用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果先入了直資,在叩門階段再去叩心儀津中 ...
樓主: jwoo
go

如果先入了直資,在叩門階段再去叩心儀津中 [複製鏈接]

回覆 satu 的帖子

正如OHNONO所說,一間直資收了,仍可接受另一間的OFFER,問題是如果直資在四月左右交了收生名單後,則其他官津學校便不可在放榜前(不論自行定大抽獎)收你的小朋友了。

簽名被屏蔽

引用:回覆+jwoo+的帖子 只有你有一定實力例如ba

原帖由 talent2000 於 13-12-20 發表
回覆 jwoo 的帖子

只有你有一定實力例如band 1 b/c又有些個人技能如Speech 獎項在手,往往叩門就是你的機 ...
10個8個叩門位咁多

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

goodboy1 發表於 13-12-19 10:24
市區有咁多好官校和津校選擇, 都唔明點解咁多人會爭入直資, 錢太多 ...

之前有個媽咪, 佢囝囝成績係B1尾, B2頭, 佢已經好保守咁排, 但結果派咗去間B3, 之後左撲右撲去搵學校, 唔好話, 真係心力交瘁.  所以有時大抽獎真係睇運數, 唔想聽天由命又可以負擔到, 咪揀直資囉.  而且經過十年時間, 有d直資已做出成績.

ChloeMa 發表於 13-12-22 17:10
之前有個媽咪, 佢囝囝成績係B1尾, B2頭, 佢已經好保守咁排, 但結果派咗去間B3, 之後左撲右撲去搵學校, 唔 ...
這類例子係不停重覆又重覆的出現。有一樣野係非常重要的,就係只要一但估錯band,就算好保守咁排都好難救。

:verycold: :verycold: :verycold:

mctl1995 發表於 13-12-21 12:50
10個8個叩門位咁多
多定唔多,會視乎係那一個類別的學校。
每間學校除了可用盡自己每班兩個叩門位之外,最要命的是學校係唔會知跟住下來還有幾多獲派的同學因叩門成功而離開。Band 1頂頭的學校會係極少人走,但band 1中以後的學校都會有同學的離去而需要不停補充的。有時學校都唔可能講到有幾多確實的叩門位。

唔好預先假設叩門位少,有時總會有意外驚喜的。我的宗旨反而係盡量去多一兩間學校叩門,本區唔收就去外區。叩門前上校網或打電話去學校做定功課,放榜前又要預先做定多份叩門文件,妨不時之需。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:ChloeMa+發表於+13-12-22+17:10+之前

原帖由 ohnono 於 13-12-22 發表
這類例子係不停重覆又重覆的出現。有一樣野係非常重要的,就係只要一但估錯band,就算好保守咁排都好難救。 ...
應該是估計錯誤,神仙難救。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

ohnono 發表於 13-12-22 17:28
這類例子係不停重覆又重覆的出現。有一樣野係非常重要的,就係只要一但估錯band,就算好保守咁排都好難救。 ...

你所指係估錯邊個band?

ChloeMa 發表於 13-12-23 21:26
你所指係估錯邊個band?
只會錯將band 2當band 1才會有機會派band 3。如果是以邊緣人的排法,而又保守的話是較難會派到band 3學校的。

明年不是聽說沒有叩門位了嗎?如果傳言不實,我的升中策略就要更進取些,起碼還有點點退路。

Phoebenana 發表於 13-12-25 23:54
明年不是聽說沒有叩門位了嗎?如果傳言不實,我的升中策略就要更進取些,起碼還有點點退路。 ...

叩門位仍會有,不過在安排上可能會收緊了。現在大家校長講緊的都只係爭取專額專用,一齊唔用留班位作叩門收生之用,沒有教局的參與好難一呼百應的。但教局暫時都未有回應用行政方法去強制執行。

因此只要有一間學校在放榜後收生,叩門情況就會展開。而最有機會的就是直資學校的叩門收生一但開始,其他學校就會有同學走。一有同學走,學校就需要補充。

估計叩門位會少左,叩門會難左,叩門條件和限制會多左,但學校仍會兩手準備接收叩門申請,以防備有學生離去。

回覆 ohnono 的帖子

如果係咁,最好。

如果留班位不可以用作叩門之用,則叩門位一定很少,但也不一定冇,因只要有學生因各種原因放棄所派中學,則該中學便有位可申請,問題是:學校愈受歡迎,叩門位便愈少。

goodboy1 發表於 13-12-19 10:24
市區有咁多好官校和津校選擇, 都唔明點解咁多人會爭入直資, 錢太多 ...
因為也有很好很好的直資。
當然,每一個人心中的"很好"並不相同。

tiantiangood 發表於 13-12-27 22:13
如果留班位不可以用作叩門之用,則叩門位一定很少,但也不一定冇,因只要有學生因各種原因放棄所派中學,則 ...
我唔會用少來作假設,經過上年的教訓,原來間間話唔收,點知又係音樂椅一轉就停不了。簡單來說,林護上年都收了五個叩門同學。就算屯門、沙田講明唔收本區生,誰知又係收晒外區生。外區生有人走,外區又會收返你地沙田、屯門的同學。還有那些超級直資在放榜後又不停call後補位,上年某間港島名直資有人在8用份都仍收到後補電話。除非阿吳得掂係真係吳得掂的非常時期出手用行政手段干預,否則,仍然是像開動了的音樂椅!

十分同意這是一個音樂椅遊戲,去到最後階段時,点都要博下

我想問, 如果直資收左但放棄, 之後派得唔好去叩返果間直資, 有無人會咁? 到時直資係咪係已經無學位?

引用:我想問,+如果直資收左但放棄,+之後派得唔好

原帖由 DFSON 於 14-01-02 發表
我想問, 如果直資收左但放棄, 之後派得唔好去叩返果間直資, 有無人會咁? 到時直資係咪係已經無學位?
...
咁、不如咁問啦一一你係個間直資学校,你會唔會收返E個学生?

‹ 上一主題|下一主題