用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學 and 聖言中學 邊間好 D?
樓主: grace.ywp
go

伊利沙伯中學 and 聖言中學 邊間好 D? [複製鏈接]

回復 1# grace.ywp 的帖子

好叻 !,請問讀邊間小學 ?

grace.ywp,

請問你覺得"聖言"有咩唔好, 想去QE 呢??
我仔下年小六, 反而我想佢入到"聖言", 佢E+想入QE!
你小朋友讀邊間小學, 學校全級名次幾多??不過我睇你小朋友都好高名次, 連LS 都有得IN.
希望你降答到我, THANK YOU.

聖言好唔好就唔清楚, 不過以前有個德信家長係BK同我比較好傾, 佢又認識些QE家長, 佢話QE比較FREE,  要啱讀至好. 如果係好重視開公考試成績, 就比較公開考試成績既DATA吧!
如果好想要個名氣, QE 係出名過另一間.

原帖由 catcatmom 於 11-7-11 22:23 發表
聖言好唔好就唔清楚, 不過以前有個德信家長係BK同我比較好傾, 佢又認識些QE家長, 佢話QE比較FREE,  要啱讀至好. 如果係好重視開公考試成績, 就比較公開考試成績既DATA吧!
如果好想要個名氣, QE 係出名過另一間. ...

平均學術成績計, 應該聖言好少少.
但QE係名牌, 升學和搵工或許有點用.
QE啦.

伊利沙伯中學 and 聖言中學 邊間好 D?

小兒最後幸運地叩喇沙門成功, 今天已經註冊. 而他在校成績是前十名.

回復 1# grace.ywp 的帖子

快d去買書喇!已經有11本缺貨

真係未到最後一刻都唔知原來伊中都會有位多出來。叩伊中門的不要放棄,可以明早打個電話去check check。

我有點不同意, 我以前公司請人, 見過有些來自名牌中學, 表現卻很差, 英文又唔得.

有D地區名校, 將公開考試成績很多, 會考25分, 來IN 暑期工, 但有少少呆呆滯滯.

有個係BAND3中中, 開公成績好, 中大畢業, 來自基層, 說話很有條理, 做了兩個月, 便亂職, 去了大公司.

但未IN過QE來既學生.
不過自理能力強, 我會選QE.

原帖由 youma 於 11-7-11 22:28 發表

平均學術成績計, 應該聖言好少少.
但QE係名牌, 升學和搵工或許有點用.
QE啦.

Which school was yr son come from? In Lam Tin district?

原帖由 catcatmom 於 11-7-12 01:00 發表
我有點不同意, 我以前公司請人, 見過有些來自名牌中學, 表現卻很差, 英文又唔得.

有D地區名校, 將公開考試成績很多, 會考25分, 來IN 暑期工, 但有少少呆呆滯滯.

有個係BAND3中中, 開公成績好, 中大畢業, 來自基層 ...

講真一句, 我從來不會看應徵者來自哪間中學.
只會看他來自哪間大學, 讀甚麼科, 公開試成績.
D人好天真, 成日覺得在份履歷度寫自己係名校畢業,
就會被人看高一線, 實在只係美麗的誤會.

唔好話中學, 就算係大學出來, 都唔一定嶺南差過三間大學.

回復 30# grace.ywp 的帖子

是否(油麻地天主教小學)

原帖由 莎莎莉莉 於 11-7-12 20:08 發表

講真一句, 我從來不會看應徵者來自哪間中學.
只會看他來自哪間大學, 讀甚麼科, 公開試成績.
D人好天真, 成日覺得在份履歷度寫自己係名校畢業,
就會被人看高一線, 實在只係美麗的誤會.

唔好話中學, 就算係大學出 ...

絕對同意!順便插吓咀,聽講報館請人,都傾向請嶺南中文系畢業的,反而未必請CU或HKU中文系畢業的!!

原帖由 ssoyiu 於 11-7-12 22:08 發表
是否(油麻地天主教小學)

唔明白, 如果全級10名內, 點解自行考LS唔得反而叩門又得左(定係自行無考LS), 究竟樓主仔仔自行時除了考聖言外, 還考邊間

又想問, 伊利沙伯係唔係自行無選佢, 都接受叩門呢?叩門要求又如何呢?

原帖由 catcatmom 於 11-7-12 01:00 發表

有個係BAND3中中, 開公成績好, 中大畢業, 來自基層 ...

同意. 不過如果見工/入學面試時撞正師兄interviewer, 便可能有少少jetso.

原帖由 youma 於 11-7-12 23:46 發表

同意. 不過如果見工/入學面試時撞正師兄interviewer, 便可能有少少jetso.

咁要撞正個鍾意自己母校的師兄囉.
我公司阿頭ST paul仔.
超憎自己間母校, 家下公司有個MT又係佢師弟.
但就成日俾佢窒到飛起.....
‹ 上一主題|下一主題