用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英 華 小 學 重 兩 文 三 語 高 小 漸 以 英 文 教 數 ...
樓主: mos2468
go

英 華 小 學 重 兩 文 三 語 高 小 漸 以 英 文 教 數 [複製鏈接]

那位林校長用的是一種商業手法,去推動員工(學生及老師)發揮佢地的潛能.
真有點似保險公司的管理手法.例如:每個員工都是unique的,多勞多得,出奇制勝.....
利誘(同意這不等如appreciation),當然是其中一項最實際.最見效的方法.
但用在學術層面上,的確critical.

原文章由 christf 於 07-10-25 14:36 硐表
Why can't we express our views here?  Go to think deeply whether our views are pointless or ridiculous.  If you don't agree with us or think our views or comments are not valid, illogical or pointless ...

如果不認同學校的教學理念, 不去報考就是了, 好多事情都有唔同角度去睇, 用你既角度去睇係岩唔代表唔可以用另一個角度去睇, 所以發表意見是沒有問題, 但不必要為學校定性

請勿誤會,我剛看完這校的介紹會video,只是有感而發,
我邊有資格同學校"定位".
不過這校有很多新點子的確critical.當然有人喜歡,有人不認同.至於報讀,我女兒冇資格啦.

原文章由 NeoMom 於 07-10-25 15:08 硐表
如果不認同學校的教學理念, 不去報考就是了, 好多事情都有唔同角度去睇, 用你既角度去睇係岩唔代表唔可以用另一個角度去睇, 所以發表意見是沒有問題, 但不必要為學校定性 ...

王國長老

Stjoboldboy,

其實我對英華小學認識唔多,
都不便評論,但我記得...
英華小學係近年先至有嘅,
前身好似叫基全小學?(講錯請糾正)
英華書院當然歷史久,但英華小學應該好新吓,
又係第一间接龍學校,真係幾多noise 嘅,
所以我覺得英華小學同中學理念必類近的。

原文章由 stjoboldboy 於 07-10-25 16:03 硐表

我無小朋友在入面讀,不過 so happen 有幾個好朋友都係英華仔(英華書院),佢地既人品,同對英華強烈既歸屬感,同自豪感,令我知道英華係一間有優良傳統既好學校.而正因為敢,我就覺得呢d所謂創意破壞緊英華既優良傳統!
所以我都係話最唔明點解辦學團體/教會會容許敢做既哩!

[ 本文章最後由 麟媽媽 於 07-10-25 16:58 編輯 ]

我覺得可以用一個開放d既態度面對既, 因為無論校長用什麼騎呢方法都好啦, 有一樣野可以肯定既係佢既出發點都係為學生好, 咁咪走著lor, 其實佢可以乜都唔做蕭規曹隨,

我覺得可以用一個開放d既態度面對既, 因為無論校長用什麼騎呢方法都好啦, 有一樣野可以肯定既係佢既出發點都係為學生好, 咁咪走著lor, 其實佢可以乜都唔做蕭規曹隨,

能引起家長討論既學校,由於係某些家長心目中,英華係一所不容忽視既地區學校囉,同時亦由於有某些家長覺得她應被忽視,所以更因此而要「挺身而出」批評。道理就是如此簡單。

關於IB,於網上搜尋到以下資料:

「IB (全名為 International Baccalaureate) 課程是一個兩年制的大學先修課程,始於 1960 年代。全球的IB 課程都有著相同的課程大綱,參加全球統一的考試。一年兩次的考試時間按南北半球劃分(北半球為5 月,南半球為11 月),考試內容各自相同。試卷交由IB 位於瑞士日內瓦的總部處理,並同一時間公佈所有考生成績。因此全世界的IB 學生的水平能得以統一,畢業所頒授的文憑被公認為 全球最高水平 的高中畢業證書。 而且IB 畢業生不需要參加當地的大學會考即可直接入學。(美加地方除外)
目前全世界有18,00 多間學校提供IB 課程給予學生報讀。

