用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09-10年報讀迦南(麗港城)O架冋學仔
樓主: 盈日
go

09-10年報讀迦南(麗港城)O架冋學仔 [複製鏈接]

如果可以梗係兩個小朋友返同一間啦,方便啲,又有照應
雜費係兩期加埋2xxx

原帖由 BabyHilary 於 09-6-28 10:16 發表
bebesoky,

其實我都覺得咁細個搭校車唔放心,
同埋自己接送交通費平好多,
但我又要接送囝囝去另一間冇校車嘅幼稚園, 分身不下.
而家仲唸緊應該搵囝囝幼稚園附近幼兒園比囡囡,
一次過接送兩個小朋友, 定係揀迦南搭校 ...

由於我同兩個小朋友都係天主教徒,
所以我希望佢地讀天主教幼稚園,
但哥哥將入讀嘅教區幼稚園冇2歲班,
而附近又搵唔到半日制嘅天主教幼兒園,
所以就打算揀冇宗教但質素好嘅幼兒園比囡囡。

迦南係唔係跟出生月份面試架?
我個女4月出世, 係咪應該今年11月左右面試呢?

原帖由 bebesoky 於 09-6-28 16:04 發表
如果可以梗係兩個小朋友返同一間啦,方便啲,又有照應
雜費係兩期加埋2xxx
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

好似要18個月大開始面試,我唔係好記得..
迦南好似有少少基督敎背景(唔知有無記錯)

原帖由 BabyHilary 於 09-6-28 19:24 發表
由於我同兩個小朋友都係天主教徒,
所以我希望佢地讀天主教幼稚園,
但哥哥將入讀嘅教區幼稚園冇2歲班,
而附近又搵唔到半日制嘅天主教幼兒園,
所以就打算揀冇宗教但質素好嘅幼兒園比囡囡。

迦南係唔係跟出生月份面試 ...

我都睇過選校指南話迦南係基督教,
但學校網頁又完全冇提及,
連辦學理念都同宗教無關。

妳小朋友今年9月係讀k1定係pre n呀?

原帖由 bebesoky 於 09-6-28 23:42 發表
好似要18個月大開始面試,我唔係好記得..
迦南好似有少少基督敎背景(唔知有無記錯)
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

我囝囝今年9月係讀N1
我睇返呢到另一個返緊08/09PN既forum,佢地好似有提過話有祈禱...

原帖由 BabyHilary 於 09-6-29 00:27 發表
我都睇過選校指南話迦南係基督教,
但學校網頁又完全冇提及,
連辦學理念都同宗教無關。

妳小朋友今年9月係讀k1定係pre n呀?

吾該哂妳d資料, 我決定報左名,
如果迦南取錄囡囡先再考慮。

我囝囝都係今年9月N1(3歲班),
希望我地囝囝都有一個開心校園生活。

原帖由 bebesoky 於 09-6-29 12:29 發表
我囝囝今年9月係讀N1
我睇返呢到另一個返緊08/09PN既forum,佢地好似有提過話有祈禱...

3歲係K1吧?
N1 係2 歲班喎...

原帖由 BabyHilary 於 09-6-29 22:25 發表
吾該哂妳d資料, 我決定報左名,
如果迦南取錄囡囡先再考慮。

我囝囝都係今年9月N1(3歲班),
希望我地囝囝都有一個開心校園生活。

我見妳話囝囝今年讀N1,
另外享PN topic見到有家長提及祈禱,
所以唸住迦南係2歲班叫PN, 3歲班叫N1.

近來幼稚園叫法令人好confuse,
以前N1係幼兒班(2歲), k1係低班, k2中班, k3高班,
而家N1=K1幼兒班, k2低班, k3高班,
2歲班變左PN(pre nursery).

原帖由 bebesoky 於 09-6-30 00:02 發表
3歲係K1吧?
N1 係2 歲班喎...

我唔知轉咗叫法添...
我一直以為PN = N1 / Nursery
K1= 幼稚園低班

原帖由 BabyHilary 於 09-6-30 00:31 發表
我見妳話囝囝今年讀N1,
另外享PN topic見到有家長提及祈禱,
所以唸住迦南係2歲班叫PN, 3歲班叫N1.

近來幼稚園叫法令人好confuse,
以前N1係幼兒班(2歲), k1係低班, k2中班, k3高班,
而家N1=K1幼兒班, k2低班, k3高班 ...

bebesoky
你囝囝係邊一組呀?
我會同個仔返暑期班
到時見

原帖由 bebesoky 於 09-6-30 15:27 發表
我唔知轉咗叫法添...
我一直以為PN = N1 / Nursery
K1= 幼稚園低班
‹ 上一主題|下一主題