用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 講游水
go

講游水 [複製鏈接]

大仔現小二升小三,出世至今分年上過大約共六個月泳班。現能在泳池多次完成25 米一段蛙式,試過連游四段 共100 米。細女K3升小一,從無上過泳班,從無期望,水唔掂地就不離身,上月突然由蛙游一米變能蛙游 25 米。昨日海灘試水,大仔只能游十多米,女只能游三四吓,成日話水喊又話眼痛。總結是游海對兩人心理壓力好大,有乜唔妥叫定先,結論係仍雖努力。

0    0    0    0

引用:大仔現小二升小三,出世至今分年上過大約共

原帖由 stockmike 於 16-07-11 發表
大仔現小二升小三,出世至今分年上過大約共六個月泳班。現能在泳池多次完成25 米一段蛙式,試過連游四段 共 ...
似乎兩個都有點天份!海灘有浪難游好多架。

stockmike 發表於 16-7-11 10:13
大仔現小二升小三,出世至今分年上過大約共六個月泳班。現能在泳池多次完成25 米一段蛙式,試過連游四段 共 ...
我大果個升小四, 都係反反覆覆學咗幾個月, 但佢無咁叻, 只懂踢腳, 佢話手唔夠力。阿妹仲惡劣, 因為貪玩, K時俾教練浸過佢, 所以佢有D驚水。舊年俾佢停一停唔學, 今年暑假去玩水, 玩咗兩日, 本來一直係浮吓浮吓咁玩, 突然無端端見佢响度游蛙手蛙腳, 動作十分核突, 但游吓游吓閉氣游到一兩米。突然唔驚水了, 今年泳會又好合作, 派咗個溫柔女教練俾佢, 今年成功在望了。

海灘和泳池環境差別咁大,怯場也可理解,不過其實就算識游我自己本人都未必夠膽比小朋友落海,尤其是香港的,怕大腸干菌,第二驚潮退水流,第三怕佢抽肋,或許我太己人憂天,但大d泳術好些會放心些

回覆:講游水

自己玩住教又顯生另一個問題,大仔泳式可以(始終跟班學過六個月)但唔多去水游得慢。細女姿勢核突但好去水。而家準備九月報泳班,希望一個 turn 番快啲,一個改好泳姿同學埋自泳式。

如果唔怕佢辛苦, 入泳隊操練最快見效。 我仔7歲半, 跟左泳隊一年, 已可一晚連續游2000公尺。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-7-11+12:28+編

原帖由 MrBeast 於 16-07-11 發表

海灘和泳池環境差別咁大,怯場也可理解,不過其實就算識游我 ...
絕對同意,游海未係時候

游得慢,best time 自游 42秒 25米, 入泳隊門檻也不到,先諗住泳班。他自己是想入泳隊的。

你小朋友游水咁叻嘅! 我孩子6歲,學了大半年,仲係唔敢自己游,要用浮板手袖輔助。

回覆 little_yolky 的帖子

我都覺得教練很重要!

我女一開始游得好好,已經不需要浮板,游整個池,但有一次突然飲水,不敢游,被教練大聲鬧,要她游,但她屬於吃軟不吃硬的,就是不游,接下來兩個星期,就是不肯無浮板情況下游。每次去上課前,就說自己壓力好大,雖然好想自己游,但就是不行。

但我們這次出外度假,在酒店泳池,爸爸親自教,第一次已經可以游整個池。

回覆:stockmike 的帖子

前日到海灘,仔話要游出浮台,坐言起行,要喝佢返轉頭,佢唔驚但我怕,我已十幾年無游出浮台,加上近夜晚無救生員我無水泡。跟手叫佢打橫游試佢可游距離,佢已經可以游到浮台距離,相信我又要出浮台日子不遠。

引用:前日到海灘,仔話要游出浮台,坐言起行,要

原帖由 stockmike 於 16-07-30 發表
前日到海灘,仔話要游出浮台,坐言起行,要喝佢返轉頭,佢唔驚但我怕,我已十幾年無游出浮台,加上近夜晚無 ...
小朋友真係唔好太心急要游出浮台,雖然你或可以陪佢游,但萬一有事,掙扎起上嚟,無學過拯溺,未必拖到個人埋岸,當然更加一定需要有救生員先好游!

我十幾年唔游出浮台原因係唔 enjoy 又成日幻想有大魚。我記得對上一次船河,無嘢做游埋岸,以為好近,足足游咗我三十分鐘,淨係記得又怕大魚又唔想游,一路游一路驚。上到岸又無乜特別,番船游多一轉直頭想死,從此對船河毫無興趣。仔仔算大胆,成日要味水揾魚,已超出我預算,証明佢有冒險精神,也是我老早沒有了的東西。我自細至今覺得海洋是充滿危機,佢對海洋充滿好奇,希望佢 keep 到呢種動力。

我小朋友係天生怕水,學泳班一年都學唔到,後來仲喊到嘔。停左一年冇學,淨係去玩水;今年安排私人教授一對一,終於學識左,游到一個橫池喇!佢自己都好有滿足感

我經驗想細路仔學好游水(唔係游得快,係講留响水的能力同時間)係要先唔怕味水,唔洗細細個老早報泳班,我都報過太細作用不大。要用玩方式去訓練味水,俾啲玩具佢水底執,玩下跌下自然貢跌落水,浸一兩秒,長大自然能越浸越耐,我兩件都5~6 歲開始行到第一步。我同過幾個同齡小朋友游,佢哋父母都話佢可以游成點點點,已經識晒,個個係泳班外的 comfort zone 變成門外漢,唔掂地就是不游,游都要番浮板。純泳班總係好似缺失咗啲嘢。

小兒細細個超怕水,叫到全個池都聽到,學了兩年K3終於學識咗,單對單有安全感、父母不妥協喊也要去、冬天照游暖水池。現在極極極享受游泳,唔游唔舒服咁。

引用:小兒細細個超怕水,叫到全個池都聽到,學了

原帖由 bubuG 於 16-07-30 發表
小兒細細個超怕水,叫到全個池都聽到,學了兩年K3終於學識咗,單對單有安全感、父母不妥協喊也要去、冬天照 ...
連冬天都去,熱情並非一般。另外今日問仔講吓下次點出浮台,佢話已經唔敢出了,世事多變,他又覺得海洋充滿危機了。

MrBeast  下次記得帶定水泡浮板,seize the opportunity  發表於 16-7-31 07:28

泳池d水冇浪, 海有浪。

泳池游到唔代表有能力游海, 大人都未必得, 更何況小朋友?!

終於用吹氣艇出咗浮台,浮台仍水清見底,真不敢相信,大仔只敢圍住浮台游。細女同我一樣怕大魚淨係落水一次。逗留其間見有兩個爸爸帶三至四歲女兒去浮台。

引用:終於用吹氣艇出咗浮台,浮台仍水清見底,真

‹ 上一主題|下一主題