用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 湾仔區,2,3点排位?
樓主: sausau527
go

湾仔區,2,3点排位? [複製鏈接]

回覆:lugano 的帖子

咁你唔駛專登收集曬及post  全部問題,then post to this place,

我只是新手家長,心乱,不知怎樣揀,排位,才發問堵!

因很多家長也心大心细,看見你們家長又話不要放呢間放,果間好!搞到迷惘堵!

你坩得閒,收集題目!不如你幫助其他家長提供意見啦!

醒目開學勳章 王國長老

引用:咁個個都把寶血李賜豪放第三,+邊度有咁多位

原帖由 babytowe18 於 13-09-24 發表
咁個個都把寶血李賜豪放第三, 邊度有咁多位呀?
我問十個, 十個都係咁樣安排, 你話驚唔驚!
所以放第二真係要 ...
仲有好多人吾肯「屈就」揀寶血李賜豪架,覺得入左點算!

lugano 發表於 13-9-25 00:32
阿 Sausau527 師兄/師姐, 見你開左下面十個 Post, 又軒官, 又華仁, 又聖若瑟, 你問完一大輪三串七過關, 版 ...

作為夫母明嘅,間間都想要系正常。我都系。但過程我冇咁貪鎖定低目標。希望天主幫下手

回復 Charlotte_mom 的帖子

寶血吾錯但偏遠,我帶吾到返學。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 寶血吾錯但偏

原帖由 chrischeung 於 13-09-25 發表

寶血吾錯但偏遠,我帶吾到返學。
睇下校車情況點

Charlotte_mom 發表於 13-9-24 19:44
同一個問題,再問落去,答案都係一樣。你堅持吾放手係要將d熱門排黎排去,有機會跌到好後呀

...

Agree  ...

回復 MZ1488 的帖子

yes, 我上年大抽獎的經驗, 真係好多人揀st joseph(唔可以話全部, 10個內都有9,8個) 都派咗去尾. 就算你揀佢111, 都唔比你叩門, 所以真係要諗清楚, 有私校backup至好揀!

chrischeung 發表於 13-9-25 08:27
作為夫母明嘅,間間都想要系正常。我都系。但過程我冇咁貪鎖定低目標。希望天主幫下手 ...

......"但過程我冇咁貪鎖定低目標"......

你一看已看出我回應的內容重點,並講出我心聲。

一定要鎖定中目標並且有方向,所以樓主就算同一問題出 N 咁多個 Post 問 N 次,答案都是一樣。倒不如樓主講出心中的排位及方向,好等大家一起分析

聖雅各近年來說排第二都有困難(雖然我都會放第二博一博),不過我跟樓上家長一樣,會放寶血或李賜豪第三攞保險線(C6想放軒小係三、四,但我覺得好浪費,因為冇可能,再跌就可能),因為再跌就真係分分鐘去到好後。不過世事無絶對,祝大家好運!

joannechow1031  今年第二無可能!  發表於 13-9-25 11:11

我覺得寶血不錯喎, 但點解好似好屈就咁呢? 撇除12網多好野呢個因素, 係咪因為寶血地理位置比較隔涉, 所以D人好像排位時不太願放太前呢?  

其實寶血真係不錯, 好多寶血幼稚園的學生也會揀佢!

其實寶血真係唔錯, 學生讀得很開心, 不過真係吊腳, 只有校車和30號van仔去到架咋.  
希望每天開心渡過 ;-)

Charlotte_mom 發表於 13-9-25 08:13
仲有好多人吾肯「屈就」揀寶血李賜豪架,覺得入左點算!

如果特登搬入黎12網/借地址但最後係讀呢d學校真係幾屈就架, 前者用左咁多錢, 後者自己區都有差不多甚至更好學校點解要舟車勞頓去咁遠讀呢d學校.

for我就兩間都好ok!!! 哈哈哈!!!

醒目開學勳章 王國長老

咁講真, 如果random number係靚, 擺邊間第一都直入
如果random number係唔靚, 至會去到3,4,5,6(or更後)志願姐, 所以咪要小心擺lor! 明知零機會都要擺落去, 何必呢, 鐘意有咩用丫!

yfchoy  所以第3位的已經唔再係心儀學校,只求不太差便算!  發表於 13-9-25 11:45

Charlotte_mom 發表於 13-9-25 11:27
咁講真, 如果random number係靚, 擺邊間第一都直入
如果random number係唔靚, 至會去到3,4,5,6(or更後)志願 ...

random number 靚就甲一都中, 唔駛搬.

Joannechow1031:

我都知聖雅各第二會微,但第一我攞聖方濟各(若聖方濟各放第2更冇可能),所以冇得攪

joannechow1031  上年我囡同學, st james 20分都收唔曬, 大抽獎 st james 第二應該無可能, 寶血放第二還有機會, anyway, 祝福你囡囡中第一志願!  發表於 13-9-25 17:07

炒股都要識止蝕啦!
若我係呢一區, 男仔唔理第一揀乜, 第二就照揀寶血/李賜豪, 除非手上有私校啦, 咁就話之你點排都得.
雖云不入虎穴焉得虎子, 不過都唔想C 無全 C 下話, 你估萬一出事, 呢區叩門咁易咩. 前人經驗, 後人係都唔聽, 就無謂多費唇舌, 反正唔會無書佢位公子讀的.

w_y 發表於 13-9-25 16:57
炒股都要識止蝕啦!
若我係呢一區, 男仔唔理第一揀乜, 第二就照揀寶血/李賜豪, 除非手上有私校啦, 咁就話之 ...

當局者迷! 大抽獎真係好考人能否取捨!

出多10個20個post...到時大家心慌慌...頭位已買重保險
到時...話唔定放第三都有 SFC, MPS, St Joseph 呢
雖然機會係微d....~~~

梗係唔會, 不知幾多人借地址, 租郵箱要抽呢一區. 頭位又唔使買重保險, 不過第二三真係要諗清楚. 成日話軒下排第二都入, 當有呢D 人又真係有幾多個先? 肯定係一年比一年少.

唔信, 咪等睇出結果有幾多人喊住上來叫救命.
‹ 上一主題|下一主題