用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 To All Parents Who Failed in the 小一自行派位
樓主: LS+MCS
go

To All Parents Who Failed in the 小一自行派位 [複製鏈接]

原帖由 nicolemummy 於 08-11-25 21:49 發表
janfion,

你讓女女向天主祈求吧! 天主最愛小朋友的禱求.

nicolemummy,

多謝您的鼓勵,現在我心情平伏了許多,對於MCS,隨緣吧!

有天,我囡囡問我:「您知不知道天主是住在哪裡?」
我:「天堂。」
囡囡:「錯。」
我:「但很多書都說上帝在天上說話!」
囡囡:「天堂只是辦公室,不是住址。」
我:「有咁o既事?」

等我賣下關子,其實個答案,細心諗下都估到想暗示什麼。

nicolemummy的建議都很好,等我說給囡囡知,讓她和天主傾下心事。Thanks!

原帖由 Heiyingleefamil 於 08-11-26 01:31 發表
Why there's waiting list after 1st round??

備取生, 如果有人唔註冊, 我地就會有機會入

janfion,

聽到你心情平伏就好了. :)

原帖由 janfion 於 08-11-26 11:51 發表

nicolemummy,

多謝您的鼓勵,現在我心情平伏了許多,對於MCS,隨緣吧!

有天,我囡囡問我:「您知不知道天主是住在哪裡?」
我:「天堂。」
囡囡:「錯。」
我:「但很多書都說上帝在天上說話!」
囡囡:「天堂只是辦公室,不是住址。」
我 ...

好認同 nicolemummy, 囡囡得15分, 如果我肯騙宗教5分便有20分, 機會較大, 最後冇噤做, 因為我唔知日後點面對囡囡, 唔通話佢知佢係假教徒。結果當然入唔倒啦,唯有等第二輪靠運氣。

我個朋友舊年借地址第二輪抽中MCS, 仲好唔知羞噤週圍話比人知,見佢囡囡向將軍澳返MCS都好辛苦, 又抹煞咗真係住該區小朋友的機會,何必呢!

原帖由 nicolemummy 於 08-11-25 07:29 發表
janfion,

我去年得15分, 女女K2前也不是住41區. 到K2時, 全班包括我有4位15分的同學, 都搬到41區, 為了抽那僅有的第二輪派位.

我們也是只得那一次的機會, 當然有得有唔得. 第二輪, 是最後一次.

第一輪失敗, 還有 ...

原帖由 VivianKeung 於 08-11-27 00:38 發表
好認同 nicolemummy, 囡囡得15分, 如果我肯騙宗教5分便有20分, 機會較大, 最後冇噤做, 因為我唔知日後點面對囡囡, 唔通話佢知佢係假教徒。結果當然入唔倒啦,唯有等第二輪靠運氣。

我個朋友舊年借地址第二輪抽中MCS,  ...

您好!我非常欣賞您的誠實態度。我也是一個只有15分的mommy,一開始知道小孩沒有優勢,我也不bother太多,找靠近住所的好學校就算了。很幸運ok了,對大人來說,省囘了不少精神時間,日後到小孩入學,對他來說,也可以省囘不少時間,養好精神讀書。

原帖由 saiwanho 於 08-11-29 01:14 發表

您好!我非常欣賞您的誠實態度。我也是一個只有15分的mommy,一開始知道小孩沒有優勢,我也不bother太多,找靠近住所的好學校就算了。很幸運ok了,對大人來說,省囘了不少精神時間,日後到小孩入學,對他來說,也可以省囘不少時間,養 ...

Positive and considerate Mother !

原帖由 LS+MCS 於 08-11-29 21:26 發表

Positive and considerate Mother !

謝謝。我也是要工作的媽媽,不能afford放太多時間在小孩的讀書問題上,我對小孩的基本要求是do his best in his studies and relax well ,我相信小孩能不能有好成績,他本人對學習的興趣有多大有直接的關係。如果能提供一個愉快的小學生活給他,作息定時,相信可以培養他對讀書的興趣。

元朗一月升學講座

元朗一月升學講座
學生學習及升學發展委員會 主辦
二零零九年一月十日(星期六)
時間:下午二時至下午四時 (升小一講座)
時間:下午四時至下午六時 (升中一講座)
地點:天水圍天耀村天耀社區中心
查詢電話:3153 2448
網址:www.sedhk.org
內容:
講解 小一 / 中一 入學統籌法
各校特色、入學及面試要求
從各校老師的角度看小學升學面試及考試要點及技考
考試技考及學童面對考試及面試的心理狀
名師傳授考試溫習及管教秘技

Hi saiwanho,
我都係要工作的媽媽,我同你諗法一樣,都係揀屋企最就近的小學,希望佢留番多D時間讀書同温習,但我係31網,我揀的一間20分都入唔到,囡囡得15分要等大抽獎。
恭喜你! 第一輪已入到。

另外我好讚同你對小孩的基本要求,我不需要囡囡做最TOP果個,但要求佢盡力,而我自己會盡量幫佢。

原帖由 saiwanho 於 08-11-30 00:26 發表

謝謝。我也是要工作的媽媽,不能afford放太多時間在小孩的讀書問題上,我對小孩的基本要求是do his best in his studies and relax well ,我相信小孩能不能有好成績,他本人對學習的興趣有多大有直接的關係。如果能提供一 ...

原帖由 VivianKeung 於 08-12-2 00:51 發表
我都係要工作的媽媽,我同你諗法一樣,都係揀屋企最就近的小學,希望佢留番多D時間讀書同温習,但我係31網,我揀的一間20分都入唔到,囡囡得15分要等大抽獎。

另外我好讚同你對小孩的基 ...

非常同意!
我也是20分, 但1st round 都是入不到幼稚園的附屬小學,講真,真是有D失望和怪仔仔是否平時的功課和默書做得不夠好呢?
我冇同佢考任何私校, 而家等大抽獎. 很多同學都有考其他學校, 而且也入到好好的名校, 有時我會想是否我應該同他報私校呢? 那麼我現在就不用徬徨,無奈, 呆呆地等.
昨天, 我與他說, "2月的考試你一定要考得好D呀, 否則xx小學唔收你嫁", 他竟然說"知喇! 你放心啦". 嘩! 嗰一刻, 差點喊出來.
原來, 我嗰仔仔雖然得5歲9個月, 但他的思想很成熟, 我..好似老了很多.
主佑!! Merry Christmas!!

原帖由 VivianKeung 於 08-12-2 00:51 發表

另外我好讚同你對小孩的基 ...

謝謝。祝第二輪有好消息。

原帖由 cecilia001 於 08-12-19 14:31 發表

非常同意!
我也是20分, 但1st round 都是入不到幼稚園的附屬小學,講真,真是有D失望和怪仔仔是否平時的功課和默書做得不夠好呢?
我冇同佢考任何私校, 而家等大抽獎. 很多同學都有考其他學校, 而且也入到好好的名校 ...

我只有15分,也是跟您一樣,完全沒有報任何的私校和直資。第一輪中了,很大關係是運氣,其次是選對了學校。看來您的孩子好聰明,相信無論最後到了哪一所學校念書,都應該有不錯的表現。

祝第二輪能如願!

原帖由 saiwanho 於 08-12-19 17:51 發表

我只有15分,也是跟您一樣,完全沒有報任何的私校和直資。第一輪中了,很大關係是運氣,其次是選對了學校。看來您的孩子好聰明,相信無論最後到了哪一所學校念書,都應該有不錯的表現。

祝第二輪能如願! ...

謝謝!!

希望各位也能願望達成!!
‹ 上一主題|下一主題