用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 根德園 K1B 上午班 (KENT RD.) 同學....
樓主: Sie
go

07-08 根德園 K1B 上午班 (KENT RD.) 同學.... [複製鏈接]

Hello tsc153,
好野又多一個K1B媽咪啦!!多D入黎傾下啦

原文章由 tsc153 於 07-11-1 12:23 硐表
  我個仔都是K1B的, 请大家多多指教!

係呀, 大家要保重身體.  星期五天氣都凍, 我都比仔仔穿冬季運動外套, 佢哋套冬季運動服好好睇.  不過, 冬季校服要穿短褲, 真係好凍.  見到都心都痛.  

原文章由 chingyung 於 07-11-1 10:26 硐表
Hello, 各位媽咪,

今早送蓉蓉去班房, 見到有幾個小朋友要戴住口罩呀!!大家要小心身體呀,特別係一早一晚, 唔好講小朋友, 大人都好易中招呀!!

天氣開始凍啦, 今日仲落雨, 我問過miss wong 要到12月1日先可以著冬季 ...

歡迎歡迎, 多多指教

原文章由 tsc153 於 07-11-1 12:23 硐表
  我個仔都是K1B的, 请大家多多指教!

Sie,
你仔仔叫咩名呀?
蓉蓉都係Strawberry組架!!
唔知我地有無見過面呢?

原文章由 Sie 於 07-11-4 11:15 硐表
歡迎歡迎, 多多指教

唔好意思,好耐無上來添.
原來蓉蓉同芷晴都係10B黎架,
我小朋友都係呀!
呢班都好似幾多細B.

我都比呀仔穿冬季運動外套,但佢居然話熱

Hi tsc153,
Nice to meet you! 多啲上嚟傾喇!我哋呢邊好靜吓咁。係呢,妳仔仔叫咩名吖?我個囡成日都講好多小朋友嘅名,但係我又唔識喎!唔知佢講嘅係米妳哋嘅公子/千金呢?

chingyung, wsy99, vileung,
妳哋交咗$買生日相未呀?我今日交咗,但係仲未收到相喎!妳哋係米都未收到相呀?

GOGOWONG,

有生日相可以買咩?
係咪有通告架?

原文章由 GoGoWong 於 07-11-9 19:35 硐表
Hi tsc153,
Nice to meet you! 多啲上嚟傾喇!我哋呢邊好靜吓咁。係呢,妳仔仔叫咩名吖?我個囡成日都講好多小朋友嘅名,但係我又唔識喎!唔知佢講嘅係米妳哋嘅公子/千金呢?

chingyung, wsy99, vileung,
妳哋交咗$買生日相未 ...

chingyung,
無通告架。係老師用鉛筆寫係手冊度咋!我用信封入起$8,老師收咗就用擦膠擦番啲字喇。不過唔知幾時先有相睇咯,好心急呀!

原文章由 chingyung 於 07-11-10 11:00 硐表
GOGOWONG,

有生日相可以買咩?
係咪有通告架?

GoGoWong,

原來蓉蓉爸爸星期五交左8蚊啦!!
thanks
原文章由 GoGoWong 於 07-11-10 12:48 硐表
chingyung,
無通告架。係老師用鉛筆寫係手冊度咋!我用信封入起$8,老師收咗就用擦膠擦番啲字喇。不過唔知幾時先有相睇咯,好心急呀!

hi chingyung,

唔好意思, 好耐冇上嚟.
我仔仔叫智健, 都係strawberry組架.
你換季未??
我同仔仔換了冬季校服, 都幾好睇.
下次見面傾下.

原文章由 chingyung 於 07-11-6 16:20 硐表
Sie,
你仔仔叫咩名呀?
蓉蓉都係Strawberry組架!!
唔知我地有無見過面呢?

Is it only the "birthday Child" have photo? or for all
student?

SORRY 咁我又真係唔清楚啦!!!
原文章由 natmama04 於 07-11-15 12:24 硐表
Is it only the "birthday Child" have photo? or for all
student?

今日開始佢地換晒位啦!
蓉蓉依家坐近電視個張檯呀,
唔知係咪轉左做apple組呢?!

chingyung,

係呀!上星期尾阿囡都有講佢哋調咗位,佢話蓉蓉調咗去Apple組呀!

原文章由 chingyung 於 07-11-19 10:14 硐表
今日開始佢地換晒位啦!
蓉蓉依家坐近電視個張檯呀,
唔知係咪轉左做apple組呢?!

咁你囡囡坐邊呀?

原文章由 GoGoWong 於 07-11-19 11:19 硐表
chingyung,

係呀!上星期尾阿囡都有講佢哋調咗位,佢話蓉蓉調咗去Apple組呀!

chingyung,

佢話佢調咗去橙組喎!Exactly嘅位置我都唔知吖,因為我好耐都無送過佢返學喇!

原文章由 chingyung 於 07-11-19 11:55 硐表
咁你囡囡坐邊呀?

回覆 #11 GoGoWong 的文章

Hi, GoGoWong, Sie, Wsy99 & Chingyung

Nice to meet all of you. My son's name Marco (Ban Ban).  Since I don't know how to type Chinese word, it is difficult for me to reply & share here with you in Chinese. Sorry.......
But now I am learning...

[ 本文章最後由 tsc153 於 07-11-29 11:38 編輯 ]

Hi tsc153,

Welcome and nice to meet you!

It's fine if you chat with us in English. To be honest, I just learnt how to type in Chinese a few months ago.  It's much easier if you learn the 速成 rather than 倉頡. Anyway, it's very quiet here, so come here more to chit-chat so that we can share things happened in class.  

原文章由 tsc153 於 07-11-29 11:17 發表
Hi, GoGoWong, Sie, Wsy99 & Chingyung

Nice to meet all of you. My son's name Marco (Ban Ban).  Since I don't know how to type Chinese word, it is difficult for me to reply & share here with you in Chi ...

tsc153,

你係咪性陳架, 我囡囡返黎有提你仔仔個名架, 我諗佢依家都係蘋果組啦!!

中英都無所謂啦, 我地都明架!!

原文章由 tsc153 於 07-11-29 11:17 發表

Nice to meet all of you. My son's name Marco (Ban Ban).  Since I don't know how to type Chinese word, it is difficult for me to reply & share here with you in Chi ...

Hello All KIB Mami,

你地o個棵一串紅種成點呀? 我地棵仲ok,不過仲係細細棵, 你地有無影相返去呀?

我囡囡之前病左兩日無返學! 星期三返學Miss Wong佢唔單只會表現關心同掛住蓉蓉, miss wong仲會帶領同教導其他小朋友都慰問病左既同學, 病後會歡迎小朋友返返學, 我個囡好受呀, 本來想喊想喊架, 之後全部小朋友一齊話好掛住蓉蓉呀,佢即刻唔喊, 仲話”唔怕我無事啦”!

so far 我個囡都好鍾意返學呀, 佢仲時時提好多小朋友既名架!!
‹ 上一主題|下一主題