用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績差應該要求留班嗎?
樓主: kitwyk
go

成績差應該要求留班嗎? [複製鏈接]

我地解釋佢聽利弊, 要佢自己揀. 但佢仍然揸唔到主意, 既唔想放棄自己學校(話晒 band 1, 又有幾個好朋友係度. 但又唔願意repeat F.2 面對同學, 及佢覺得對佢唔好嘅老師). 轉校又要重新適應新環境. 唔知前面條路點行. 而家band 3 直資中中已經收佢. 但又決定唔到讀唔讀. 將個波掟比我地. 我地好怕同佢揀錯咗佢會怨我地. 因為佢平時都係經常埋怨我地同推卸責任. :(

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Aunt-epe 於 11-7-25 13:31 發表
我地解釋佢聽利弊, 要佢自己揀. 但佢仍然揸唔到主意, 既唔想放棄自己學校(話晒 band 1, 又有幾個好朋友係度. 但又唔願意repeat F.2 面對同學, 及佢覺得對佢唔好嘅老師). 轉校又要重新適應新環境. 唔知前面條路點行.  ...

揸唔到主意---係佢地嘅強項...

不過呢樣一定要佢自己揀, 無得抵賴

揸唔倒主意咪同阿女講, 跟番原來學校意見, 咁咪可以將隻鑊推番落學校, 將來要怪就怪學校, 同佢自己唔決定揀轉校,

現在是十二年免費教育,學生只可留班一次,學校不可以要學生走的,請小心一些學校處理手法.

其實都知十二年免費教育,學生只可留班一次,學校不可以要學生走的,但係學校俾說話聽話唔岸佢讀. 而家姨甥女覺得唔想晒時間再重讀中二. 又驚老師再更加針對佢. 同學笑佢. 係學校覺得好瘀同自卑. 今次係一個重大決定, 真係希望唔好揀錯而又另小朋友開心係學校再投入學習.

學校是怕拉低文憑試成績,找社工或議員去信教統局幫他找學校,了解所需.

那麼在Band 3組成積差的學生就不用讀書.學校會做很多補底工作,如補考及暑假補課.幫助學生的.

怕佢學壞又真, 本身已經唔多喜歡學業..可能會學其他野, 滿足自己.  根本要小朋友識諗先得.  冇面都係自己羅黎, 要自己面對, 心理上要幫佢解決.  唔可以咁容易比佢走左去.  去到band 3 中中也是hea.  除非, 佢立定志向, 去band3中中會比心機讀書.
原帖由 Aunt-epe 於 11-7-19 08:56 發表
係科科都差. 衰唔專心, 懶, 冇記性. 脾氣又唔好, 而家由band 1轉去band 2都冇學校肯收. 如果轉band 3又驚佢學壞. 而且冇得反轉頭. 自己學校留班話晒都係band 1. 衰極有限. 但佢話唔肯. 好冇面, 唔知點面對升上嚟嘅師 ...

~easybring~

簽名被屏蔽

成績差應該要求留班嗎?

原帖由 Aunt-epe 於 11-7-18 09:07 發表
我姨甥同你小朋友一樣. F2成績唔好要REPEAT. 同佢搵補習社惡補. 第二年F.2成績+操行都係唔掂要再留班. 學校話佢可能唔啱佢, 不如試下出去搵另一間中學. 而家唔知點算好. 成績+操行唔掂邊有學校收佢讀F.3. 但要佢再一 ...

你與樓主的問題差不多,小孩子的學習動機不足,一般死操/死記方法,對小孩來說,乏味、沈悶。經濟許可,可私補,叫老師用此法:把科學的terms 及解釋寫在咭上,讓他對對碰/ 1人拿terms cards  ,1人拿解釋咭 ,如釣魚玩法(句子也可用此法,上句/下句對對碰)……先明其意,再背 terms,然後記學習重點。深信比死記好罷!*但別在網上找私補
‹ 上一主題|下一主題