用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績差應該要求留班嗎?
go

成績差應該要求留班嗎? [複製鏈接]

小朋友F1成績差, 最後試升到F2, 但F2成績一樣差, 試過好多方法都唔得, 唔想佢夾硬升, 好担心, 可以點做?
   0    0    0    0

已經去到中二,唔再係你想點佢就會聽你話,要同佢真正坐底傾吓,係佢無心機讀呀,定佢唔係讀書的材料,或有其他原因,要同佢講吓佢將來的前途及出路等問題。
我成日都係咁同個囝講,父母唔可以養你過世架,做人一定要為自己將來作好打算,最起瑪要做一個好人及可以養活自己。

如果佢唔鍾意返學, 而成績又差又無進步, 我可能會轉校試試 或者天主教學校會否好些, 因為可助打開心靈

學校應該派左成績表,小朋友升定留呢?

呢個年紀嘅小朋友好有自己睇法,唔可以同friend一齊升班可能都會有影響,所以唔一定要要求留班,反而應該對症下藥,睇下問題係邊度,
係未盡力?
係怕難?
係唔識?
係學d FRIEND?
抑或係其他問題呢?

嚟緊升中三,好多學校中四選科係睇中三成績,睇睇小朋友有無特別鍾意嘅科目,比個目標佢,比D時間佢,進步係要一步一步嚟嘅,有進步就讚下佢啦。雖然呢D小大人好似重視朋友多過重視家人,不過其他佢哋仍然好緊張屋企人對自己嘅評價。有無毅力係一回事,自己付出左(無論多定少)有無人睇到又係另一回事。付出左就算成績唔好,有人睇到,佢會試多次,但你付出左,無成績,無人睇到,咁為咩要努力呢?

原帖由 kitwyk 於 11-7-13 12:08 發表
小朋友F1成績差, 最後試升到F2, 但F2成績一樣差, 試過好多方法都唔得, 唔想佢夾硬升, 好担心, 可以點做?

回復 1# 熙媽媽 的帖子

如果 S2 都係試升, 成績又係唔合格, 可能轉校好過 repeat .

早點完成中學罷了, 重讀初中都改變不了什麼, 不如重讀中六

我姨甥同你小朋友一樣. F2成績唔好要REPEAT. 同佢搵補習社惡補. 第二年F.2成績+操行都係唔掂要再留班. 學校話佢可能唔啱佢, 不如試下出去搵另一間中學. 而家唔知點算好. 成績+操行唔掂邊有學校收佢讀F.3. 但要佢再一次重讀F.2佢又唔肯. 怕冇面. 而家兩頭唔到岸.你嘅担心同我地一樣. 有冇其他家長俾意見. 原校重讀又或另搵學校試升/重讀:cry:

成績差應該要求留班嗎?

不贊成自行留班,況且還未到中三!(萬一中二留,中三又要留,怎麼辦?孩子比同學大很多,感受不好!)有些學校以屢次留班來迫成績未達要求的學生走!如果常要留班,我也會轉校!但非治本方法!為何子女某科不行?弱在哪裡?試卷太深?很多同學是否也不及格?

係科科都差. 衰唔專心, 懶, 冇記性. 脾氣又唔好, 而家由band 1轉去band 2都冇學校肯收. 如果轉band 3又驚佢學壞. 而且冇得反轉頭. 自己學校留班話晒都係band 1. 衰極有限. 但佢話唔肯. 好冇面, 唔知點面對升上嚟嘅師弟妹同升F.3 同F.4嘅同學. 我明佢感受, 但佢又唔明大人嘅苦心. 驚佢學壞又驚佢學業同前途:cry:

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Aunt-epe 於 11-7-19 08:56 發表
係科科都差. 衰唔專心, 懶, 冇記性. 脾氣又唔好, 而家由band 1轉去band 2都冇學校肯收. 如果轉band 3又驚佢學壞. 而且冇得反轉頭. 自己學校留班話晒都係band 1. 衰極有限. 但佢話唔肯. 好冇面, 唔知點面對升上嚟嘅師 ...

Aunt-epe

不如試下申請沙田的band 2 學校,
有些band 2 校風都OK咖,
好似TKO有巴士到沙田,
返學都方便的

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2310689&extra=page%3D2

成績差應該要求留班嗎?

