用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 根德園 K1B 上午班 (KENT RD.) 同學....
go

07-08 根德園 K1B 上午班 (KENT RD.) 同學.... [複製鏈接]

HELLO 你哋好,

有冇K1B的同學呢
大家傾吓....
交流一下關於仔囡上學的事/所學的嘢...

1    0    0    0

Hello Sie,

妳好!我個囡都係K1B班。Nice to meet you! 多多指教。妳小朋友係仔仔定囡囡呀?

hello 你好,

好開心有同學嗎咪來傾傾.
多多指教
佢係仔仔, 三月bb, 你囡囡呢?

Hi Sie,

Please check PM.

原文章由 Sie 於 07-10-10 13:18 硐表
hello 你好,

好開心有同學嗎咪來傾傾.
多多指教
佢係仔仔, 三月bb, 你囡囡呢?

我個仔都是K1B的, 请大家多多指教

Hello,
我囡囡都係K1B呀!!!

Hello GoGoWong,
我同你係開學頭幾天傾過計架, 你仲記得我嗎?
原文章由 GoGoWong 於 07-10-10 09:22 硐表
Hello Sie,

妳好!我個囡都係K1B班。Nice to meet you! 多多指教。妳小朋友係仔仔定囡囡呀?

[ 本文章最後由 chingyung 於 07-10-10 17:49 編輯 ]

我囡囡早兩日比蚊咬呀, 好多粒係腳仔手仔!!
你地仔仔囡囡有無呀?
今日同佢搽左蚊怕水希望好D啦!!

我囡囡係屋企好鍾意學MISS WONG講野, 仲時時唱歌..
早排鍾意唱吹波波....."吹呀吹呀吹個大波波,吹呀吹呀吹個大波波, 小心吹波......BO.....爆左"有埋動作架, 好攪笑!!!
仲有LONDON BRIDGE & GOOD MORNING SONG

仲有用D字卡玩讀字配字!!!

你好, 多d 入嚟傾吓

原文章由 wsy99 於 07-10-10 17:19 硐表
我個仔都是K1B的, 请大家多多指教

我問仔仔佢先唱比我聽. 都好, 大家交流吓, 可以知多d.

原文章由 chingyung 於 07-10-10 17:56 硐表
我囡囡係屋企好鍾意學MISS WONG講野, 仲時時唱歌..
早排鍾意唱吹波波....."吹呀吹呀吹個大波波,吹呀吹呀吹個大波波, 小心吹波......BO.....爆左"有埋動作架, 好攪笑!!!
仲有LONDON BRIDGE & GOOD MORNING SONG

仲有 ...

Hi chingyung,

我梗記得妳啦!妳好嗎?早排見妳工人湊囡囡放學,呢排都見佢好乖咁上校車準備放學。依家係米返放學都搭校巴喇?我個囡都開始搭校巴返學,打算下星期開始俾佢放學都搭埋校巴咯。

之前Miss Wong話十月開始佢哋日日都有小息,會出去playground玩。所以我朝朝都幫阿囡搽定蚊膏先返學架。暫時都ok。不過啲小朋友俾蚊咬咗真係好耐先好番架。大家都要做足防蚊措施呀!我幫阿囡搽果隻蚊膏叫Alfresco。如果妳搽蚊怕水唔work嘅話,妳不防試吓呢隻呀。

Hi Sie,

係呀!我個囡前幾日有兩聲咳,費事佢傳染俾其他同學,就幫佢戴口罩咯。不過今日應該無事架啦。

Hi wsy99,
Nice to meet you!

原來今個月有小息, 可以出去playground 玩.  我都唔知.
所以有同學仔比蚊咬.  我都要留意下仔仔先.

係呀miss wong話佢地仲會同其他班既小朋友一齊係playground玩呀, 蓉蓉星期二仲跌親呀,不過好少事!!
原文章由 Sie 於 07-10-11 10:06 硐表
原來今個月有小息, 可以出去playground 玩.  我都唔知.
所以有同學仔比蚊咬.  我都要留意下仔仔先.

