用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 知名男中學, 點解老師唔點教書...
go

知名男中學, 點解老師唔點教書...   [複製鏈接]

睇標題可能已經俾人圍...
所以抽獎入飛後先POST...

都聽過唔只一個SOURCE既用家話, 某些知名(BAND 頭)男中老師唔教書, 包括九龍果兩間, 香港果一間....

理由大概都係, 老師覺得學生橫掂出外增補, 所以唔點教, 或自修.... 學生又可能已增補左, 老師又教得"廢", 所以上堂訓覺...

好似無物聽話女校, 或男女校係咁...

既然係咁, 咁爭入呢D 中學/小學為物?

呢個關於中學既帖POST 係小學FORUM, 因為有關男中都有"聯繫"熱門小學...

13    0    0    0

回覆:知名男中學, 點解老師唔點教書...

薄,都叫學生,家長自己改忝呀。

retriever 發表於 16-2-3 10:23
睇標題可能已經俾人圍...
所以抽獎入飛後先POST...
如果係中學老師唔教書, 其實真係唔出奇, QC自己都話老師唔駛教書, 其實都係靠學生自己.

如果你話小學老師唔教書, 無乜可能囉.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實名校就係咁,勁係勁在家長谷得勁

hkpapa852 發表於 16-2-3 10:29
如果係中學老師唔教書, 其實真係唔出奇, QC自己都話老師唔駛教書, 其實都係靠學生自己.

如果你話小學老師 ...
中學...
我只聽到男校係咁...

其他都係?

女校, 男女校有聽過?

老師唔谷學生可以接受,但唔教就

除左九龍港島同名男津校外,另一間是否旺角半山直資?

hkpapa852 發表於 16-2-3 10:29

如果你話小學老師 ...
QC自己都話老師唔駛教書, 其實都係靠學生自己. <= True, especially for higher forms

我都有諗過呢個問題, 第一唔知係咪真, 假設係真, 我懷疑同男仔性格及學習模式有關, 因為男仔好極端, 一係唔讀書一係勁讀書, 唔讀書的老師點教都冇用, 勁讀書的佢地會自動自覺跑快老師好多, 亦即係唔洗教

ppmmbb 發表於 16-2-3 10:34
老師唔谷學生可以接受,但唔教就

除左九龍港島同名男津校外,另一間是否旺角半山直資? ...

哎呀, 唔好扣我帽子啦...

我無講同名... 或者同教會

唔好玩估領袖啦...

咁其實係咪男女校會教書?

原因何在?

咁點解大家仲爭往入?

hippoo 發表於 16-2-3 11:13
咁點解大家仲爭往入?
慕名而來..... 白D就係"虛榮"

係朋友面前一講阿仔入咗邊間學校, 身邊D人即刻嘩嘩聲..... 呢種感覺呢.......

MrBeast  由內至外咁笑出來 :)  發表於 16-2-3 21:28
hppa    發表於 16-2-3 13:22
MASAYA  家長先個仔之威而威  發表於 16-2-3 11:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

因為大部份學生喺出面補習嘅程度已經高過佢讀緊嘅班級一年而上,學生覺得上堂都冇用,因為佢地已經識晒,所以爭取時間瞓覺,等放學後再去補習囉,真實情況。

monodad 發表於 16-2-3 11:18
因為大部份學生喺出面補習嘅程度已經高過佢讀緊嘅班級一年而上,學生覺得上堂都冇用,因為佢地已經識晒,所 ...

男女校有無聽到咁情況?

retriever 發表於 16-2-3 11:19
男女校有無聽到咁情況?
男女校如果老師唔教書, 學校可能擔心D學生走晒去拍拖, 咁仲大件事..... 所以個人認為男女校會有老師唔教書既話, 都只會係個別事件

又咁講, 如果間間男校都唔教書,點解QC LC成績又可咁突出而其他男名校又差一截呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔係新聞~
有男官中老師廿年前被調職去新校,佢都好奇怪咁同佢班會考得十幾分嘅預料班學生講:我以前唔駛教書架喎!
恐龍家

hkpapa852 發表於 16-2-3 11:22
男女校如果老師唔教書, 學校可能擔心D學生走晒去拍拖, 咁仲大件事..... 所以個人認為男女校會有老師唔教書 ...

你係咪講笑?!!

還是女仔比較專心D, 有佢地做觀眾做FANS, 老師教書有心機D?

小曳人 發表於 16-2-3 11:34
唔係新聞~
有男官中老師廿年前被調職去新校,佢都好奇怪咁同佢班會考得十幾分嘅預料班學生講:我以前唔駛教 ...

係咪廿年都唔教書, 所以被人"調"?

問題係, 點解只聽到男校係咁?

retriever 發表於 16-2-3 11:34
你係咪講笑?!!
只係講出個可能性啫

如果老師上堂唔教會, 咁齋仔就話去玩啫, 如果有男有女無嘢做, 大家咪傾吓計囉; 日日朝見口晚見面咁傾, 傾傾吓就好易出感情..... 我只係話, 可能啫!

Soundervolt  要拍拖,齋男或齋女校學生都有大把機會  發表於 16-2-3 11:56

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-2-3 11:36
係咪廿年都唔教書, 所以被人"調"?
當年官校唔可以炒人,所以就變咗人球,每間學校做幾年囉
我估係因為男生好兩極化,一係就好有好奇心,好多嘢問,一係就掛住玩
以前男拔都係咁,精英班會教書,其他班唔係唔教,只係自由活動走堂都得!有嘢就出去問,功課可以唔交

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題