Aunt-epe:我也贊成跨區再找,寧可跨區的band2 也不要本區的band 3。和孩子商量一下,他已長大,要面子!免強要留級,不好!

kitwyk:小朋友現在是升幾年級?
唉!我怕你兩個的煩惱,將是我將來的煩惱。我兒讀書不好,懶散……給他報讀記憶班/獎勵/加補習 12356+晚上爹/媽溫習,成績也不濟……其實有考慮參加提升學習動機班,但不知哪兒辦得好……

有否想過孩子難於適應英語教學?首先要找出孩子成績差的原因,是心散還是聽不明白,以致追不上。

原帖由 kitwyk 於 11-7-13 12:08 發表

留班不可恥, 只要肯努力, 總會成功

如果學校不能安排留班, 反而仲麻煩, 因為轉校唔係那麼容易

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 蔡奈子 於 11-7-20 09:01 發表
有否想過孩子難於適應英語教學?首先要找出孩子成績差的原因,是心散還是聽不明白,以致追不上。

如果是英文程度問題,
大家試下買本中文版的課本,作為輔助理解課文,
睇下試卷,看看他們理解題目和答題技巧是否有問題.,
提出來商量,出些主意來幫他們,
分數的目標不要定得太高,
初中夠升班就可以,
其餘時間要和同學們好好相處輕鬆下,
畢竟讀書不是人生的所有,人才是.......(唉!有感而發!)

這些都是我和阿女的初中時經歷,
希望幫到大家.
高中的目標當然係入大學,
這個時刻, 他們已經比之前懂事,
掌握學習技巧已經比之前好好多了...

其實我地要求好低. 只要唔好學壞, 平均分合格可以升班已經好開心. 而家自己學校肯俾佢再留F.2. 但都係個句, 驚佢接受唔到同學點睇佢. 壓力更大, 仲冇心機讀書. 我地有同佢跨區搵學校. 但好多BAND 2中或尾都截止申請, 又或要3科中英數合格+操行B至有機會面試. 如果要去到沙田區搵, 我怕有難度. 因為佢平時都唔願反學. 要又打又罵, 三催四請先肯反學. 去到甘遠, 趕唔到反學仲衰. 再講佢中英文雖然係差. 但都勉強合格.反而數學就真係好差. 已經幫佢搵咗補習社同私人補習補英數(唉!洗唔少錢喇!). 希望雙管齊下會有進步. 而家最頭痛就係要同佢搵學校收佢. 兩頭唔到岸. 佢又唔肯原校留班. 已經同佢解釋. 但講極佢都唔聽. 點算. :cry:

醒目開學勳章 王國長老

因為响學校難受呀,所以唔想返學,
佢英文程度不足, 所以其他科目都不合格,
佢應該讀中中, 佢應付到就唔抗拒返學...

成績差應該要求留班嗎?

找 BAND 2不行,那麼沒辦法……BAND 3也有一些校風較好的,試試吧!8月底/9月初再問(最好9月3日後),加油!
當然 佢肯原校留班最好!會否找他的老師/其他親友 表哥 /姐 同輩 易溝通……

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 Aunt-epe 於 11-7-20 14:05 發表
其實我地要求好低. 只要唔好學壞, 平均分合格可以升班已經好開心. 而家自己學校肯俾佢再留F.2. 但都係個句, 驚佢接受唔到同學點睇佢. 壓力更大, 仲冇心機讀書. 我地有同佢跨區搵學校. 但好多BAND 2中或尾都截止申請, ...

兩手準備..
1)接受原校再留班(讀第三次,我都覺得好難過)
2)繼續找band 2 -3學校,升或留讓阿女自己揀.

如果有band 2 學校收就轉校,
band 3 校風好都會轉,
你要接受佢唔適合英中,勉強唔到,
中三科目又多課程又難,到時仲大件事.

多謝各位家長意見. 今日有一間BAND 3直資中中(匯知中學)叫佢明日2ND IN.個個主任話好大機會收佢讀中三. 囡囡雙眼發光. 好似大海中搵到浮泡話想讀.我地當然唔願意. 因為間學校成績唔多好. 比較着重課处活動. 而且校風都唔好. 我地好驚佢學壞. 但又唔想打沉佢自信心. 請你地再俾D意見. 同埋有冇人知道知中學係唔係真甘差. 讀唔讀得過.

[你大可騎牛搵馬!女兒那麼想,希望借此成為她學習的推動力!既然她從band 1學校來,應該有一定實力,給她信心,別打擊她!加油~~quote]

原帖由 Aunt-epe 於 11-7-20 20:44 發表
多謝各位家長意見. 今日有一間BAND 3直資中中(匯知中學)叫佢明日2ND IN.個個主任話好大機會收佢讀中三. 囡囡雙眼發光. 好似大海中搵到浮泡話想讀.我地當然唔願意. 因為間學校成績唔多好. 比較着重課处活動. 而且校風 ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題