用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知名男中學, 點解老師唔點教書...
樓主: retriever
go

知名男中學, 點解老師唔點教書...   [複製鏈接]

小曳人 發表於 16-2-3 11:44
當年官校唔可以炒人,所以就變咗人球,每間學校做幾年囉
我估係因為男生好兩極化,一係就好有好奇心,好多 ...

咁其實想個仔讀下書, 係咪揀間純D 既男女校中學, E..G. 迦密 果類好D?

小曳人 發表於 16-2-3 11:44
當年官校唔可以炒人,所以就變咗人球,每間學校做幾年囉
我估係因為男生好兩極化,一係就好有好奇心,好多 ...
係, 所以男仔成績通常較極端, 而且男校通常唔係B1, 就係B3, 或接近B3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 16-2-3 11:18
因為大部份學生喺出面補習嘅程度已經高過佢讀緊嘅班級一年而上,學生覺得上堂都冇用,因為佢地已經識晒,所 ...
哩句真,我當年都係

hkpapa852 發表於 16-2-3 11:51
係, 所以男仔成績通常較極端, 而且男校通常唔係B1, 就係B3, 或接近B3

似乎女校, 絕大部份係BAND ONE 頭?

好似仲未有人答點解只係男校唔教書,不如我估下啦,青春期既男仔需要既唔係老師,係比佢地年長既朋友,教?反叛期你教我?冇野嘛?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-2-3 11:51
咁其實想個仔讀下書, 係咪揀間純D 既男女校中學, E..G. 迦密 果類好D?
yes~起碼有班勤力嘅女同學先
恐龍家

MASAYA 發表於 16-2-3 11:53
好似仲未有人答點解只係男校唔教書,不如我估下啦,青春期既男仔需要既唔係老師,係比佢地年長既朋友,教? ...

我有自答, 就係女仔專心, 做老師FANS, 老師咪有心機教囉.... 不過無人ENDORSE 姐

女仔都有反叛期, 仲早啦... 不過成熟D, 對制度服從性強D..

其實每一間學校總有啲用心敎,有D hea住教. 有乜出奇. 不過照樓主講是差不多整年完全不敎, 可能性比較低. 不一定只在神校出現.

MASAYA 發表於 16-2-3 11:53
好似仲未有人答點解只係男校唔教書,不如我估下啦,青春期既男仔需要既唔係老師,係比佢地年長既朋友,教? ...

我當年都係讀其中一間,女和男女校我唔知,但我間男校20多年前已經係咁
阿sir都講:「唔聽書嘅同學可以做自己嘢,唔好出聲就得啦!」咁大半班就瞓覺了,冬天用冷衫塾住最好瞓。

數學堂瞓得最嚴重,但會考放榜過半班攞A,揸A嘅仲要係瞓覺的多,全班瞓得最勁果個考9A1B,佢只外補英文

年復一年,咁你係阿sir有心都hea啦。

反而自己同學會聚在一起溫習操卷好認真,唔識會去問覺得有料嘅阿sir

hppa    發表於 16-2-3 13:25

Aerosol_Ma 發表於 16-2-3 12:23
其實每一間學校總有啲用心敎,有D hea住教. 有乜出奇. 不過照樓主講是差不多整年完全不敎, 可能性比較低.  ...

無具體統計, 不過應係大範圍...

你睇回應都知係普遍現象...

我同太太以前都讀band 1學校,30年前,啲先生嗰時唔只上堂唔教書,收咗功課又唔改,我哋都係靠自己讀先入到HKU咋。

就算肯教,都係求其極速照書讀就當教完,我知道有啲著名官津嘅先生,三月已經「教」哂書,之後就堂堂都叫學生自修。呢啲情況,見怪不怪喇﹗

點解個個爭住入名校?你都識講:名校嘛,講俾三姑六婆姨媽姑爹聽,威好多㗎﹗

hppa    發表於 16-2-3 13:26

monodad 發表於 16-2-3 11:18
因為大部份學生喺出面補習嘅程度已經高過佢讀緊嘅班級一年而上,學生覺得上堂都冇用,因為佢地已經識晒,所 ...
XBS Primary ~~~

littlefaith 發表於 16-2-3 12:40
我同太太以前都讀band 1學校,30年前,啲先生嗰時唔只上堂唔教書,收咗功課又唔改,我哋都係靠自己讀先入到 ...
我覺得名校值錢不在師資而在於學習氛圍

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+16-2-3+12:35+編

原帖由 Tintin926 於 16-02-03 發表

多謝回覆

咁樣你覺得算唔算學習氣氛好?

類似學習環境,入這類中學有什麼得著?

btw,  而家呢代自律低好多,以上你形容既學習情況,是否也部份解釋了男校成績大倒退的原因?

引用:Quote:小曳人+發表於+16-2-3+11:34+唔係新

原帖由 retriever 於 16-02-03 發表
係咪廿年都唔教書, 所以被人"調"?
名女校都有聽過咁,上學期教果2課,唔記得呱,下學期又教果2課。男丶女丶男女校都一樣!

睇睇下內容, 似家長幫學校跑band one數......

hppa    發表於 16-2-3 13:34

retriever 發表於 16-2-3 12:57
多謝回覆
其實到中學,學習氛圍絶對比師資重要。當年d人日日打波踢波,但到考試週F.1- F.7自自然然三五成群圍著溫習,仲玩的話會比師兄鬧。
但的確自律性低會死硬,在學多年,眼見兩類學生瞓最多,一是成績超好,另一是極差的

hppa    發表於 16-2-3 13:34

Tintin926 發表於 16-2-3 13:31
其實到中學,學習氛圍絶對比師資重要。當年d人日日打波踢波,但到考試週F.1- F.7自自然然三五成群圍著溫習 ...

自律低係我最擔心既事...

似乎你好推祟一班人打波, 一班人咪書, 衝考試既日子... BROTHERHOOD 當然係男校既核心...

BUT....

咁唔等於, 上堂唔留心, 老師唔教書... 最唔要得係以補習代課....

上堂留心, 效率高好多...

補習更係傷父母荷包...

上中小學唔駛補習, 係咪我太幻想, 還是太離地?

回覆:知名男中學, 點解老師唔點教書...

我睇完都好擔心,請問港島男私小有冇咁的情況?講真比幾千蚊學費原來都只係靠自己出面全補,咁我可能會揀津校,荷包冇咁傷。

我仔有問下D Uncles, Aunties. 男校 Uncles 100% 話無人教書,女校 Aunties 100% 話有教,仲送左兩個故事俾佢。

某男校崇尚自由,從來唔點名,一直相安無事。點知到考試第一日,忽然發現班房唔夠枱凳坐,即係⋯⋯

某日另一間男校老師開新 topic,十分鐘後宣布明天小測。某同學舉手問:老師你未教完喎!老師徐徐回答:啊!係喎!呢位同學你新轉黎⋯⋯我地呢到係咁架⋯⋯

故事咋!

hppa    發表於 16-2-3 14:57
‹ 上一主題|下一主題