用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師通知了我女是band1c, 但邊沿接近2A ...
樓主: WinChi
go

老師通知了我女是band1c, 但邊沿接近2A [複製鏈接]

aleung922 發表於 15-4-15 15:59
回覆 ykconniechan 的帖子

ykconniechan, 我個情況其實同你一模一樣,加上剛剛先考完呈三,成績都未有,冇 ...
aleung922

咁現在直資你已經註冊未?你會否放棄大抽獎嗎?

醒目開學勳章

回覆:kin818kin 的帖子

咁想問我區band 1 位好少, 以下排位可以嗎?
1. band 1 尾
2 和 3 band 2 頭

回覆 kin818kin 的帖子

3月已註冊,因為我好怕萬一入中中學校,即使話係band1c中中都唔想,而band2/3大多是中中,咁家陣有band1c英中,而最重要亞仔又話好锺意,所以應該唔博抽獎。雖然佢今日知呈三成績都幾好,仲有進步,但亞仔話唔想抽,想讀直資,咁我都要尊重佢既意見,始終書係佢讀。咁你呢?諗掂未?

aleung922 發表於 15-4-15 21:32

3月已註冊,因為我好怕萬一入中中學校,即使話係band1c中中都唔想,而band2/3大多 ...
aleung

我仔今年五年班,剛剛考完呈一,成績麻麻地,跌左。恐怕會跌去B1C,所以我一直都有去搵好既直資,萬一佢考埋呈二真係B1c ,我好大可能會叫佢去in直資。

但個心又好想試下大抽獎,如果佢真係抽入到心儀學校,咁就可以省不少錢又可以近屋企。

個心一直都心大心細,好煩﹗因為直資好早就要in,要好早去決定,又怕大抽獎後先in 會連直資都失去.........

你註冊左邊間直資?

咁你都要快D準備, 要去唔同既直資學校, 睇下佢地既open day...等等, 要帶埋小朋友去, 要佢感受下間學校既氣氛, 環境, 你亦可以乘機睇睇個D小朋友是否乖巧有禮.  真係都幾忙, 因為你唔會只報一間.   仲要預備下interview, 因為interview確實都唔容易, 又group interview, 又個別interview, 又1st In, 又2nd In.... 真係都好勞累下.  最後亞仔係揀咗港大同學會.  其實亞爸想博大抽獎,  但亞仔唔肯..... 哈哈就黎家變....  

aleung922 發表於 15-4-16 11:12

咁你都要快D準備, 要去唔同既直資學校, 睇下佢地既open day...等等, 要帶埋小朋友 ...
其實點都要睇阿仔考試考成點﹗頭痛﹗

請問open day 是否好似多數都係10月開始先有,對嗎? 會唔會有d 現在已經開始有得睇?

kin818kin 發表於 15-4-16 10:41
aleung

我仔今年五年班,剛剛考完呈一,成績麻麻地,跌左。恐怕會跌去B1C,所以我一直都有去搵好既直資, ...

如最WORST都只是跌至BAND1C, 不用自己嚇自己.  始終後著仲有大抽獎.
如填表得宜及不是嚴重缺位地區, 都可派入BAND1C校.  2線直資可同時準備.  不如努力考好呈二&三仲實際. ADD OIL!

黃巴士 發表於 15-4-16 11:37
如最WORST都只是跌至BAND1C, 不用自己嚇自己.  始終後著仲有大抽獎.  
如填表得宜及不是嚴重缺 ...
多謝你呀﹗黃巴士

我個仔考試的成績就好似過山車,一係好高,一係好低,完全估佢唔到,我既心情就會隨著佢又上又落,真係好刺激﹗

是否會跌低過B1C 真係要考完自知,所以仲有排煩。

ANChan59  要處理 .中學會好麻煩  發表於 15-4-20 14:28
黃巴士  男生係咁, 大上大落.  我囝當年   發表於 15-4-16 12:19

真係心情起伏好大, 心血少D都唔掂. 但又咁諗, 直資自由度會大D, 課外活動可能多D, 因此小朋友又可能會讀得開心D. 而津校就免費.直資open day 有D都幾早, 九月都可能有.  有D就九月攪完 十一月又攪.  有D都幾早接受報名, 例如優才, 不過我冇報這間.  

aleung922 發表於 15-4-16 12:01

真係心情起伏好大, 心血少D都唔掂. 但又咁諗, 直資自由度會大D, 課外活動可能多D,  ...
其實直資我的選擇唔多,得一間﹗因為比較近屋企,又比較嚴謹。現在考慮好唔好去多幾間?但係如果太遠放學回到家又太夜我又唔想﹗

aleung922  的確係煩惱!  發表於 15-4-16 12:27

aleung922 發表於 15-4-16 11:12

咁你都要快D準備, 要去唔同既直資學校, 睇下佢地既open day...等等, 要帶埋小朋友 ...
你選間直資近屋企?

都要坐車, 我同佢測試過來回時間, 唔塞車都好okay.  