IB 課程結構
IB 學生需要選擇6 個不同學科,包括: 母語、第二語言、社會科學、自然科學、數學和藝術。 學生必須選擇3 至4 科為主修科目,其餘的為副修科目。(主修科需修滿240 個學分,副修科則要修滿160 個學分)此外,學生還需完成一篇4000字的畢業論文、 CAS 及 TOK 課程。

CAS(Creativity, Action and Service)
學生需要求在2年內分別完成各50小時的藝術創作(Creativity)、體育活動(Action)及社區服務(Service)。

TOK(Theory of Knowledge)
指導學生學習、分析並解決關於人類、語言、文學以及社會各科學力量如何影響環境等問題的方法。」

唔係外國課程嗎?IB在香港仲係非主流課程,要轉非一朝一夕既事,除左錢外,師資方面有冇關係呢?目前香港教師大都由主流學校出黎。我唔係要討論李志華講得有冇錯,或家長批評得佢番說話有冇道理,只係作一個較深入既探討 (因我女為準小一生,我亦想對IB課程作出進一步既瞭解,於選校時對IB學校取多一點資料,再進行分析,最後再決定是否考相關學校)

講番禮物,想舉一個例,如果家長帶小朋友去睇醫生,睇完醫生後,醫生因為小朋友乖巧,於是友善地遞出一粒糖或玩具車(我每次確實從一位醫生處,收到他給兒子的小玩具車),大家作為家長有咩感覺?反感?討厭?離譜?受到侮辱?  其他家長感受我唔知,但我覺得自家孩子受到鼓勵,病中得到慰藉,醫生重視我兒子的感受。

[ 本文章最後由 SandyKL 於 07-10-25 17:48 編輯 ]

有, 小兒剛入讀小一, 所以我先認為要真正了解學校理念才可說, 不可但靠表面就妄下判斷而已.

原文章由 stjoboldboy 於 07-10-25 16:03 硐表

你有小朋友在入面讀嗎?若有, 不如你又發表下啦.點會對間學校唔公平亞,呢度又唔係禁止你地呢d stakeholders講野,有咩講錯既咪指正指正羅!

我無小朋友在入面讀,不過 so happen 有幾個好朋友都係英華仔(英華書院), ...

[ 本文章最後由 dickielam 於 07-10-25 17:50 編輯 ]

原文章由 stjoboldboy 於 07-10-25 18:27 硐表

有d人講理念可以講到天花亂墜, 但係理念要化為實際措施先致起到作用,而實際措施行起上黎有時可以同個想達到既理念南轅北轍.唔好盲目相信朋住個好理念做出黎既野一定正!
我唔知”用分數換取玩具”
背後既理念係物同 ...

係現階段成效係點冇人知架, 咪等一段時間後睇下d"用家"有咩feedback lor

原文章由 christf 於 07-10-25 18:49 硐表
Good Motive BUT Do Things Badly like our previous CE Mr. Tung

I thinks Mr. Tung's case is different. His problem was too much idea without making a decision and proper execution. Sorry for far-fetching

唔好講到impose bad value 咁嚴重, 有孩子在yw讀的家長都知道那些用分數換玩具(不記得是學期尾定一年一次), 只是很多不同appreciation & award 其中之一, 實在不覺得對小朋友有甚麼壞影響!

我想大部分家長都用過類似方式鼓勵自己小朋友, 例如:
- 拿著 b b 喜愛的東西引 b b 爬行 或 學行
- 事先對小朋友說做到某事就可以得到某種獎勵

難道父母咁樣都係鼓吹物質!

我會intrepret俾小朋友知想有收穫, 就要付出! 今次唔得, 下次再努力d law

唔需要想得咁複雜, 吓吓都話背後有甚麼甚麼深層意義或影響.

還有, 其實小朋友對物質的看法, 主要是家教!

原文章由 christf 於 07-10-25 18:59 硐表
Even the school has a very good 理念 but how about if it is implemented badly or in a wrong way???  

What I have found that the headmistress has imposed some values that that adverse influence on you ...

[ 本文章最後由 木土土 於 07-10-25 19:56 編輯 ]

有咩唔同?唔同在人定唔同在事呢?

原文章由 christf 於 07-10-25 18:52 硐表
This is just a kind of appreciation and totally difference from what YM's approach!!
‹ 上一主題|下一主題