用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 考五級樂理
樓主: 水兒
go

考五級樂理 [複製鏈接]

Re: 考五級樂理

kaka0814:
多謝你的分享!
請問你認為若現在開始練5級小提琴,11月考,會不會很趕?

kaka0814
      Thanks your advice, 佢oral 個 part 欠1分先 pass 呀      点 trainning 佢好呀         

heilai,

佢寫你邊 part 唔得先?

mayc,

程度夠其實都唔使練好耐, 半年練三隻歌都唔得? 何況現在才三月, 到十一月共八個多月, 有何困難? 除非其實自己還未到五級, 比如只有四級功力就想年尾考五級, 那會比較困難。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

kaka0814:
Thank you very much!
I will discuss with my violin teacher.

kaka0814
   話佢唱音好5準呀   

Dear heilai,

那該是 part A 唱得不好, 要練這部份是先唱好SCALES, 用Do Re Mi Fa So La Ti Do' 咁唱法, 練好了才練聽, 先練聽短句, 慢練愈來愈長。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

kaka0814
      Thanks so much    
   咁佢自彈自唱好 or 我彈佢唱好呀 ! sorry 我咁麻煩你 !

如果你識彈咪你彈佢唱囉。
最初是練SCALES,唱好就練番GRADE 4-5 入面D短句。如果你唔識彈琴就俾錢買埋隻CD啦,通常跟書有CD出,俾錢就得。買多幾本AURAL書慢慢練,多聽多唱,你最初最好同埋佢一齊唱,唱得難聽不緊要,要有你把聲「傍」住通常會易D唱到音準。如果仲係唔得,最好還是先跟老師上番一兩堂,?左個技巧再勁練CD。

唔好講話麻煩,幫得到就幫0者。唔使客氣0家。
‹ 上一主題|下一主題