用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 嘉諾撒聖瑪利書院只得8個自行位, 有冇人夠膽報咗呢?? ...
go

嘉諾撒聖瑪利書院只得8個自行位, 有冇人夠膽報咗呢?? [複製鏈接]

如題, 分享吓!
   0    0    0    0

好像已收到80張表,即10選1

我個女上年考時見shortlist 嘅 number 去到3千幾, shorlist 的小朋友去interview有約200個, 我所知應在200個裹揀50-60個.  不會是8個啦, 如果揀8個咁真係泿費人力物力啦, 雖然唔知佢exactly收50定60個, 因為我最後簽了直資, 但應是這個數咗右.

醒目開學勳章

今年會唔會是一條龍後(即st. mary's小學 & 天神一條龍上中學)的第一年,所以中學要全收那兩間小學的小朋友,所以好少位放出黎?

回覆 1# TMMA 的文章

Yes, 一條龍關係, 但真是浪費人力物力, 甚至浪費一個選擇.

今年係因為一條龙, 只得8個位.  

我相信不可能今年只有80張form吧, 今年跌得甘誇張 ?
去年睇号碼有兩三千張form, 有得in的有180人, 收64人

我同事上兩年得7個位, 佢有試, 成功入咗. 一定係自行, 因為不是自己個網.

回復 1# Martina 的帖子

明報出了份有關升中的書,公佈了上年此校的自行報讀人數約550人,平均約8.5人爭一席!今年我女兒最後兩日交報名表,編號是103X,可能是30幾人報了,通常最後一日會最多人報,所以總共八十人報了亦很合理,大概10人爭一席,比上年難一些!
本來只得8個位是不想報的,但小學校長極力推蒍,最后報了!我女小學近幾年都有一兩個入此校,但以往有60多個位,今年只有8個,機會不像以前好!
入得到亦擔心追不上,有升讀此校的學姊透露,一般中文小學頭幾名入讀此校,都需要上英文輔導班!英文都幾深!入得到亦未必好,可能會墊底,就隨緣吧!

我去年尾2日入表号碼是千位的, 在shortlist 上看到的号碼有千幾, 2千幾, 3千幾,  唔知是否分龍的排法.

Yes, 1字頭代表街外人, 2字頭代表天神的學生, 3字頭代表自己的小學部

Marians

原帖由 Martina 於 11-2-11 20:47 發表
我去年尾2日入表号碼是千位的, 在shortlist 上看到的号碼有千幾, 2千幾, 3千幾,  唔知是否分龍的排法.

Marians,  如果冇記錯, 去年shortlist 上3字頭的最少.
相信係反正band 1都必收, 不用interview.

原帖由 Marians 於 11-2-11 22:21 發表
Yes, 1字頭代表街外人, 2字頭代表天神的學生, 3字頭代表自己的小學部

Marians

一般中文小學頭幾名入讀此校,都需要上英文輔導班!

其實都唔一定,阿女識得幾個都係跨區考入去都唔使上輔導班,反而數學就教得好深,阿女唔係數叻嘅人都追得好辛苦,好彩佢話老師教得好好,佢都有心機追。
好彩舊年入咗,如果今年先報讀,我諗我唔敢幫阿女報囉!8 個位,爭崩頭。
原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-2-11 14:00 發表
明報出了份有關升中的書,公佈了上年此校的自行報讀人數約550人,平均約8.5人爭一席!今年我女兒最後兩日交報名表,編號是103X,可能是30幾人報了,通常最後一日會最多人報,所以總共八十人報了亦很合理,大概10人爭一席,比上年難一 ...

SMCC於2010自行位有65個,面試 1字頭街外人shortlist 183人,2字頭shortlist 14人,3字頭最少,衹shortlist 7人,合共204人去爭65個位。不過,自行不找自己人去interview,並不表示因為知道自己人Band1統一派位必收。

事實上2010天神的九龍城校網SMCC祇有47個直屬位,而St Mary's小學的油尖旺網SMCC祇有71個直屬位。估計如果St Mary's小學有80位Band1學生,天神有55位Band1學生,worst case如果全部首選St Mary's,乙部统一派位的這兩個校網的直屬位根本唔夠分,咁咪要抽獎囉,所以自己友Band1統一派位都有機會收唔番,咁當然事實可能有最top去考DGS、SPCS、SPCC等又成功咗,自行都收少量自己人,才退番多少位出來,令參與统一派位乙部的Band1學生少於直屬位的學額,這時才可以肯定自己人Band1統一派位必收。還有一點,St Mary's今年開始一條龍,但之前成績咁好,除咗讀深啲、老師教得好,首要條件是收全Band One,對嗎?自行收自己人收多咗會有風險,點解?舉例如上假設天神的55位Band1生,有5人考到直資名校,如果自行收天神5人,餘下45人抽47個直屬位,多咗果2個位便是給天神的Band2去抽!如果係我,自行收多啲街外高人,確保自己人Band1便能夠填滿直屬位,咪全Band1囉,我都係估估吓,不要罵我。

況且,自行階段的時間,連SMCC學校自己都無可能掌握當年自己人最終有幾多人Band1(第三次呈分試都未考),所以不要想得咁複雜,一山還有一山高,自行shortlist主要是憑第一、二次呈分試所衍生出來的全港排名次第,全港非直資成績突出的名女校,五隻手指數得晒,SMCC自然有很多高手捧場。不過今年開始一條龍後佢啲成績能否保持,其實舊年的shortlist都有多少顯示,所以能夠多收8位精英幫手,就算大費周張,似乎浪費人力物力,我認為其實絕對是值得,真佩服佢哋今年還能夠揾到8個咁多學位出嚟!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回覆 13# greendotdot 的文章

Hi greendotdot,

多謝你的分析. 我們六年級家長, 現在心情真的很忐忑...

