用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 智力遊戲 ?!
樓主: 準媽咪
go

智力遊戲 ?! [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

piglet0529 發表於 16-4-7 13:34
多謝你的分享! 我仔小一, 可否分享當時你買的其他項目書籍? 我仔很喜歡看書, 想參巧一下. 如果唔guide佢佢 ...

阿仔小一,瘋狂愛上periodic table!我買咗一本台灣書俾佢,有用卡通圖畫介紹每個元素嘅特質
但每個人喜好都唔同,跟佢地嘅興趣走最好
恐龍家

醒目開學勳章

回覆:小曳人 的帖子

謝!

小曳人 發表於 16-4-12 11:19
有次阿仔响MTR唱periodic table song...隔離有班中學女生,成班女仔望住阿仔...
細細聲講:我都唔識呀!
Same here. 首歌累事,好彩佢淨係响屋企唱。但係成日寫個periodic table.

小曳人    發表於 16-4-12 21:52

準媽咪 發表於 16-4-12 10:26
買左 "奧數天天練", 將答案拎走 (老師最初講錯書名 !!) ; 昨日剛開始比佢上堂做
好像……有点悶……聽個名都唔多想做。說笑而已。

小曳人 發表於 16-4-12 11:19
有次阿仔响MTR唱periodic table song...隔離有班中學女生,成班女仔望住阿仔...
細細聲講:我都唔識呀!
我個仔也喜歡唱這首歌,他從youtube 學的。

augkBB 發表於 16-4-12 18:18
好像……有点悶……聽個名都唔多想做。說笑而已。

暫時見佢又幾享受啊 !

放學後仲會出題考我呢 !!

醒目開學勳章

hi, 請問可否告知書名?謝謝

醒目開學勳章

Hi, 請問可否告知書名?thx

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+小曳人+於+16-4-12+12:45+編輯

原帖由 小曳人 於 16-04-12 發表
Hi,請問可否告知書名?Thx

醒目開學勳章 貢獻勳章

HowHowHow 發表於 16-5-2 08:54
Hi,請問可否告知書名?Thx
元素生活
恐龍家

我們也是跟著兒子的興趣走,他若肯多方接觸最好,然後才找出他真的興趣所在

但網路電腦這東西也够折腾人的,不讓他碰又不行,但是一玩又停不下来,偶爾會因玩的過份而有衝突,够煩惱的,但是看到他舆同學一起玩時的開心互動及學到的電腦知識,也只能由他,只能加些限制,

想知各位在小孩玩電腦這方面的看法及管理方式是如何?

回覆 JCR 的帖子

以我仔為例. 今年10歲, 喜歡玩Minecraft, 由一開始只睇Minecraft書, 到而家佢自行學識了用Word, Powerpoint, 自製個人網站, 拍片, 剪片, 片頭banner, 製作動畫, 程式指令... 當佢每次完成一個成果時我都會用心去看 ( 其實想知佢寫什麼...) 佢睇完片之後想嘗試學時, 我會鼓勵佢學習更多(話佢知有好多嘢等住佢去發掘) 佢話Minecraft好好玩時, 我會說我欣賞佢學識其他的知識和能力. (我睇到佢學識更多嘢, 直接提升了英文閱讀和寫作能力, 打字能力, 創作能力....), 同埋我會講欣賞佢每次都認真好比心機去做. 打機係咪毒藥?  其實我都好驚好擔心佢會沉迷打機, 所以亦有不時灌輸(我認為係洗腦)沉迷打機的害處.  但首先一開始就要先遵守家規, 星期一至五返學日子和考試月份, 嚴禁開手機, 假期即使玩都有時間限制, 每次不能超過20分鐘, 每天最多只能玩兩次(因為要保護眼睛...好好的理由), 平日只要做妥功課及每日必做4件事後, 就係 free time , 同埋我係會嚴格執行, 絕對唔會心軟. So far, 到而家佢每日都會認真做功課, 保持不退步, 願意遵守約定 (希望保鮮期唔好咁快過...) 我都係順著佢興趣去走, 比佢知我的期望(要自律) 和我的擔憂(沉迷打機的後果)

準媽咪    發表於 16-5-3 11:14

醒目開學勳章

引用:Quote:HowHowHow+發表於+16-5-2+08:54+Hi,

原帖由 小曳人 於 16-05-02 發表
元素生活
thx 小曳人

‹ 上一主題|下一主題