用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師通知了我女是band1c, 但邊沿接近2A ...
go

老師通知了我女是band1c, 但邊沿接近2A [複製鏈接]

請問大抽獎時,有什麼要注意地方,定系吾理當band 1 咁填
還是要保守一點
請指教
謝謝 
   7    0    0    0
有捨必有得 有得必有失

引用:請問大抽獎時,有什麼要注意地方,定系吾理

原帖由 WinChi 於 15-04-15 發表
請問大抽獎時,有什麼要注意地方,定系吾理當band 1 咁填
還是要保守一點
請指教
你要睇你屬咩校網區. 按老師所講, 你的情況有點危險! 我覺得不宜太進取, 就算選band1校也不能選太hit的. 同時不宜全選band1, 可考慮揀一啲較好而你又接受的band2. 至於如何排位, 很抱歉, 我就不是太專業了, 留待其他更pro的家長指教指教吧! (以上純粹個人意見)

+3金熱血 貢獻勳章

WinChi 發表於 15-4-15 10:54
還是要保守一點
請指教
我估我會保守啲, 揀幾間 band 1 填, 跟住就填 band 2....

SONIALAI  兩間 Band 1 好了  發表於 15-4-21 11:01
王家爸爸  揀幾間B1填就唔算保守啦   發表於 15-4-15 13:52

WinChi 發表於 15-4-15 10:54
還是要保守一點
請指教

邊沿人,除了要看校網外,亦要看你的進取程度。

如果你是十分進取又有靭力的話,囡囡的表達和應對能力亦強的話,可以當 BAND 1 咁填,但要有心理準備一旦囡囡是 BAND 2 的話,可能有機會去 BAND 3 學校,要去四圍叩門,到時要靠學校成績+表達及應對能力,那是很勞心勞力的。但機會是留給肯爭取的人。
囡囡有 BAND 1C 水平,叩門時最差亦只會是去 BAND 2B 學校。

如果你是保守的人,便在乙一填較冷門的 BAND 1C 學校,乙二開始填 BAND 2A 學校,到時囡囡是 BAND 1 的話,有很大機會入讀該 BAND 1C 學校,差極亦是 BAND 2A 學校,若囡囡是 BAND 2 的話,這種填法減少派入 BAND 3 學校的機會。若真的獲得 BAND 1C 學校學位,再去叩門時壓力便不會太大,起碼有一間 BAND 1C 學校作水泡。
若是派了去 BAND 3 學校,以囡囡 BAND 1C的成績,叩門時最差亦會入到 BAND 2B 學校。

如果你是穩陣的人,便當 BAND 2 咁填,這是最穩陣的,但你會否真的如此放得開?

ccj2008  分析得很清晰  發表於 15-4-15 15:31
TwinWong    發表於 15-4-15 15:17
王家爸爸  Agree  發表於 15-4-15 13:53

我女系沙田區
有捨必有得 有得必有失

WinChi 發表於 15-4-15 13:10
我女系沙田區
若是沙田區的話,便不要做穩陣型的家長。

一係做進取型,一係就做保守型。

回覆 ykconniechan 的帖子

是否因為怕估錯band因為不是band 1 就 band 1
無分頭 中 尾 

有捨必有得 有得必有失

甲一同乙一填聖羅撒,乙二填郭得勝,乙三開始填B2學校。

香香  好進取.  發表於 15-4-21 11:18

why 聖羅撒 & 郭得勝
有捨必有得 有得必有失

johnnywalker 發表於 15-4-15 12:33
今年sars年,學生少,我係你就會搏b1c既學校。
沙田、東區等B1位多既區,如果進取既,其實甲一同乙一可以填B1中學校。

回覆 王家爸爸 的帖子

Thanks !!
有捨必有得 有得必有失

WinChi 發表於 15-4-15 14:03
why 聖羅撒 & 郭得勝
聖羅撒書院係Band 1中既女校,應該適合Band 1中/尾既學生。如果小朋友真係Band 1尾,應該入到聖羅撒書院。
如果入唔到聖羅撒書院,小朋友應該係Band 2,所以第二選擇郭得勝(Band 1尾到Band 2頭學校),Band 2學生乙二應該仍然有機會入到。

乙三開始就要保守啲。

TwinWong  最好係配合啊囡程度   發表於 15-4-15 15:20

回覆 憫父 的帖子

thanks ! 真的很頭痛想問下是否因為怕學校估錯band而作出這部署
如果學校是的banding 系準的話,就當band 1咁填?
謝謝!

elbar  不妨用乙1一搏   發表於 15-4-15 23:31
有捨必有得 有得必有失

引用:回覆+ykconniechan+的帖子 是否因為怕估錯

原帖由 WinChi 於 15-04-15 發表

是否因為怕估錯band因為不是band 1 就 band 1
WinChi, 可以咁講, 因為到了大抽獎時, 每個band已不會再分abc了! 我諗最大擔心是如囡囡是邊緣人, 如老師估是1c, 但最終教育局計出是band2, 那管是2a, 抽獎時就和2b/2c無分別, 反正是band2, 再按隨機no.去抽. 但我唔熟沙田區, 你可能要再了解下, 如沙田區的band1學額是足夠本區band1生的話, 你還是可博一博, 照選band1學校的. 當然, 亦如其他家長所講, 視乎你本身是進取/保守, 而再釐定選校排位策略了! 其實我和你case差不多, 但因考慮到這遊戲實在有太多不能確定丶不能掌握丶不透明的地方. 同時, 我又怕到時博唔到或博錯了, 入不到band2之餘(因我區band2學額不足), 去了band3就麻煩. 所以寧願選了1c的直資. 不過, 這只是我個人的想法, 唔代表是什麼意見, 只是share出來, 多個參考! 祝你囡囡成功入讀心儀學校!

王家爸爸  估計有一半B2生入到B1學校   發表於 15-4-15 16:02
王家爸爸  沙田區情況唔同  發表於 15-4-15 16:02

WinChi 發表於 15-4-15 14:45
回覆 憫父 的帖子

thanks ! 真的很頭痛想問下是否因為怕學校估錯band而作出這部署
係沙田區, 我一定搏, 不過只會在頭3至5間放幾間非最熱門而又較心儀既一線中學(曾記, 呂記就唔好搏), 跟住放二線學校

王家爸爸  太搏啦  發表於 15-4-15 16:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

You are right. There are no such things as B1a, B1b or B1c. Only B1. It makes no difference whether the girl is B1a or B1c when filling in the application form. The difference is only the lucky no. assigned to the applicant.

ykconniechan, 我個情況其實同你一模一樣,加上剛剛先考完呈三,成績都未有,冇辦法先揀直資,但依家直資又收,心諗可能sure係band1生, 心又想抽獎,但呈三又未知結果.  所以呢個唔透明既制度, 其實對邊緣人確實係有一定既影響.

hkpapa852 發表於 15-4-15 14:56
係沙田區, 我一定搏, 不過只會在頭3至5間放幾間非最熱門而又較心儀既一線中學(曾記, 呂記就唔好搏), 跟住放 ...
我覺得一間Band 1中,一間Band 1尾,然後放Band 2頭,比較安全。
‹ 上一主題|下一主題