用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選中學-中四選科?
樓主: janetlam74
go

選中學-中四選科? [複製鏈接]

回復 janetlam74 的帖子

HI :
      其實在3年前亞仔升中選校的時候.我已經有想過這問題.亞仔是B1生(1B).在自行時(跨區).第一志願亞仔選.第二志願我選.亞仔選的是英中(1B).我選的是(2A).但很多科是用英文教學.還有就是中一有通識.中文教.(我個人比較喜歡).兩間都有面試.但面試後。亞仔比較喜歡第二志願。最後第一志願收了。但.亞仔說想去扣門(第二志願那間).我在想.若亞仔入了第一志願.他只是中游份子.到選科時就沒有優勢.而第二志願那間雖然名氣沒有第一志願的出名.但很多科都是英文教學.而亞仔也不會讀得太辛苦.機會也會比較多.(正常課堂以外的資優課程).
     而現在亞仔中三.學校已加入中四課程.包括會計.經濟.物理.生物和化學.我覺得學校提早加入選科課程.讓小朋友能早一點了解自己的喜好.到中三學期尾選科的時候就不會太徬徨.
     亞仔現在有選科的優勢.亦開始了解自己想修什麼科.相對來講.若亞仔入了第一志願(英中).我想.我和亞仔的壓力會一年比一年大.但現在我和亞仔都沒有這問題.相對比較輕鬆.
    我覺得.選一間適合小朋友的學校.對大家都有好處.由其是親子關係.不要為了學校的名氣苦了孩子.也苦了自己.而選修的科目又不是自己喜歡的.更可能會浪費了3年時間       .(這只是本人的淺見.不喜請諒)

yovin  Me too. He likes 2A and he is weak in Chinese. So that he chose which studies通識in Chinese that can improve his Chinese.  發表於 14-3-12 18:02
anna59    發表於 14-3-11 09:10
janetlam74  謝謝讓我明白些了^^  發表於 13-11-8 00:47

回覆:98730 的帖子

非常感謝您分享您孩子的案例,其實有孩子的參與決定,就最好的了。

說到底書是他們去讀的呢!

98730  其實.是我唔想佢張責任推比我.  發表於 13-11-8 12:42

回復 ha8mo 的帖子

HI:
   剛找到上年仔仔學校的中三講座資料.(我仔中一時我已經有聽.希望多了解學校有什麼選修科)
看上年資料說.有3班可選3X.頭2班是原校考頭80-90升上的.1班是外來生.可選2X.有4班(成績達標的原校生).
選3X的可修  E1(企業.會計與財務概論).(物理).(生物).    E2(經濟).(化學).(中國文學).(數學科延伸單元一).旅遊與款待)  E3(中國歷史).(地理)(健康管理與社會關懷).(經濟).(化學).(生物).(資訊與通訊科技).(旅遊與款待).
以上3個組別.各組別中只選一科.
以上是我仔學校上年的中三選科資料.今年可能有少許微調.要到12月中三講座才知有沒有改變.

引用:回復+ha8mo+的帖子 HI:+++剛找到上年仔仔

原帖由 98730 於 13-11-08 發表
回復 ha8mo 的帖子

HI:
請問你仔仔係讀邊間?
九華,聖方濟,還是英華

回復 lalalam27 的帖子

HI:
  全不是.我仔只是在一間很普通的中學讀.
  我想說的不是說我仔學校有幾好.(我想亦沒有一間學校是十全十美的)我只想說.家長若真的想小朋友好.讀書讀得開心.就應為小朋友想想.找一間適合小朋友的學校.而不是找一間名氣多於小朋友能力的學校...(不喜請諒)

回覆:98730 的帖子

是否。九龍的  聖若瑟英文中學?

回復 hogwarts 的帖子

不是.

引用:回復+janetlam74+的帖子 HI+:++++++其實在

原帖由 98730 於 13-11-08 發表
回復 janetlam74 的帖子

HI :
我覺得現阶段的小六家長應該用心看中一開的科目,有些中一没西史,地理等科目,有些有但分上學期學中史,下學期學西史或其他科目,部分中學有很多科目開,也是他收到的學生能力的表现.我的意見是自己最了解孩子的學習模式,如果他是B1A,或主动學習的B1b生入A没問題,如果他是自主學習的b1b或C學生入band1b也没有什么大問題,反而要小心如果他是要靠背後大力推動才能拿到band1中學入场券的band1B,c生,在中學容易見學習能力的真章,這些同學我覺得入程度低些的中學會好些

janetlam74 發表於 13-11-7 09:59
我一直有唔明,好想有經驗的媽媽可告知~謝謝

如小朋友成績不錯入B1英中...應差不多全精英在這校,

您好叻呀! 未揀中學已想到這點.

都想參考下另一方面的意見~~

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3D1&ordertype=1

janetlam74  多謝參考,獲益良多~  發表於 14-3-10 18:45

簽名被屏蔽

讀書除了個人努力, 家庭支援外, 仲要有小小天份, 如果入左b1學校, 已經盡晒力, 但都唔夠人讀, 六年處於中下游既, 家長又心痛, 學生又唔開心, 書心理都書死你啦, 咁點解唔去選一間底小小grade既黎讀呢, 唔系咁快就認書而系我地要接受孩子既能力, 唔好高估佢地, 我認同樓主既唸法, 做人唔好太好勝

其實小朋友的潛力不可低估, 自信心是關鍵. 重點是要了解自己小朋友的能力, 不要為名氣選校. 中學生活對青少年的發展很重要. 讀書不代表一切.

簽名被屏蔽

邊有必勝公式?個個情況唔同,個個性格唔同,個個際遇唔同。

阿女小學校長講過,小朋友好難乜都o力,但如果你搵到他的發亮點,他會有目標,有動力向上。所以管他喺o力歷史、排球、鋼琴、英文、下棋。。。。。有一個亮點,他就會有自信,唔會禁易沉,好多時會帶動到讀書都好番d。最怕小朋友無目標,任你機關算盡,都喺唔掂。

opclk  好似好複雜,其實就好似你講咁,隨遇而安好了  發表於 14-3-11 12:04

Yanamami 發表於 14-3-11 11:50
邊有必勝公式?個個情況唔同,個個性格唔同,個個際遇唔同。

阿女小學校長講過,小朋友好難乜都o力,但如 ...
好同意!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果day one已經知佢系學業資優既, 咁梗系搵間神級學校比佢讀啦, 讀b1中學既人同家長都要承擔風險, 好似賭博咁, 買大細羅, 總之, 我既想法系, 如果唔知個仔既承受能力有幾多既情況下, 唔好羅個仔既前途去搏, 寧願佢向間b2既學校向中上游都好過向b1既做墊底果個

talent2000  b1既做墊底果总比B2好,学校質量不同呀。  發表於 14-3-11 14:42
‹ 上一主題|下一主題