GoGoWong,

真係好啦, 我地終於係到撞返啦!!!

我地依家依然返學係自己送, 放學先搭校車呀, 有時爸爸送有時就我, 我通常星期一同四, 如果我同爸爸唔得閒就會叫姐姐湊蓉蓉返囉!!!

你囡囡應該習慣左啦, 都無見佢喊啦!!你放學可以去湊佢真係好啦!!不過搭校巴都好架, 樣樣都比佢試下嗎!!

原文章由 GoGoWong 於 07-10-11 09:57 硐表
Hi chingyung,

我梗記得妳啦!妳好嗎?早排見妳工人湊囡囡放學,呢排都見佢好乖咁上校車準備放學。依家係米返放學都搭校巴喇?我個囡都開始搭校巴返學,打算下星期開始俾佢放學都搭埋校巴咯。

之前Miss Wong話十月開始佢哋日 ...

Hello Sie, GoGoWong & wsy99,

我地多d上黎傾下, 我地做家長真係好想知多d佢地係學校既野, d小朋友有時仲未好識講架!!

so far 我個囡蓉蓉都好鍾意返學, 開學到依家一個月左右咋但學校都教左好多野啦, 依樣係我意料之外架!!

我日日都會問佢係學校開唔開心, 有無唱歌, 有無同同學玩, 依家佢d歌仔我都識唱啦, 同佢玩都岩keyD嗎, 佢好鍾意扮老師一邊撣琴, 一邊唱歌叫我跟住佢唱, 唱完仲問我, 好唔好聽呀!!!!

佢地係班到好似有分組架, 我問蓉蓉係咩組, 佢話佢係strawberry 組, 我問仲有邊個係strawberry組, 但係佢就無答我啦, 我問佢仲有咩組呀, 佢話有strawberry, orange & apple, 唔知係咪真架呢!!!

Yes, my boy is in Orange team.

响開學第一個星期,我見搭校車返學的小朋友已經識落車後自己搵返課室條路,同老師講早晨,攞出手冊揭去有關一頁,放在老師的basket,再自己上洗手間,然後返入課室攞玩具玩或者同老師攀談吓咁,異常適應新環境同獨立;而我個囡卻日日响我臨走之前都要喊一輪。我就諗住比佢搭吓校車啦,果然真係work喎。所以有時太保護對小朋友都唔係咁好。

我個囡都係strawberry組架。佢又係成日係屋企扮Miss Wong一邊彈琴,一邊唱歌。不過唔同嘅係,佢叫我唔好跟住佢唱呀!:cry:

係呀, 分享多d, 可以知多d, 仔仔佢話都係strawberry組, 但又話同老師一組 , 都唔明.
仔仔都係好鍾意返學, 但早上眼瞓都會話唔返咯..

原文章由 chingyung 於 07-10-11 11:04 硐表
Hello Sie, GoGoWong & wsy99,

我地多d上黎傾下, 我地做家長真係好想知多d佢地係學校既野, d小朋友有時仲未好識講架!!

so far 我個囡蓉蓉都好鍾意返學, 開學到依家一個月左右咋但學校都教左好多野啦, 依樣係我意料 ...

今日你囡囡有喊, 本來佢入課室都好開心. 但ms. wong同我仔仔講要聽媽咪話.  你囡囡突然"wa"一聲喊出黎. 可能係聽到"媽咪"兩個字.

原文章由 GoGoWong 於 07-10-11 17:35 硐表
响開學第一個星期,我見搭校車返學的小朋友已經識落車後自己搵返課室條路,同老師講早晨,攞出手冊揭去有關一頁,放在老師的basket,再自己上洗手間,然後返入課室攞玩具玩或者同老師攀談吓咁,異常適應新環境同獨立;而我個囡卻日日 ...
‹ 上一主題|下一主題