用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇可能讀住 i 位等 e 位?
樓主: jjcow
go

有冇可能讀住 i 位等 e 位? [複製鏈接]

BeBe

還有,等位的number排在前或後??

回復 4# BeBe媽媽 的帖子

0甘就好啦可以出番去主流
好消息呀
點解你間s位"ST只係3星期得半小時,無個別OT/PT"
唔係間間都一樣咩??
我仔仔那間個別訓練係隔周ST,OT,隔2周PT
ST,OT,PT都有小組堂,個個星期都有

回復 5# BeBe媽媽 的帖子

你個case真係幾特別喎.....

不過,我覺得如果老師建議可以轉主流,都應該一年後轉。因為小朋友大d須要多d社交剌激,s位小朋友就算叻d嘅...在社交方面佢地都係弱。冇人同亞仔玩,亞仔就會周圍攪攪震。

回復 20# midcocc 的帖子

因為讀緊果間I位唔理想,所以我響上年11月申請轉E.....評估中心既醫生知道我要轉E,於是排期約我(轉E手續都係做左先!),4個月後.....今年3月中,終於見醫生,問我點解想轉走,我講出原因後....佢話我仔仔係邊邊位,可以讀可以唔讀,問我考唔考慮轉S....於是我同先生商量後,就過2日去評估中心CONFIRM轉排S囉.....FINAL響8月尾開始讀S喇<係咁ARM派到架咋,都係跟番條隊>

回復 21# midcocc 的帖子

唔係好明你問乜?NUMBER排前定後....即係?

回復 23# apple~y 的帖子

ST/OT/PT係按小朋友需要而比架,咁我仔言語都接近同齡(學校話),而佢大小肌比起學校其他同學嚟講,係好小問題....所以我仔無個別吧!(我估)
今日家訪,組老師話我仔仔出去讀都可以,咁D姑娘都話唔係迫我仔走,如果想佢讀多一年(即前後2年)都無問題,但如果都係想出番主流也可以.....我係擔心我仔成日好HIGH,唔夠專注呀! 怕出面未必包容囉....頭先問我隻佬,佢話讀一年夠啦...咁
我就想讀埋K2(即2年囉)....出年3月前要諗清楚/同C6傾下.

BeBe,

i位轉s位的時候,小朋友用舊號碼排隊,咁會不會快d?

多謝回應.

請問評估後你小朋友各能力如何?佢幾多歲?
點解有咁多個別OT同PT?

原帖由 apple~y 於 11-11-30 15:49 發表
0甘就好啦可以出番去主流
好消息呀
點解你間s位"ST只係3星期得半小時,無個別OT/PT"
唔係間間都一樣咩??
我仔仔那間個別訓練係隔周ST,OT,隔2周PT
ST,OT,PT都有小組堂,個個星期都有 ...

回復 1# fatpam 的帖子

我以為個個s位小朋友個別訓練都一樣?
因為我係中心認識一些家長見他們小朋友都幾大隻都有個別pt上(pt隔3周一次),所以我以為個個小朋友一樣
我小朋友係發展遲緩,樣樣都比同齡差小小
語言同表達最差,現4age主要說大量單字
好似兩個月之前pt話仔仔體能比同齡弱
經過我努力training
現在都可以一次過行十層樓梯,跑30分鐘斜路
一口氣做50下sit up
大肌好0左小肌都進步好多
隔周個別ot主要做一些小肌活動,寫字

回復 22# pipi331 的帖子

Pipi,
我打算轉番i位,你有無好介紹呀?

回覆 28# midcocc 的文章

只要你無reject過服務,係用番舊號碼架!

回復 2# BeBe媽媽 的帖子

回復 33# pipi331 的帖子

最近同D媽咪傾開,佢E位都被人CUT CUT CUT,所以我都有小小擔心.
所以....希望3月前諗清諗楚....

Hi BeBe媽媽,

可吾可以講吓之前果間i位有乜吾理想呀? 同邊間幼稚園呀? 因為我都係住九龍東,想了解多d。 如果吾方便,可以pm我,謝謝!

原帖由 BeBe媽媽 於 11-12-2 00:02 發表
因為讀緊果間I位唔理想,所以我響上年11月申請轉E.....評估中心既醫生知道我要轉E,於是排期約我(轉E手續都係做左先!),4個月後.....今年3月中,終於見醫生,問我點解想轉走,我講出原因後....佢話我仔仔係邊邊位,可以讀可 ...

回復 35# Capricorn2521 的帖子

PM你啦!你CHECK CHECK啦!

回復 35# Capricorn2521 的帖子

回復 4# BeBe媽媽 的帖子

thanks, 你都check pm啦!

原帖由 BeBe媽媽 於 11-12-7 13:11 發表

回復 38# pipi331 的帖子

錢...唔係話無...不過留番響第2d地方用.
我知道....我正學習點做一個怪獸家長....hehehe.....THANKS!
‹ 上一主題|下一主題