      8         5      0          0    67+4Band2  0            0
外人              0       58      2          17          0         2            0

總結:不計自行的65位精英和6位留班生,餘下138位Band1 + 7位Band2。如果祇有Band1C及Band2需要補底,都有(138/3 + 7)=53人(1.5班),按比例估算當然有大部份是來自2間feeders。上述這例子與事實當然有誤差,不過我相信個big picture都差不遠,這例子天神有1位Band1抽唔到直屬位。其實SMCC統一派位乙部收幾多Band2是難以控制,除非自行唔收自己人,將叻嘅Band1自己人也迫去乙部抽直屬位,才可以完全驅逐Band2,不過這樣做會犧牲少部分Band1,甚至乎可能連Band1最叻果個都抽唔到,所以相信無人會咁做!

睇番舊年2010自行張shortlist,應該是以第一及第二次呈分試衍生出來的全港排名次等的高低揀出來,從2間feeders在這些高手當中只佔21/204=10%,便可以想像日後無咗呢50-60個自行的外援高手,公開試成績會...

山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回覆 1# AlanShirley 的文章

我個女舊年有報St Mary.  但我問過分別20幾歲, 30幾歲, 40幾歲甚至50幾歲的舊生, 全部都唔buy自已的母校, 她們口徑全部一樣, "這所是一間好學校, 但如有其他選擇就唔會揀", 攪到我好忐忑, 最後簽了直資, 但都有去in見識吓.  相對直資interview佢係淺D. 不過只收8個自行位, 我就真覺無胃收啦, 留番比自已小學吧啦.

8個位, 認識一個油天的說今年不敢考了.  

原帖由 AlanShirley 於 11-2-15 19:45 發表
咁轉為一條龍後, 有無位可以收外來生呢 ?

請問melindalsl,這些舊生全部唔buy St. Mary,佢哋是否有講出一些特別理由?如學校太多功課、老師唔好、課程太淺

greendotdot 你的分析很詳盡!  

我唔覺女兒係高手. 只因有後着. 當時能以平常心去考, 完全事前沒有去研究其收生機会率. 連面試形式都唔知.  有得去in我覺得已經係肯定了女兒的成績達標, 已經滿意了.   

[quote]原帖由 greendotdot 於 11-2-15 17:45 發表

SMCC要求咁高,我相信佢哋主要是為Band1尾的學生補底。

我呢個外人試吓分析SMCC 2010收生分佈,有不合理地方請提出修正。

原帖由 Martina 於 11-2-16 12:54 發表
greendotdot 你的分析很詳盡!  

我唔覺女兒係高手. 只因有後着. 當時能以平常心去考, 完全事前沒有去研究其收生機会率. 連面試形式都唔知.  有得去in我覺得已經係肯定了女兒的成績達標, 已經滿意了.   

...

你哋謙虛啫,如果像你囡囡這些好成績的學生,係佢哋揀學校,唔係學校揀佢哋。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

HI!  各位可否分享下過往interview的經驗呢?
html> Lilypie Baby Days

真的唔明白,所有舊生“全部都唔buy自已的母校”但另一邊又話"這所是一間好學校"???
她們唔buy什麼???

我好buy我的母校, 小女不論小學和中學都好開心, 學校的行政方針和教學方法都跟時代進步, 無吾妥。

Marians

原帖由 hcho 於 11-3-7 15:06 發表
真的唔明白,所有舊生“全部都唔buy自已的母校”但另一邊又話"這所是一間好學校"???
她們唔buy什麼???

原帖由 Marians 於 11-3-7 17:18 發表
我好buy我的母校, 小女不論小學和中學都好開心, 學校的行政方針和教學方法都跟時代進步, 無吾妥。

Marians

Sorry!!!我本來只是想問問melindalsl所發表的意思。
想了解清楚St. Mary's中學的問題所在。

回覆 33# hcho 的文章

我相信好多這類出名的學校都有這樣的問題,由其是這幾年。
早幾年我有一舊同事的女兒在這裡讀書,
見他又幫女兒找補習,又好關心女兒的日常生活和讀書。很不幸F5後不能原校升讀預科。最後還去了英國升學。(據聞他的女兒的成績是不錯的,但始終名校競爭大,要求自然較高)但自始他便不喜歡這所學校了。可能希望愈大,失望愈大。
後來他並忠告我,叫我不好太強求小朋友讀書,否則實後悔。
我聽住先啦,我冇理由唔比小小要求自己架!可能真係針唔吉到肉唔知痛啦。希望我不會後悔啦!

明白!goodenough 好多謝妳的講解!

另有舊同事的兒子當年在9華讀,但會考成績不好,最後只能去了美國的社區學院讀副學士。
情況也是一樣,眼白白望住其它同學繼續可以在原校升學,反而自己的小朋友落得如此,還記得當年他四處跟我們說他的兒子怎樣怎樣通過神父的介紹入了9華。因此由極愛變成極恨。(真的估不到可以用反轉豬肚來形容他的反應)
我覺得讓小朋友去這些所謂名校讀的,一定多少都對學校有小小期望的。
‹ 上一主題|下一主題