用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選中學-中四選科?
go

選中學-中四選科? [複製鏈接]

我一直有唔明,好想有經驗的媽媽可告知~謝謝

如小朋友成績不錯入B1英中...應差不多全精英在這校,
但到中四要選科....但只可成績最好個D才可選科先(選好既科目)...
咁下游個D只可選無咁好/自己唔鐘意既科,咁....咪讀得無心機/無乜機會發揮?

會唔會去低一個LEVEL既B1.....KEEP成績好去選科(有機會選好科讀)?

我唔知咁諗法岩唔岩.....去咁强的中學但長期係下一面墊底,無晒信心/無得讀自己喜歡的科目~

anna59  我同朋友提過, 但佢地好似唔知有依樣野, 靜系唸選b1中學  發表於 14-3-11 14:04
黃巴士  此POINT都是我當年捒校考慮的因素之一!!  發表於 13-11-7 17:57
elbar  眾人皆醉你獨醒   發表於 13-11-7 11:16
   6    0    0    0

回復 janetlam74 的帖子

elbar,
你可否都D比意見^^ 我真好想知多些!謝謝

事原阿仔(小六)佢有日話好想中學時讀經濟/生物.....又咁又咁....
我見佢好認真咁同我講,佢好有HEART咁既款
咁我係咁諗: 佢第時讀唔到佢喜歡既科/只可讀人地選餘下的.....
跟住落黎既日子.....唔怪得之咁多人入直資~唉!

bigfoothk  same,請教是否直資會易捒科的嗎??  發表於 13-11-7 18:35

熱血勳章

janetlam74 發表於 13-11-7 11:42
事原阿仔(小六)佢有日話好想中學時讀經濟/生物.....又咁又咁....
我見佢好認真咁同我講,佢好有HEART咁既款
咁我係咁諗: 佢第時讀唔到佢喜歡既科/只可讀人地選餘下的.....
跟住落黎既日子.....唔怪得之咁多人入直資~唉!
I know a boy, studying in St. Joe, is forced to take the subjects that others are not interested.  He feels so sad!
So, you are better to check the available spaces in F4 of your preferred subjects of your desired school and estimate your child's ranking in the form, before enrollment.

回覆:janetlam74 的帖子

聽落去,真係當頭棒喝喎!
有時候,做家長的,真係會當局者迷,往往都希望為子女舖條最好嘅路,但最好的,是否真的適合自己的子女呢?

回覆:選中學-中四選科

我呀仔都係有話要讀phy chem bio, 仲要想讀physics既天文學,我簡介會都要睇下呢啲安排。

王國會長

janetlam74 發表於 13-11-7 09:59
我一直有唔明,好想有經驗的媽媽可告知~謝謝

如小朋友成績不錯入B1英中...應差不多全精英在這校,
想多了吧, 幾年后到時誰墊底很難說, 小朋友想讀什麼科也難料, 甚或可能想讀的科不用爭去讀.

anna59  但系我見有人六年都墊底, 系大多數既人都系咁  發表於 14-3-11 09:18
YuYuMother    發表於 13-11-7 14:20

Going to a less challenging school, well is it really less challenging, should not be a good solution at all.  There is no guarantee that all children's academic strengths would be still the same after 3 long years.

I would still try my utmost to help my kid going to the best of his/her choice and help the kid to keep in the top 30% basket in S3.

Having said that, finding out how many places for your would be chosen subject(s) is important as well.

Children also keep changing their mind about what they want to do.  So we also need to know how many subjects are offering even they might not have interest in those subjects at this very moment.

Another might be useful benchmark, usually good schools can offer those so called unimportant subjects such as visual art, music and physical education.   

YuYuMother  Agree  發表於 13-11-7 14:20

我見佢好認真咁同我講,佢好有HEART咁既款: ...

請問住邊區 ? 小學在那區返學 ? 屬 BAND 1A, 1B or 1C ?

其實家長其實唔需要諗太多, 如果小朋友自己想讀那科, 而又知道要成績好先讀到, 佢自然要努力些啦! 又如果佢根本跟唔上, 俾佢讀都係無用. 現今大部分學校都唔係全文 OR 全理科, 都好多科可以給小朋友發揮的!

我見佢好認真咁同我講,佢好有HEART咁既款: ...
請教是否直資會易捒科的嗎??

hogwarts  直资一樣要睇资源分配,物理和經濟是主要兵家必爭之科!  發表於 13-11-7 18:37

如果小朋友一直keep住全級19-20名, 學校在12網, 每年都有50%入英文中學, 第一志願應該選皇仁定鄧肇堅好呢?

bigfoothk  班主任最清楚,每年有%去皇仁/鄧,是最好明燈,但擁有學校想要特異功能就相信好大機會.  發表於 13-11-7 18:31

其實小朋友係咪咁快(小六)就知道自己喜歡那些選修科?小學冇開設物理,化學,生物,地理,歷史呢D科!唔通可以預知未來,咁快可以肯定?就算讀到中三,都未必百分百肯定,因為初中和DSE的課程差距好大!會唔會家長好想將自己的喜好投射在孩子身上?個人覺得,在簡介會中問吓學校開設什么選修科無妨,但因為怕在“勁“校中選不到心儀科目而退而求其次,有D諗多咗!講到尾,都是找一間適合孩子的學校方為上策!

Sasaalan  講得好好  發表於 13-11-8 15:12

Well, you need two H2 and one O2 to make two 水。

"水" 在我們的世界永遠是豬腳!

沒有 "水" 就 "杯具" 了。

bigfoothk  台灣有種美食是阿水豬脚??  發表於 13-11-7 19:32
bigfoothk  H2O2一般俗稱雙氧水。  發表於 13-11-7 19:26

回復 hogwarts 的帖子

哈哈被您打敗了,但我的剧情豐富些,也比较常見!
燒燒就可以了。

回復 bigfoothk 的帖子

豬腳是东亚某大國之网上用語,主角之謂也。

杯具嗎....      請用大家至愛的普通話講下列文字:

[人參嗎,還是用杯具,才有味道。]

民國南部的豬腳麵線也好好。

LS 科可能兩样野都要考呢!

Sasaalan  咁深ge...果然係高人@@  發表於 13-11-8 15:19

‹ 上一主題|下一主題