用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 智力遊戲 ?!
go

智力遊戲 ?! [複製鏈接]

呀仔叫我比多D 智力遊戲佢玩 !!
例如.....行唔完, 會變既迷宮 ?!

請問各位有無 ?! 求救 !!

之前有前輩推介既網上免費學習平台, 佢唔鍾意 !!

6    0    0    0

回覆:準媽咪 的帖子

孩子幾多歲?用英語學習的能力如何?

回覆 Radiomama 的帖子

7 歲幾

英文系最好成績既一科, 佢識好多 我唔識既生字 !

之前某前輩推介既網上學習平台, 佢睇得明題目, 玩左兩日又唔玩喇!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我買書多.... 書店唔少智力遊戲嘅書,叫佢自己揀
恐龍家

小曳人 發表於 16-4-6 15:21
我買書多.... 書店唔少智力遊戲嘅書,叫佢自己揀

上星期數學科主任 叫我買本奧數 比呀仔在堂上做, 因為佢知道呀仔對課堂無興趣!!  (似乎有點放縱佢 !!?)

星期一去書店睇過, 原來好少選擇 !!

請問各前輩有無推介呢??
例如有無邊一本或出版社 咁呢 ?
多謝 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

嘩~ 呢位老師幾開明喎!

等我返屋企睇睇,我見大d嘅商務 (e.g. 沙田) 有唔少選擇咋~
另外,我仔仲會睇關係數學嘅知識書 e.g. 百科書
恐龍家

小曳人 發表於 16-4-6 16:51
嘩~ 呢位老師幾開明喎!

等我返屋企睇睇,我見大d嘅商務 (e.g. 沙田) 有唔少選擇咋~

mouth:" /> 吓 !!? 開明
怕開先例, 之後既老師唔知容許唔容許啫, 升班會轉老師吖麻 !!

星期一去過三聯喇, 就系唔見老師講個本
另外有三幾本, 唔同出版社既, 選擇無幾多, 唔............最後無買到

明日要搵老師問真下先!

市面上有教學又有練習做的中文奧數教材不多, 最多學校用的應該係"多思奇教育"出嗰幾本"奧數預備班"(for 初小) and "奧數基礎班"(for 高小)

我都想知多D

setom 發表於 16-4-6 20:55
市面上有教學又有練習做的中文奧數教材不多, 最多學校用的應該係"多思奇教育"出嗰幾本"奧數預備班"(for 初 ...

謝謝你

我好似見過呢本, 系咪答案頁就在每一個單元練習之後 ? 我怕呀仔會一睇就睇答案, 所以無買; 反而另一本, 答案書分開既 比較好

準媽咪 發表於 16-4-6 22:18
謝謝你

No ah, 答案是集中在書最尾的, 如果怕佢偷睇大可一買回來就將答案頁剪走, 要check答案時才拿出來

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔嘅booklist (可能唔齊)
小學奧林匹克數學系列-奧數自學書2 (應該有其他) 多思奇教育
印度數學
奧數急先鋒 (分級別)
香港數學奧林匹克精選
神奇酷數學 (系列)
小樹苗 數學辭典
小學數學-奧林匹克 (分年級) 學文出版
小學生數學遊戲 - 學文出版
數學趣味解題 - 學文出版
小學生數學大疑問 - 學文出版
數學奧林匹克 - 益智工房
1001思維遊戲  (左/右腦)
讓孩子變聰明的100個數學問題
圖解數學辭典
250個智力遊戲
300個偵探推理遊戲 / 破案解謎遊戲
玩出高IQ的邏輯遊戲200

有部份係台灣書,但响HK書店買,應該唔難揾,可考慮响books.com 訂
有部份係有人二手放,我一次過買咗成10本!

