用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 講游水
樓主: stockmike
go

講游水 [複製鏈接]

回想以前, 我也是以為愈細學愈好, 因成日在電視見 BB 仔出世無耐便潛水游游游. 實際有幾多人無 Miss 嗰個剛出世無耐的年紀去學或有膽去學. 三歲度去到泳班, 見人哋四歲度游緊自由式 25 米. 我件重攞住浮版踢腳,學學吓見無乜進步又怕佢變成無興趣就停咗, 因我在側邊望都覺得好刻板. 往後只 KEEP 住夏天多游水. 六歳見仔開始游到十多米蛙式. 又去泳班學埋自由式(因我不懂自由式). 跟手又停, 因無進步免失興趣. 而今年八歲開始接近修成正果. 响呢一個月係我不斷去沙灘及泳池後, 兩件都只喜歡在唔掂地的深兩米成人池游(沙灘除外). 大仔可以輕鬆在池中心逗留五分鐘玩耍, 游緊也有餘力不停講嘢, 未見過佢族親或咳. 而細囡也因有大仔互動下進步神速. 而我本人留水能力也提高了, 我以前定點踏水一分巳累死要埋岸, 而家識方法留响水同唔用手游(因我要不停在水中觀察兩件豆丁, 佢哋鬧交時分開游). 結論係我以前以為游水係游學晒四式游游游. 而家好似 BONUS 嗊得到其他嘢. 當然我也希望兩件都能將四式學懂, 所以我決定大仔九月開始的泳班變恒常, 唔會再為有無興趣而停, 因他巳開始懂事, 要佢學吓堅持.

回覆 stockmike 的帖子

我2個今年暑假剛好學了2年,從不間斷,現在已學梗第4式,堅持唔好放棄好重要

海係難游啲但勝在夠自由.
不過要得廣州倒落海漂來香港啲醫療廢物無哂先,啲針筒嚇死人.

引用:海係難游啲但勝在夠自由.不過要得廣州倒落

原帖由 Hillkymama 於 16-08-12 發表
海係難游啲但勝在夠自由.
不過要得廣州倒落海漂來香港啲醫療廢物無哂先,啲針筒嚇死人. ...
海水就一定污糟,惟有信自己抵抗力。淨講近近地船家及泳客的排泄口水痰都唔少。

Hillkymama  醫療廢物不是抵抗力可對抗的東西.  發表於 16-8-12 14:01
‹ 上一主題|下一主題