用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 冷門樂器
樓主: cyhh
go

冷門樂器 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

考慮俾個女學琴時, 我係想佢學識去玩果樣野, 所以我又無迫佢, 升中了都係4級, 間中有比賽, 我覺得適當安排係要的, 唔好成日HEA HEA下, SO FAR考左2次, 都有MERIT, 比賽校際4次, 都有2次得獎, 我都收貨了
最重要的是: 佢仲有興趣學落去

近排學TROMBONE, 我都怕架, 怕佢3分鐘熱度功課又忙, 但大小姐話老師話佢有天份WOR(佢當真架), 好在學校有樂器借, 我只花幾百蚊買個咀

回覆:冷門樂器

剛剛買左呢個show同小朋友去睇,平平地,有興趣可以帶佢去聽聽多d音樂會,等佢多接觸音樂,可能仲好過要佢咁細去學樂器

醒目開學勳章 王國長老

上星期, 我女個琴老師介紹左呢個節目, 係一個好攪笑既音樂表演(香港小交響樂團合辦), 2位主角係好專業既音樂人, 不過鐘意玩音樂, 我個仔無學過樂器(除左最近上過1堂長笛)都笑到卡卡聲, 有興趣可以睇睇
Where is my remote control
http://www.youtube.com/watch?v=d ... outube_gdata_player

Piano lesson
http://www.youtube.com/watch?v=W ... outube_gdata_player

We will survive
http://www.youtube.com/watch?v=p ... outube_gdata_player

引用:上星期,+我女個琴老師介紹左呢個節目,+係一

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-26 發表
上星期, 我女個琴老師介紹左呢個節目, 係一個好攪笑既音樂表演(香港小交響樂團合辦), 2位主角係好專業既音 ...
又真係幾得意(^^)

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-26 發表
上星期, 我女個琴老師介紹左呢個節目, 係一個好攪笑既音樂表演(香港小交響樂團合辦), 2位主角係好專業既音 ...
想問下有無多d呢個show嘅資料呀,想喺youtube搵多d呀(^^)

醒目開學勳章 王國長老

哎呀, 唔係個個音樂人都鐘意"玩"音樂架.....香港小交響樂團算係幾多funny concert既一個機構, 暑假有時"麥o麥"節目都好受歡迎(一個上晝就無飛了), 可以留意下

至於呢個show, 佢地自己有website架, 你睇youtube都有, 不過短期內未必會返香港了

醒目開學勳章 王國長老

哎呀, 唔係個個音樂人都鐘意"玩"音樂架.....香港小交響樂團算係幾多funny concert既一個機構, 暑假有時"麥o麥"節目都好受歡迎(一個上晝就無飛了), 可以留意下

至於呢個show, 佢地自己有website架, 你睇utube都有, 不過短期內未必會返香港了

醒目開學勳章 王國長老

至於呢個show, 佢地自己有website架, 你睇utube都有, 不過短期內未必會返香港了

引用:哎呀,+唔係個個音樂人都鐘意"玩"音樂架....

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-28 發表
哎呀, 唔係個個音樂人都鐘意"玩"音樂架.....香港小交響樂團算係幾多funny concert既一個機構, 暑假有時"麥o ...
咁呢個show叫咩名呀?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+12-10-28+

原帖由 cyhh 於 12-10-28 發表
咁呢個show叫咩名呀?
年年吾同,不過一聽就知係麥o麥架

佢地玩得好正明天比阿女睇,多謝分享!

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+12-10-28+發表咁呢個

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-28 發表
年年吾同,不過一聽就知係麥o麥架
我意思係呢,如果我想喺youtube search,應該打咩keyword呢?或者可唔可以直接post條link出來呀,我想bookmark佢,thx

醒目開學勳章 王國長老

音樂家: Igudesman & Joo
網址: www.igudesmanandjoo.com

引用:音樂家:+Igudesman+&+Joo+網址:++www.igude

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-29 發表
thanks

引用:音樂家:+Igudesman+&+Joo+網址:++www.igude

原帖由 Charlotte_mom 於 12-10-29 發表
條link去唔到嘅

Charlotte_mom  我去到WOR  發表於 12-10-29 12:51

我初中学过French horn,因为我初中整一个班是管乐队。所以,我觉得学会一门乐器最享受的一件事就是成为乐团一员,同大家齐奏名曲在台上表演给观众听。如果你儿将来想参与团队合奏,我建议学些管弦乐器(钢琴大都独奏且竞争强)如不想学得太辛苦,可学管乐,因为交易上手,且学的人少,相对竞争没那么激烈。但很多小朋友初初从心里上不爱管乐,因为形状笨重难看,而且一首曲子吹的都不是主旋律,但只要坚持下来,等他长大后会发现多多益处! 萨克斯风、小号、打击乐对男孩子都是不错的选择。。。女孩子可学单簧管、长笛。
  @shanghai  

‹ 上一主題|下一主題