希望大家小朋友都能入到心怡的學校.

WYmami

原帖由 WYmami 於 11-2-13 09:03 發表

多謝你的分析. 我們六年級家長, 現在心情真的很忐忑...

希望大家小朋友都能入到心怡的學校.

WYmami

這個階段,家長忐忑不安,也是人之常情。堅持信念,追求理想,有志者事竟成。

喺呀, 每個人都在看ST. Mary 可唔可以在一條龍後保持水準, 佢以前連自己的band 2都唔多收, 天神更只收band 1...

其實, 在家長立場, 有一條龍可免了升中的煩惱, 但小學無論怎樣提升, 點都會有band 2 甚至 band 3 生, 差在多或少, 咁一條龍是好還是壞呢?

原帖由 greendotdot 於 11-2-13 06:19 發表
SMCC於2010自行位有65個,面試 1字頭街外人shortlist 183人,2字頭shortlist 14人,3字頭最少,衹shortlist 7人,合共204人去爭65個位。不過,自行不找自己人去interview,並不表示因為知道自己人Band1統一派位必收。

事實上2010 ...

原帖由 panbaby 於 11-2-14 00:38 發表
喺呀, 每個人都在看ST. Mary 可唔可以在一條龍後保持水準, 佢以前連自己的band 2都唔多收, 天神更只收band 1...

其實, 在家長立場, 有一條龍可免了升中的煩惱, 但小學無論怎樣提升, 點都會有band 2 甚至 band 3 生, 差在多或少, 咁一條龍是好還是壞呢?

我諗難以用「是好還是壞」去睇,一個coin除咗公字兩面,還有條邊,對於追求好成績的top elite secondary school的家長和同學而言,這種「非直資一條龍」當然不是佢哋杯茶,但那邊廂讀緊SMCC的兩間feeders直屬小學,而成績屬於中下游的同學及其家長,應該十分高興。管理一間全Band1學生的中學和一間夾雜Band1、Band2甚至Band3學生的中學有很大分別,無論資源分配、學生發展、教師適應等等各方面和層面的轉變,對學校都構成很大的壓力,但是我覺得這樣才乎合嘉諾撒仁愛修會的辦學精神,如果我的家庭湊咗一個小妹妹六年,我一定不會係自己仍有能力湊的情況下,嫌佢唔夠叻而拋棄佢!不過我相信,拜我們今時今日的這個政府所賜,假以時日,追求這些非直資、非官立而好成績的top elite secondary school的家長和同學會更失望,呢啲學校會消失晒,最後只能轉向直資名校尋找。現在做得好的幾間直資名校,講求成效管理、重視結果和增值能力,她們直屬小學的學生,如果教而不善、唔夠叻,隨時可以被請離場,大條長龍等插班,點會浪費資源和時間耐心去提升資質較差的小朋友,到中學則開多一條line盡吸街外精英,咁佢哋當然能夠提供良好條件令精英能夠大展所長,使到學校、學生和家長都各得其所,也是好事。

我自己成長於上一代香港的低下層社會,之前常常覺得今天經濟蓬勃,社會富庶,滿以為小朋友應該都比那時代的小朋友幸福,但是每當我看到今時今日小朋友面對的壓力,感歎自己當年原來竟是身在福中不知福,所以無論前路如何,我會期望自己小朋友能夠開開心心去勇敢面對,也希望其他小朋友都一樣可以做到。

回覆 17# greendotdot 的文章

很多謝你的肺腑之言. 我很同意你說, 其實我們那一代是比較幸福的. 現在雖然物質是豐富了, 但其他要求也高了很多.

本人也很欣賞嘉諾撒仁愛修會的辦學精神, 但可惜這種學校在香港太少了...

我也希望大家能夠開開心心地勇敢面對.

WYmami

一條龍, 直資, 減班等等, 這些政策似用來加大父母子女的壓力多過幫人...

事實上, 直資這一個政策對學校真的很誘人, 有錢又有收生自主權, 但對家長來說, 特別是基層家就唔多好了.  我幼時讀書時的dream school 協恩都走這條路, 仲 多謝 $3500 元學費, 如果生多一,二個再加雜費補習學嘢, 你唔好話基層, 普通中產都頂唔順啦...

原帖由 greendotdot 於 11-2-14 21:22 發表

我諗難以用「是好還是壞」去睇,一個coin除咗公字兩面,還有條邊,對於追求好成績的top elite secondary school的家長和同學而言,這種「非直資一條龍」當然不是佢哋杯茶,但那邊廂讀緊SMCC的兩間feeders直屬小學,而成績屬於 ...

相信smcc就是要乎合嘉諾撒仁愛修會的辦學精神, 才決定接龍 !  否則就要脫離直屬關係, 那麽對feeders 2間小學的冲擊更大.  

另外smcc是應該一直有收feeders 的band 2生的,  不是只收band 1.  因現在的英文輔導班, 大部份是收了feeders 生, 不是外來生.  

直資學校雖然插班条龙鬼甘長,  表現不佳只是"理論上"可以被請走.  有朋友仔 犯大過幾次都直升到中學, 另一個朋友女兒主科2科fail 又升到班.  校方基於有教無類 or 其他的原因而照樣有得讀就唔知啦.
‹ 上一主題|下一主題