用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 知唔知明慧雜費和書簿費幾錢?
樓主: bblo
go

知唔知明慧雜費和書簿費幾錢? [複製鏈接]

回復 Marco2010 的帖子

多謝你.
其實我都有'地毯式' 咁search 明慧啲料.
見到有好有壞. 但我會自己去分邊啲係真正用家既comment.

我心目中明慧係好既, 亦希望我小朋友可以入到. 但當然我想再去睇多啲, 知多啲.

Marco2010  其實我地都有寫MW PROS & CONS, 都唔係用家就一定寫好佢, 唔得就係唔得!
不過如果妳小朋友真係需要坐校車就真係要諗清楚D  發表於 13-11-13 09:56

坐校車的確要諗下點arrange.. 因為我都未清楚佢地係點.
但我可能會有後備 -> 屋企人接送.. 因為佢地都唔想小朋友咁細個自己搭車.

anyway, thanks again for your adivce.

siplee88 發表於 13-11-12 10:47
回復 melonfans 的帖子

Thanks for your kind information, "Melonfans"! We've heard $7xxx from other t ...

That's true of book fees in k2 around 7k a year.  It's gradually increase from pn to k3.

The book fees in pn around $1600/term, k1/$2100/term & k2/$3500/term respectively.

No misc. charges indeed.

siplee88  thanks Melonfans!  發表於 13-11-13 10:37

Truly appreciate the "Real Users" 's kind advices & feedback from both Marco2010 & Melonfans!  Thx! Fortunately, I am planning to bring my child to school by my own, so there should be no problem with the bus issue unless we don't get their offer (LOL) anyway, let's consider carefully and just goahead if you think it's right for your child when got the offer! good luck to everyone~

Marco2010  Wise choice to be pick up by yrself!  But no all got such a option. Hahaha.
All the best!  發表於 13-11-13 11:31

Marco2010 發表於 13-11-13 09:20
平心講,校車提早走真係好離譜。三小時課程,排洗都用左半個鐘,宜家校車又要早走半個鐘。
最頂氣又唔通知 ...

好彩今年2個班主任都好好, 仔仔又明顯英文好咗, 吾係成日為咗架校車搞嚟搞去, 真係好氣頂!

呢個愛心有限嘅副校, 真係理得你, 你咪吾好坐校車!

嗰日我親耳聽到, 吾知邊個家長問可吾可以放小提琴係學校?  佢同門口個老師講, 你咪放係學校law!  你個仔無得練琴啫!

你話佢點樣對小朋友?

年年家長會, 真係一份notes都無, 吾係個個家長都可以出席嘛!  吾出席都知你內容講咩! 大學做presentation都有份notes派畀所有在場人仕la!

呢d管理上真係有排學, 近年LH升小學簡介同SUPPORT 都做得咁好,   軟件上好似 IT , 好多資訊係學校網頁就睇到, 又統一!  吾似mw 無返學, 通告遲咗又估估下!

好似你咁講, 真係小小野又搞一輪!

Marco2010 發表於 13-11-13 09:31
其實係明慧太子專區都有我地由PN一直返學點滴, 有時間去睇下, 希望幫到妳了解多小小.
http://www.edu-king ...

如果我有個細, 我會畀佢試耀中, 係真正英普, 語境好好, local就試 LH, 始終多SUPPORT, 與時並進, 合適好多working parents.  

總之日日畀mw cut咗半小時返學, 真係學少好多野!  有個細都吾想佢又係咁!

melonfans 發表於 13-11-13 11:05
如果我有個細, 我會畀佢試耀中, 係真正英普, 語境好好, local就試 LH, 始終多SUPPORT, 與時並進, 合適好多 ...
"如果我有個細" Congrad!

TT係好有系統架.
ST CAT K1 下學期班主任已經教路要點樣佈置小學,  希望MW都有相關支援啦.

melonfans    發表於 13-11-13 12:27

我就係明慧PN user, K1 臨開學時就轉左另一間學校
PN時就只有學費用一年兩次書簿費, 每次好似係HKD 1760, 有一套書加online書
冇其他費用. K1 書簿費就2千多. 因為我冇讀, 就吾知有冇其他雜費了

melonfans 發表於 13-11-13 11:05
如果我有個細, 我會畀佢試耀中, 係真正英普, 語境好好, local就試 LH, 始終多SUPPORT, 與時並進, 合適好多 ...

加油,好快有個細架喇

新人物 發表於 13-11-13 12:18
加油,好快有個細架喇

你有無 offer 呀?

Marco,
Thanks for sharing..
你囝囝讀得開心嗎? overall, MW 是否值得讀 ?

回復 LeeTszKi 的帖子

囝囝讀得一定開心, 因之前問佢轉校都話唔好!
妳見到係專區個POST, 囝囝都講左好多學校的事比我聽, 如果一個小朋友唔喜歡會唔會分享學校情況比妳知, 做家長的點會感受唔到.

兩個中文老師都好好,好細心有愛心, 相反NET我就嫌唔夠主動跟家長溝通.
其實值唔值好困難去講, 第一每個人價值觀唔同, 第二,值唔值都係相對性, 要有對象先可以比較.
不過之前有分析過, 按PN班1:8師生比例是很不錯的客觀數值.
又如SC到K2已經沒有NET班主任, 各家長都自己心中把尺.

返左1年多了:
中文講野SMART左好多 (我估計小朋友之間是用廣東話溝通多, 所以要注意一下是否妳要的語境程度)
英文都進步不少, 例如最近去報TRINITY做評估, 現水平已經可以考SCA級 (可以SKIP左YPC BRONZE / SILVER / GOLD三級)
普通話就未知, 都係上左兩個月JER.

不過要提一點, 如果妳睇返小一家長的回饋, 很多都話一定要讀英普班就知.
真正有英普班學校其實有唔係十分多, 如果妳TARGET那類小學就好值得去比小朋友讀英普班.
日日聽,講,讀.........語言是需要浸淫, 並沒有SHORTCUT.

希望幫到妳!

Thanks Marco.. 明白晒 :)
明天MW Interview , 好緊張呀...

Marco2010  Good luck! All the best  發表於 13-11-14 21:44
‹ 上一主題|下一主題