用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Bioengineering / Biomedical Engineering前景
樓主: cosyfook
go

Bioengineering / Biomedical Engineering前景 [複製鏈接]

Rpp 發表於 24-4-29 10:17
點都好,講生物醫學工程係專業好似唔係,但係都寬,似乎藥劑都好過佢,前路個人覺得一般。
...

唔係嘛! 藥劑都好過BME⋯⋯
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-4-29 19:56
唔係嘛! 藥劑都好過BME⋯⋯

當然唔係啦!

我又提供政府專業職系-工程師的薪酬表作參考。

工程師職系 - 薪酬架構

助理工程師 (AE) 未chartered
總薪級表 第19至27點
($41,400 - $60,065)

工程師 (E)
總薪級表 第32至44點 (跳薪點: 第34,38點)
($75,585 - $116,165)

高級工程師 (SE)
總薪級表 第45至49點
($123,980 - $142,840)

總工程師 (CE)
首長級薪級表 第1點
($159,150 - $174,200)

政府工程師 (GE)
首長級薪級表 第2點
($189,150 - $206,700)

首席政府工程師 (PGE)
首長級薪級表 第3點
($219,850 - $240,000)

順便講埋藥劑師(醫管局)

醫管局藥劑師職系 - 薪酬架構

藥劑師
總薪級表 第27至44點 (跳薪點: 第29,33,37點)
($60,065 - $116,165)

高級藥劑師
總薪級表 第45至49點
($123,980 - $142,840)

總藥劑師
首長級薪級表 第1點
($159,150 - $174,200)

如果有專業資格,工程師的起點及進升都比藥劑師好好多。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

好感激各位的分享,加深了我對BME的認識和睇法,獲益良多,謝謝!

cosyfook 發表於 24-4-30 16:43
好感激各位的分享,加深了我對BME的認識和睇法,獲益良多,謝謝!

你如果搵任何資料,最好搵 Biomedical Engineering,沒有Bioengineering,以前港大Prof Paul Cheung 用Medical Engineering 吸引學生,過咗十年8年,最後都改回BME。

在EK問資料要小心,很多係hearsay’s ,或者自己主觀的感覺,你要fact check,包括我所講的。他們講的是口輕輕,但如果是錯誤的,是你及孩子遭殃,要問多些。

大學開放日係好時候去瞭解多些,有機會在介紹會之後,問在校學生會有較真實的資料。不要去一間,最好有兩三間,雖不中亦不遠了。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

https://youtu.be/jAMa7bDuMqw?si=iKm8QBS9uTm1amHm

https://youtu.be/DntxK2YVdDs?si=Lk9MCi5CnjkZ5u7Y

https://youtu.be/-fv0lfxmhfo?si=qKeL5G7gkwdas2lq

建議樓主親身去三間大學聽講座多問多聽,特別多了解畢咗業嘅同學出路及人工。

我問左幾個女嘅師姐及仔嘅師兄,同我仔講既沒偏差,與其biomed 不如其他更有興趣的科目,更有講乞食科,當然係戲言,因為不想大家圍攻,好多揀biomedical science 嘅人都係因為想之後駁去讀醫科,但係機會好微,亦都有人成功的。

ANChan59 發表於 24-4-30 19:51
你如果搵任何資料,最好搵 Biomedical Engineering,沒有Bioengineering,以前港大Prof Paul Cheung 用Med ...

收到(emoji)

Rpp 發表於 24-4-30 23:43
https://youtu.be/jAMa7bDuMqw?si=iKm8QBS9uTm1amHm

對!真的要多問多聽,謝謝你的分享!

thanks for information.
題外話,第一條片個女仔我真係好想幫佢剪髮/扎頭髮

其實專業型像都幾緊要,定係我老土!

cafeva 發表於 24-5-1 13:15
thanks for information.
題外話,第一條片個女仔我真係好想幫佢剪髮/扎頭髮

絕對係, 我一路睇一路心諗, 我係佢阿媽一定叫佢搞搞把頭髮

2jkidsfather    發表於 24-5-2 09:27
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-5-1 19:00
絕對係, 我一路睇一路心諗, 我係佢阿媽一定叫佢搞搞把頭髮
放錯重點
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