準媽咪    發表於 16-4-12 10:26
MASAYA  //300個偵探推理遊戲 / 破案解謎遊戲// 呢兩本好睇  發表於 16-4-7 11:12
恐龍家

對于課外的書,我們會讓孩子自己選擇再篩選,不同的階段會有不同的興趣,他自己選擇的書自然有興趣看,不需强迫他看那些書,反正是张白纸,看如何涂上色彩。有時會被兒子所選的書嚇到,這小的孩子怎會對這有興趣,完全出乎意外,但是還是買给他。若認爲他只是一時興起或書太贵不值得買的, 就會去圖書舘借類似的
個人認爲,書都是好的,多少會吸收點知試,没有一定要買那一本或那一本最有幫助,只要小孩想看的,都有幫助

現在有點烦惱的是,還不知小孩的真正興趣是那一課,因爲他看的書太雜了,只能讓他多接觸

醒目開學勳章 貢獻勳章

我取態係:如果知孩子呢排對咩有興趣,我行先一步,放書响屋企,佢鍾意時就會自己睇!
然後就會叫我買埋呢本同嗰本!
所以嗰大堆二手書,部份係高小嘅,當時阿仔小一,我以為太深佢睇唔明,但佢第一本攞起手就係小六嗰本!

當然,都試過買咗嘅書,人仔一d興趣都無,但嗰d多數係故事書類,智識類書,已經睇咗我一套百科書 (12本),仲追我買第二輯!

我都想多帶佢去圖書館,只係無人得閒揍佢去,繁忙兒童又多活動....

holemama  有百科全書介紹嗎? thx  發表於 16-5-1 09:37
恐龍家

醒目開學勳章

引用:我取態係:如果知孩子呢排對咩有興趣,我行

原帖由 小曳人 於 16-04-07 發表
我取態係:如果知孩子呢排對咩有興趣,我行先一步,放書响屋企,佢鍾意時就會自己睇!
然後就會叫我買埋呢 ...
多謝你的分享! 我仔小一, 可否分享當時你買的其他項目書籍? 我仔很喜歡看書, 想參巧一下. 如果唔guide佢佢就只看星球書, 但其實他也接受其它書的, 他是小小亞氏加小小資優

是的,多接觸就多一個可能。記得小兒很小時在他表哥書房看到化學元素表,一開始也只是對上面的英文符號有興趣,但居然也將元素表背起來,到後來更買了很多化學的書回來看,都是初级的,有些確也舆生活有闗,他會去了解日常生活中接觸到的東西是含有那些元素。
比如昨天他就告诉我,尿原本無味的, 只是其中的物质(我忘了是啥)接触到空氣才產生氣味。
另一個例子就是屁,他了解屁的產生原因後,知道每個人都會制造屁,對别人放屁就不會有嗤之以鼻的反應, 因爲他知這是身理的自然反應,現在他若放屁,他就會笑著說----不好意思,又制造了甲烷----

總之,各式各様的書都可去看,都有幫助,小孩會像海绵吸水,硬要小孩去學,反而有反效果,個人很反對硬要小孩去背那些唐詩宋詞四書五經或参加奥數班,除非小孩有興趣。

當然,我們也要求小孩,學校的功課是基本要求,先做好基本要求再談额外需要

以上略述己见

JCR 發表於 16-4-7 16:35
是的,多接觸就多一個可能。記得小兒很小時在他表哥書房看到化學元素表,一開始也只是對上面的英文符號有興 ...

oh 元素表,我仔又係喜歡到背了出來。佢個讀biochemistry的表哥話佢痴痴地。

setom 發表於 16-4-6 22:36
No ah, 答案是集中在書最尾的, 如果怕佢偷睇大可一買回來就將答案頁剪走, 要check答案時才拿出來
...

買左 "奧數天天練", 將答案拎走 (老師最初講錯書名 !!) ; 昨日剛開始比佢上堂做

各前輩既意見, 我都好同意

每次去書局都企到我腳抽筋 !!! 都系圖書館好 !

小朋友喜好變幻莫測, 唯有儘力去滿足佢; 相信要等佢再大D 先確知自己既最愛呢 ! 年紀細, 自己都在摸索階段吧 !?

醒目開學勳章 貢獻勳章

augkBB 發表於 16-4-8 22:01
oh 元素表,我仔又係喜歡到背了出來。佢個讀biochemistry的表哥話佢痴痴地。 ...
有次阿仔响MTR唱periodic table song...隔離有班中學女生,成班女仔望住阿仔...
細細聲講:我都唔識呀!

準媽咪    發表於 16-4-22 11:18
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題