用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 知唔知明慧雜費和書簿費幾錢?
go

知唔知明慧雜費和書簿費幾錢? [複製鏈接]

謝謝

6    0    0    0

回覆:知唔知明慧雜費和書簿費幾錢?

Wanna know too, push!

Would like to know too! thanks for sharing!

回覆:siplee88 的帖子

好似無人知既!

bblo 發表於 13-11-12 03:06
好似無人知既!

pn到k3都無雜費.  pn無茶點費, 生日會無另外收費.

pn今年書費好似$17xx.  包哂書包, 工作紙, 杯, 毛巾盒.......

回復 melonfans 的帖子

Thanks for your kind information, "Melonfans"! We've heard $7xxx from other topic..was kinda shocked..so started to asking if it is true..

melonfans 發表於 13-11-12 09:09
pn到k3都無雜費.  pn無茶點費, 生日會無另外收費.

pn今年書費好似$17xx.  包哂書包, 工作紙, 杯, 毛巾盒. ...

EEE...........K1今年都無茶點費WOR............
書費K1好像21XX, 不過今年多左好多書...........so far 2個月都教左11-12本.
今年多左本MATHS書, 唔舍妳上年有沒有?

我記得太子明慧要成$4-5000(雜費加書簿費)因為前2個月佢收左我個仔插班讀pn...但我放棄:;pppp:

Marco2010 發表於 13-11-12 11:14
EEE...........K1今年都無茶點費WOR............
書費K1好像21XX, 不過今年多左好多書...........so far 2 ...

總之就年年係咁加!  k2要3k書簿/期, 真係貴到離奇?!  

你地無茶點?  上年k1要$1500.

今年cambridge 有on-line book,  無書返. handbook又吾寫教咩?!

總之校車事件, 副校永遠都搞吾掂, 第1年開吾到線要家長自組車, 有車又要坐成1.5鐘, 分吾到同區車,
今年仲離奇, 要成車小朋友全程揹書包都吾理.

通告今日返第2日即簽, 試過星期五收通告, 星期六朝早要返去做校服, 早多2日畀通告都做吾到.

副校搞校車同行政咁無能為力, 咁就吾好做行政, 返去教書好過la!  佢都係啱啱升職年幾!

最核突佢成日企係門口講家長是非, 真係有失身份!

target4  邊間校...  發表於 13-11-12 12:22

兩間分校雜費唔同?!係咪太子間新D所以貴咁多??

照你咁講. 其實除去佢行政混亂外. 其他各樣ok 嘛?

引用:Quote:Marco2010+發表於+13-11-12+11:14+EE

原帖由 melonfans 於 13-11-12 發表
總之就年年係咁加!  k2要3k書簿/期, 真係貴到離奇?!  

請問是那間分校?

melonfans  太子  發表於 13-11-12 12:37

melonfans 發表於 13-11-12 11:38

諗下諗下又好像有比錢, 不過LUMP SUM比又唔係多, 唔記得啦.
車係一個死証, 因為學生地點太分散, 可能妳唔知, 今年會盡量安排"就近入學", 所以今年報名全部要ADDRESS PROVE.

K1有教D CAMBRIDGE BOOK都有返, SO FAR返左三本了.
HANDBOOK唔係希張紙寫好哂中英數左什麼?   PM CLASS TEACHER黎 STUDY一下先.

如果副校真係禁就有失身份啦

Marco2010 發表於 13-11-12 15:49
諗下諗下又好像有比錢, 不過LUMP SUM比又唔係多, 唔記得啦.
車係一個死証, 因為學生地點太分散,  ...
Hi Marco,

Your BB is studying on Ming Wai, so you know that Ming Wai will consider the address of applicant this year?

" 今年會盡量安排"就近入學"  Thank for yr information!

sandrah 發表於 13-11-12 15:59
Hi Marco,

Your BB is studying on Ming Wai, so you know that Ming Wai will consider the address of a ...
Hi,  
I think you are asking "why"I know that arrangement.
Firstly, u must know that if you had attended the introduction seminar.
Secondly, you have to submit the address prove when sending the application form.

I get the info from the above.
Hope can help u!

Cheer!

Marco2010 發表於 13-11-12 15:49
車係一個死証, 因為學生地點太分散,  ...

我呢d c9數, 當然記得清楚!

上年已經要住址証明!   就近入學?  學校講? 我諗最少証明佢係咪雙非先, 以免學費都走數!

校車咁多問題都解決吾到, 咁係咪吳得掂先!  

坐校車日日提早半個鐘放學夠差la!  york pn am class轉咗2個鐘都會收平d, 講到明係咁! 啱就讀, 吾啱就算, 都得個知字!

我地就無la la 畀佢cut 咗半個鐘又吾出聲!

mobchan 發表於 13-11-12 11:43

課程ok!  老師都錫小朋友.  我睇output啫!  學校升小真係成績好, 學校課程有幫助, 當然家長都要配合.

我小朋友今年summer course 讀咗 GAPSK, 佢普通話做聽力練習, 成績好好, 我地係完全吾講普通話, 佢全靠學校的. 我自己都估吾到佢聽力咁好!

英語就好多小朋友都好掂, 學校又教得深, 我小朋友就出去再學英語, 因為佢有語言遲緩, 吾係成績就好難追到其他人.

課外活動有D搞得幾好, 合唱團有機會出外表演, 我覺得對小朋友好好, 訓練自信.  小提琴班又教得吾錯, 小朋友返去真係識拉, 又教到佢地有興趣學同練琴.  不過放學無BRIEFING, 吾知佢地教過咩?  要次次問老師.  我地出去學野通常都有BRIEFING, 話你知教過咩! 小朋友上堂點!  同埋病咗無得補堂, 出去學就有!

回復 melonfans 的帖子

唔該晒你呀... !

melonfans  welcome  發表於 13-11-13 10:06

melonfans 發表於 13-11-12 23:07
我呢d c9數, 當然記得清楚!

上年已經要住址証明!   就近入學?  學校講? 我諗最少証明佢係咪雙非先, 以免 ...

平心講,校車提早走真係好離譜。三小時課程,排洗都用左半個鐘,宜家校車又要早走半個鐘。
最頂氣又唔通知家長安排,問就一句話學校批左,妳no say.

其實學校講左有乜困難,大家又唔係怪獸家長,同理心,有道理就可以明白。
不過講左D似是而非答案,例如希望小朋友早口返到屋企等.BUT其他人都未放學就返到屋企,我真係睇唔到有禁架需要。

課程好,老師好,如果為左校巴禁小事,影響左reputation就唔值得。
提早半小時同準時其實還有好大空間去改變,希望學校從善如流。

Melonsfans 支持你向不公義說不,好讓下一代知道係赤化香港地都不會隱惡揚善.

PS: 好耐都無見到妳大少了, 希望SCHOOL TRIP見到佢啦!

siplee88    發表於 13-11-13 10:38

mobchan 發表於 13-11-12 11:43

其實係明慧太子專區都有我地由PN一直返學點滴, 有時間去睇下, 希望幫到妳了解多小小.
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2390175&extra=page%3D1
因為我都係一片"煙幕"中決定入讀, 希望用返學實況給後來的家長多小小資料參巧而為我們寶貝小朋友作出一個正確決定.

‹ 上一主題|下一主題