用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯中學 and 聖言中學 邊間好 D?
go

伊利沙伯中學 and 聖言中學 邊間好 D? [複製鏈接]

自行派聖言中學, 叩門伊利沙伯中學收左, 怎樣?
   0    0    0    0

去伊利沙伯中學la

回復 1# grace.ywp 的帖子

實在太唔簡單,恭喜~如果我係你,一定是QE

回復 1# grace.ywp 的帖子

實在太唔簡單,恭喜~如果我係你,一定是QE

兩間都是學業成績頂級的中學,但一間是官立男女校(無宗教),另一間則是天主教男校。
樓主可從多方面綜合考慮再作選擇,無論最後選取那一間,都是一個艱難但愉快的決定。

我會先考慮交通問題,一間藍田,一間旺角。聖言是男校,伊中是男女校。聖言今年搬往新校舍,正!
名氣就好似伊中好d,聖言係東九龍都好出名。
都係你自己決擇啦,既然叩得們,你都係對伊中情有獨鐘啦!總言之,唔去就唔好浪費人地的位,通知聲伊中,好多人重等緊。拜托!

QE 是傳統勁旅, 油尖旺大把人爭崩頭都要入去, 仲係男女都可以爭, 將來讀書做嘢張履歷都好睇啲...

交通問題好少事, 中學生都咁大, 大把人由香港去九龍或九龍去香港或新界去香港都咁讀, 仲係小學生.  不過如果你個仔鐘意男校就無得好講...

原帖由 panbaby 於 11-7-7 01:05 發表
QE 是傳統勁旅, 油尖旺大把人爭崩頭都要入去, 仲係男女都可以爭, 將來讀書做嘢張履歷都好睇啲...

交通問題好少事, 中學生都咁大, 大把人由香港去九龍或九龍去香港或新界去香港都咁讀, 仲係小學生.  不過如果你個仔 ...

令你誤會唔好意思。我指交通問題不是要人帶佢返學,驚佢唔識自己照顧自己那些,我所指係花在交通上的時間,因為每天要花大量時間在交通上的而且確會令學生疲憊,減少留在學校活動的時間。不過各取所需,各自表白。

我明白你的考慮, 所以我都沒有 quote 你段文, 我只是講我自己對中學生交通的看法, 大家只是輕談淺唱.

正如你所說的一句老話: 各自表述, 用家自決.  

希望樓主快快決定以放出唔要的學位...

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 01:17 發表

令你誤會唔好意思。我指交通問題不是要人帶佢返學,驚佢唔識自己照顧自己那些,我所指係花在交通上的時間,因為每天要花大量時間在交通上的而且確會令學生疲憊,減少留在學校活動的時間。不過各取所需,各自表白。 ...

派聖言咁好,都要叩伊利沙伯,即在你心目伊利沙伯更好喇!
原帖由 grace.ywp 於 11-7-6 23:15 發表
自行派聖言中學, 叩門伊利沙伯中學收左, 怎樣?

[quote]原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 00:49 發表
我會先考慮交通問題,一間藍田,一間旺角。聖言是男校,伊中是男女校。聖言今年搬往新校舍,正!
名氣就好似伊中好d,聖言係東九龍都好出名。
都係你自己決擇啦,既然叩得們,你都係對伊中情有獨鐘啦!總言之,唔去就唔好浪費人地的位,通知聲伊中,好多人重等緊。拜托![/quote]

Agree!

亞女派到20志願!  仍在努力中!

6/7 interview QE, 我重等緊通知。

唔去就通知聲伊中,Many Many Thank!!

拜托!

唉! 這個世界就是這樣了.

sorry, 小兒明年升中, 伊中係我目標, 可否分享叩門要帶些甚麼? 又考咩野?? 問咩問題, 要用英文/普通話作答嗎?? 謝謝!!

Of course go to QES!!

But for 聖言, the entry rate of Universities is very high. May be, you can check about the entry rate of QE.

你鍾意伊中先去叩門, 叩門成功就去讀la

請問樓主你仔仔係來自邊間小學?同佢全級考第幾名呢?佢有否特異功能?

原帖由 panbaby 於 11-7-7 01:05 發表

交通問題好少事, 中學生都咁大, 大把人由香港去九龍或九龍去香港或新界去香港都咁讀, 仲係小學生.  不過如果你個仔 ...

Agree!!

我印象中, 小學最叻果位同學去左伊利沙白中學, 其他無咁叻就入上智(當然也因為伊中唔係深水埗個網.). 所以我成日覺得伊中好呀.

交通好小事啫. 九龍東去旺角駛幾遠呀?
咁都嫌辛苦?
咁大個仔了....
有些人好Concern交通時間.
但我反而覺得, 真正叻人係唔會將呢D時間放在眼內, 因為, 叻人有特別高的適應力.

hold住兩間好中學的兩個學位又真係...

論名氣當然二話不說是QES啦.

最後選取左那一間???
‹ 上一主題|下一主題