用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃 vs 聖芳濟 vs 英華
樓主: yiptszman10
go

拔萃 vs 聖芳濟 vs 英華 [複製鏈接]

咁我算好好彩, 只中一間, 唔洗煩.

我識人任教男拔,學生好smart,但慣於「上堂唔聽書」、「出面補習」、「囂」、「睇唔起成績唔好嘅人」,所以,呢種環境,鍾唔鍾意,真係見仁見智。

回覆 11# 小曳人 的文章

"我响以前其他討論都講過,我會揀YW+海外留學 over DB + local大學
我成日同c6講,我地俾唔起DB嘅學費!就算俾得起學費,就到比唔起家境!"

Why you say so?

Overseas university one year total cost (HK$350000-600000) may be more than DBSPD HK$46000 many many times....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

呢3 間一齊中都唔係最難, 曾經有人問 如果 DGJS, ST. Paul  Convent, Marymount 都收點算好?

都係嗰句,收咗至算!
同埋應該有preference list,做啲research睇邊間適合小朋友多啲。齋擔心並唔可以解決問題。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ANChan59 於 11-5-12 23:52 發表
"我响以前其他討論都講過,我會揀YW+海外留學 over DB + local大學
我成日同c6講,我地俾唔起DB嘅學費!就算俾得起學費,就到比唔起家境!"

Why you say so?

Overseas university one year total cost (HK$350000-600000) m ...

因為我地供緊層樓,6299住緊嘅,第時就係等學嘅錢
恐龍家

回覆 5# fongyuen 的文章

我同事男朋友都係教男拔,佢自已話如果有個仔,唔會比佢讀男拔! 佢話好多學生上堂唔多聽書,個個學生父母一定會出去同佢搵人補習。同你講的一樣!

其實補習一定不只男拔學生才有。但說到學生不聽書,我真有興趣想知老師如何處理?任由學生不聽書?氣氛咪很差?我曾看過專欄。作者說名校只是提供一個"名"給學生的地方。掛了一個名後,其餘的由家長及學生自己去行。真的那麼悲哀?

原帖由 719117 於 11-5-13 11:01 發表
我同事男朋友都係教男拔,佢自已話如果有個仔,唔會比佢讀男拔! 佢話好多學生上堂唔多聽書,個個學生父母一定會出去同佢搵人補習。同你講的一樣! ...

小學巳經比較好了,中學來說我認識那些讀"超級名校"的家長都是擰擰頭!

原帖由 ysnmama 於 11-5-13 11:20 發表
其實補習一定不只男拔學生才有。但說到學生不聽書,我真有興趣想知老師如何處理?任由學生不聽書?氣氛咪很差?我曾看過專欄。作者說名校只是提供一個"名"給學生的地方。掛了一個名後,其餘的由家長及學生自己去行。真的那麼悲哀 ...

學生上堂聽吾聽書, 我覺得并不只在名校才有發生吧!
相反不是名校的學生一定會留心聽書嗎?
不是名校的學生一定勤奮嗎?
非名校學生一定對老師有禮貌嗎? 家裡一定冇錢嗎? 一定不用去補習班嗎?
百年老校真的那麼差嗎?
心中真是很多以疑問.........

醒目開學勳章

試問有邊間學校的學生唔出去補習.

上堂唔聽書是課校補習的惡性循環.  是家長的錯, 是學生的錯, 還是學校的錯, 邊個敢答 ?

因為怕小孩跟大隊上堂唔聽書, 而唔讀 DBS, 你地敢唔敢講去到另一家學校, 會沒有上堂唔聽書的情況.  至於, 老師的質素, 樹大點都有枯枝, 睇你好唔好運比佢教到正.

我諗又唔需要悲哀, 超名校學生上堂唔聽書唔係第一日知, 個人意見, 這些名校未必是師資天下無敵, 而是學生或家長勁! 咁唔上堂我都考A, 上堂就得過且過, 吹水, 玩等, 尤其是男仔.

叻人好多時係串啲, 唔係個個都咁有禮...一啲中學生覺得個老師無料, 咪睇你唔起, 唔好話細佬, 大人都會啦...

