用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃 vs 聖芳濟 vs 英華
go

拔萃 vs 聖芳濟 vs 英華 [複製鏈接]

今年9-11月預備考此三間小學.
萬一好彩地三間都考到.
應如何選擇呢.
拔萃好似眼角高 (聽聞好注重家長背景),加埋學費最貴
SFA 谷得好重,不是一條龍直上,校舍好細
英華好似中文小學

比著你們,中哂三間,如何挑選.
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

收咗先諗啦!
一定係db vs yw, 唔會考慮sfa啦!

如果係我...我會揀yw,但老公會揀db
恐龍家

yw 有什麼優點.
是否直上YW 中學.
DBS 是否都是直上中學呢.

中哂3間???????
談何容易!!!!!!!!

原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 00:11 發表
萬一好彩地三間都考到.
應如何選擇呢.
英華好似中文小學

比著你們,中哂三間,如何挑選. ...

這3間實在太熱門,剩報考e3間未免冒險d,考慮多幾間穩陣d,考直資/私校唔係咁簡單,好彩成分係佔好少!.........Good Luck!
原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 00:11 發表
萬一好彩地三間都考到.
應如何選擇呢.
英華好似中文小學

比著你們,中哂三間,如何挑選. ...

小一面試有很多臨場因素影響小朋友的表現,所以就算對自己小朋友的實力有信心,也要多報幾間以防萬一。祝你們好運!

我識人舊年三間中晒,仲中埋SPCC,最終揀咗DBS。
原帖由 TIGERBAMA 於 11-5-12 09:39 發表
中哂3間???????
談何容易!!!!!!!!

如果中哂三間,只想問下你們會選邊一間及是什麼理由呢.

論排名,DBS贏晒!
原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 12:19 發表
如果中哂三間,只想問下你們會選邊一間及是什麼理由呢.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 08:20 發表
yw 有什麼優點.
是否直上YW 中學.
DBS 是否都是直上中學呢.

要揀嘅,唔係一間最好嘅學校,而係一間合心水又適合孩子/家長嘅學校!

YW嘅優點 (over DBPS),在我,係佢平靚正!
如果我家得一粒仔,我諗,我會諗都唔諗就話: DB啦!
但係e+我有兩個仔,我响以前其他討論都講過,我會揀YW+海外留學 over DB + local大學
我成日同c6講,我地俾唔起DB嘅學費!就算俾得起學費,就到比唔起家境!我知道有人會話同學仔之間唔會比較家境嘅,但係..小學唔會,中學都會!可能因為我哥哥係受害者,我自少有一番體會!

如果~ YW唔收,我諗我都會硬着頭皮俾大仔讀DB,唯有到細仔時... 睇吓點搞啦..

樓主~ 兩間都係直升中學架!
恐龍家

如果3間都中...先算啦

回覆 10# BB成長期 的文章

可否比多幾間值得考既小學名單.
Kowloon 區...............

對於 well-prepared 的家長及小朋友, 連中 YW/DBS 應該係千分一

對於無準備而踫運氣的家庭, 同時入到两間 2nd in 機會率應該係等同六合彩二獎,  两間都收就係六合彩頭獎

六合彩期期有人中, 真係覺得自已會中 !?

比下意見姐....唔好成日打沉人...~.~

如真的中正頭獎,點選好呢..........

其實並不是想打沉任何人. 家長有經驗是過來人. 所以很客觀地告訴大家考了又三間真的收了再煩惱也不遲.

因為英華跟男拔要的小朋友其實不同. 所以兩間也中的確不易. 不是說叻或不叻的問題. 而是各校想要的學生也不同.

反之男拔跟聖芳濟各或英華跟聖芳濟各一起收卻很大機會. 所以到時真的要選擇其實根本不難.

我會揀YW和DBS,基督教,一條龍,男校。
原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 16:53 發表

如我中了三間. 聖芳濟各沒中學. 一定不選. 男拔跟英華. 由小學到書院的校舍, 環境, 運動, 學術成就各方面. 我自己一定選男拔. 寧願由其他開支節省. 也會選男拔.

再者我認識入讀了或將入讀男拔的學生. 他們剛巧家庭背景也不是富有人家. 真的是小康而已. 他們自己的父母之前也這樣想自己家庭根本不會被選中的.  而我之前一直也是想像男拔只會收很中上家庭或看地址收生. 但後來真正認識及知道後. 原來真的並不是. 只要小朋友是真的合適. 男拔會選的. 當然入讀後的競爭又是另一話題.

原帖由 yiptszman10 於 11-5-12 16:53 發表

原帖由 yypapa 於 11-5-12 16:17 發表
對於 well-prepared 的家長及小朋友, 連中 YW/DBS 應該係千分一

對於無準備而踫運氣的家庭, 同時入到两間 2nd in 機會率應該係等同六合彩二獎,  两間都收就係六合彩頭獎

六合彩期期有人中, 真係覺得自已會中 !? ...

你講得非常貼切.....
‹ 上一主題|下一主題