用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 冷門樂器
go

冷門樂器 [複製鏈接]

有家長俾小朋友學較冷門嘅樂器嗎?

我發現我個仔幾中意聽d冷門樂器嘅聲,例如手風琴、ukulele、口琴

4    0    0    0

我囝囝學緊豎琴 ,我諗冷門過學ukulele、口琴

Pigbaby  你個囝幾大開始學呀?我都搵緊學豎琴,可以PM我嗎?  發表於 12-10-25 13:25

醒目開學勳章 王國長老

引用:有家長俾小朋友學較冷門嘅樂器嗎? 我發現

原帖由 cyhh 於 12-10-24 發表
有家長俾小朋友學較冷門嘅樂器嗎?

我發現我個仔幾中意聽d冷門樂器嘅聲,例如手風琴、ukulele、口琴:wahah ...
入吾到樂團啊

回覆:冷門樂器

我就係想講,因為入唔到樂團,所以叫冷門

不過我自己就覺得無咩所謂,都係想佢多接觸音樂啫,佢中意,又肯應承學一段時間,都ok嘅,但貴嘅樂器就一定係租住先囉依家社會變得咁快,呢d冷門樂器會5會等日殺出新血路?

Ukelulu不冷,好hot

不過我是都覺得多左人講ukulele,點解呢?佢好似都無考試,又唔入得樂團

引用:如果想入樂團...冷門樂器當然係oboe...bass

原帖由 horngirl 於 12-10-25 發表
如果想入樂團...
冷門樂器當然係oboe...bassoon...french horn...double bass啦...
呢d距離我太遠我個仔得3歲半咋

醒目開學勳章 王國長老

上次個女學琴,同老師講開樂器,佢話oboe有前途wor,而家全港業餘樂團都搵oboe同巴松管,反而長笛周街都係,分分鐘入左樂團都未必有機會出場。跟住同我講音樂史(暈暈地)話最初樂團無咁多款樂器,後來有horn同吾知咩,再後來至有銅管樂,所以舊時期既樂譜就無銅管樂份。仲有,orchestra入面,flute好多時同first violin一齊彈,聲音吾出。而oboe就好多時彈吾同既melody,聲音出d,所以學oboe好wor

我仔剛學長笛, 女女剛學TROMBONE, 點解個女無啦啦去學TROMBONE, 咪就係學校無人識, 俾老師捉左去學LOR...........即管睇下佢學成點先

UKULELE近年好興, 我估因為平(我朋友話200幾蚊有一個), 而且易上手, 又細小朋友易MASTER到, 正式管樂就貴好多了, 唔係間間學校都有樂器借, 投資大呀

其實我覺得手風琴嘅聲係好好聽嘅,不過少地方有得學

ahdee  請問手風琴係咪the first solo instrument in the following video? If so, then the sound of it is really good.
http://www.youtube.com/watch?v=-4v7mmNr7p4  發表於 12-10-25 21:25

回復 louis媽 的帖子

請問邊度有得學? 貴嗎? 請pm 我, tks!

我聽朋友講, UKULELE易上手,但之後好難學返正統結他( abrsm classical guitar  個D). 因為UKULELE和classical guitar 個左手手形好唔同,好難修改返. 如果玩玩下就冇所為.

Mbaby ,巳PM你

Pigbaby , 我囝囝10歲先開始學豎琴

銅管樂器 - 中音號

剛剛今日同小朋友報左口琴親子班,佢學唔識但我學得識都好

引用:學乜都好....最緊要小朋友鍾意和開心...有

原帖由 horngirl 於 12-10-25 發表
學乜都好....最緊要小朋友鍾意和開心...
有興趣..自然就會學得好...
你唔叫佢練習...佢都會自動自覺去玩個 ...
咁呢個就一定啦,無興趣學咩都假我記得我細個時,家姐有學琴,咁父母又要我學埋,每日練果半個鐘好想死,個老師上到黎我又無心機上,仲叫佢彈陳慧嫻首傻女俾我聽最終佢地無叫我再學喇

cyhh 發表於 12-10-24 23:03
我就係想講,因為入唔到樂團,所以叫冷門

不過我自己就覺得無咩所謂,都係想佢多接觸音樂啫,佢中 ...
i think the same like you~~
‹ 上一主題|下一主題