不過個啲家長, 尤其中學生家長, 只 要成績好, 出自名校, 行為沒大錯, 上堂當老師冇到根本唔在意.

而且, 個問題, 你明知係咁, 咪一樣大把人仆去讀.

醒目開學勳章

原帖由 panbaby 於 11-5-13 12:44 發表
我諗又唔需要悲哀, 超名校學生上堂唔聽書唔係第一日知, 個人意見, 這些名校未必是師資天下無敵, 而是學生或家長勁! 咁唔上堂我都考A, 上堂就得過且過, 吹水, 玩等, 尤其是男仔.

叻人好多時係串啲, 唔係個個都咁有禮 ...

咪就係囉 !!

我想講, 如果唔認同的話, 真係唔好報, 一來唔洗浪費寶貴時間, 煩讀定唔讀, 比多d 機會有興趣既人~!!

仲有, 曾經好多人講, 做小池大魚會成功感d, 但我同我老公都覺得做大池小魚 or 大池大魚將來出路可能會好d.

好老實, 現成既世界永遠都只會睇你出身, 內涵要相處過先知, 所以, 名校被傳到咁差, 老師冇heart 都大把人爭一學位.

以上真係純粹個人感覺!!! 大家吹下水咋.

呀女讀間名校,我非常滿意,老師真係教書㗎!如果你唔要求高,真係唔使補習嘅。
原帖由 moonychan 於 11-5-13 14:09 發表
我想講, 如果唔認同的話, 真係唔好報, 一來唔洗浪費寶貴時間, 煩讀定唔讀, 比多d 機會有興趣既人~!!

仲有, 曾經好多人講, 做小池大魚會成功感d, 但我同我老公都覺得做大池小魚 or 大池大魚將來出路可能會好d.

好老 ...

回覆 1# moonychan 的文章

我只會consider係大池做條中魚或大魚, 如果只係做條魚毛仔, 不如去另一個較適合自己的池, 起碼活得開心d.

大池小魚對小朋友成長唔多好, 小朋友大多失去自信, 因無論你幾努力都大把人係你前面, 而且學校大多把機會留給能力較高的學生.  小朋友長期會被忽略, 亦會因此失去鬥志.

醒目開學勳章

原帖由 overview 於 11-5-13 14:42 發表
我只會consider係大池做條中魚或大魚, 如果只係做條魚毛仔, 不如去另一個較適合自己的池, 起碼活得開心d.

大池小魚對小朋友成長唔多好, 小朋友大多失去自信, 因無論你幾努力都大把人係你前面, 而且學校大多把機會 ...

有道理, 我也不會比小朋友做大池小魚.  好明顯小魚唔會有咩機會, 機會一定是留比大魚.  呢個差唔多係定律來.  能力高的小孩永遠在前.  小魚在後點游都係唔夠人快.  失去自信多多多野都補唔番.

不過只要家長比多d補品及心機去餵養, 所有魚都有機會變大魚.  

原帖由 monkey05 於 11-5-13 15:11 發表

有道理, 我也不會比小朋友做大池小魚.  好明顯小魚唔會有咩機會, 機會一定是留比大魚.  呢個差唔多係定律來.  能力高的小孩永遠在前.  小魚在後點游都係唔夠人快.  失去自信多多多野都補唔番. ...

原帖由 overview 於 11-5-13 15:26 發表
不過只要家長比多d補品及心機去餵養, 所有魚都有機會變大魚.  

你真係好樂觀,以為仔女都係寵物。
我就見唔少名校生,包括DBS、LS,俾阿爸阿媽谷到好憎讀書,反叛逃學,令人感到非常惋惜。

回覆 1# mscmit 的文章

我都係比喻啫.  如果小朋友真係虛不受補咪唔讀囉.

我夠見有小朋友一星期七日都有活動, 但都好enjoy, 每個小朋友都唔同, 咁咪搵間大家合適, 讀任何一間傳統學校, 家長係初初都要跟貼d, 如果諗住搵間完全唔洗父母操勞, 除非本身小朋友好自覺.

‹ 上一主題|下一主題