若女生沙田區1c2a間…比我會甲乙一林漢光或郭得勝,乙二填聖心,起碼會讀得沒咁吃力,聖羅撒好深,聽朋友講d書讀快一個學期有多!之後填b2,希望讀得自在!

aleung922 發表於 15-4-16 12:55

都要坐車, 我同佢測試過來回時間, 唔塞車都好okay.
咁都已經唔錯﹗

請問如果填甲部:是否選三間同LEVEL 一,二,三都可以呢?定選一級級落會更好呢?有什麼意見?

醒目開學勳章

憫父 發表於 15-4-15 13:09
邊沿人,除了要看校網外,亦要看你的進取程度。

如果你是十分進取又有靭力的話,囡囡的表達和應對能力亦 ...
保守的人,便在乙一填較冷門的 BAND 1C 學校,乙二開始填 BAND 2A 學校,到時囡囡是 BAND 1 的話,有很大機會入讀該 BAND 1C 學校,差極亦是 BAND 2A 學校,若囡囡是 BAND 2 的話,這種填法減少派入 BAND 3 學校的機會 ~~~~~~~點解咁揀法會減少派去band 3?

happysmileha 發表於 15-4-16 14:23
保守的人,便在乙一填較冷門的 BAND 1C 學校,乙二開始填 BAND 2A 學校,到時囡囡是 BAND 1 的話,有很大機會入讀該 BAND 1C 學校,差極亦是 BAND 2A 學校,若囡囡是 BAND 2 的話,這種填法減少派入 BAND 3 學校的機會 ~~~~~~~點解咁揀法會減少派去band 3?

是因為樓主的小朋友未必是 band 2,可能是 band 1,才作這麼建議。

若小朋友真的是 band 1,因 band 1 生較少會在乙一填冷門的 band 1c 學校,所以獲派位的機會甚高,這麼做是用來買保險,一來樓主的小朋友是 band 1c,入 band 1c 學校問題是不大的,亦可以騎牛搵馬,再叩門時博高一線,這種做法即使人算不如天算,乙二的 band 2a 亦會有位,差極都會是在乙二派得派位。

但若樓主的小朋友是 band 2,這種排法是進取型 band 2 家長的排法,始終同 banding 的學生靠隨機編號來排位,只有運氣不好才會派到 band 3 學校。

若樓主是 band 2,但選志願是是按 band 1學生的排法,便有機會既派不到 band 1 學校,亦派不到 band 2 學校,結果要派去 band 3 學校。

----------------------------

所以,我建議樓主:
1. 當自己的子女是 band 1,按 band 1方法排,這是最進取的方法,因為即使最後是獲派 band 3 學校,但以 band 1c 成績,叩門時亦會有不少學校會收,不用讀 band 3 學校,但要預備放榜後勞力勞力去找學校。

2. 保守一點,當自己的小朋友是 band 2,但採用進取型,若小朋友是 band 1,便可以在乙一獲得一間 band 1c 作水泡,若小朋友是 band 2,便將命運交給隨機編號,失手的話便去叩門。

方法一是十分進取,有很大機會被派到 band 3 學校,但我覺得機會是留給肯爭取的人,這方法有機會入讀心儀的 band 1 學校 (若小朋友是 band 1 學生)。
方法二是較保守,但和方法一比較下,較少機會被派到 band 3 學校,叩門的壓力亦較方法一低。

純粹係我個人既意見,以我自己小朋友既成績來作準則, 甲部我會博D, 因自行時其中一間我已博高少少, 所以我會先放回自行個兩間學校在甲部, 最心儀放甲一, 其次甲二, 甲三可能唔填, 但如要填, 我會放一間差唔多level既學校, 入咗都開心既. 而乙一亦會博甲一既學校, 但乙二就要選一間次熱或較冷門既band 1c校.  不過這樣就有可能入band1c 中中, 因未必有咁多band1c 英中可選擇.  而這一點亦係我最担心的.   純粹係我自己策略, 你要睇睇你小朋友, 實際成績再作考慮. 因如果band2又唔可以係咁博.

aleung922 發表於 15-4-16 15:12

純粹係我個人既意見,以我自己小朋友既成績來作準則, 甲部我會博D, 因自行時其中一 ...
你的做法同我的想法係相同的,好高興遇到個知音人。

我係大埔區,可以選擇乙部的他區學校好少,所以到時乙部都唔知點選好﹗

所以我好有可能甲部會抽一間誇區學校博一博﹗

aleung922  我都好高興認識你.   發表於 15-4-16 16:11

借個位問下,仔仔同樓主女女的情況一樣,仔仔油尖旺區要如何填? 謝謝! 

elbar  聖芳濟 都不錯   發表於 15-4-16 16:12

可以博沙田區嗎? 校網唔錯, 不過好似競爭都唔細.  不過你小朋友仲有機會博, 小心考好呈二, 因呈一, 二用來博自行同直資學校
‹ 上一主題|下一主題