用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09-10年報讀迦南(麗港城)O架冋學仔
go

09-10年報讀迦南(麗港城)O架冋學仔 [複製鏈接]

各位家長
阿仔參加面試時,校方講明只有PN才有位,我阿仔架輪候上午班號碼成二十幾架
前兩日收到第二輪註冊信件,輪候號碼變成十幾,
咁即係幾多同學仔係第一次註冊時已放棄
我對這間學校認識不同,只係有時在BK上聽到一D家長對呢間學校架意見,好壞參半
想請問各位
1.選擇這間學校的原因
2.若有小朋友已在這間學校就讀的話,麻煩給予意見
謝謝

0    0    0    0

迦南09-10

vuniversal
咁你去唔去第二次註冊?
我都係鍾意上午班
面試時都知只剩下午班
希望有機會啦
我睇到九龍塘架MAMI講緊話有暑期班讀,你會否參加?
你小朋友平時有無返PLAYGROUP架?
若可以做同學仔,大家可以傾下>O<

quote]原帖由 universal 於 09-5-5 10:59 發表
我個仔仔都收了呀, 你都好呀, 輪上午班的次序已經到10幾人, 我個仔現在先至排到51人呀, 真可憐. 我都想佢N1的時候讀到上午班呀. 因時候會好用好多, 同埋我都要返工的, 如果讀上午班的話, 就可我返工前送去返學先MA.
... [/quote]

universal
你同小朋友註冊左後,
會唔會考慮讀暑期班
我老公就話9月份都返啦
暑假都要返
因截止報名係4/7
所以我重考慮緊

原帖由 universal 於 09-5-5 10:59 發表
我個仔仔都收了呀, 你都好呀, 輪上午班的次序已經到10幾人, 我個仔現在先至排到51人呀, 真可憐. 我都想佢N1的時候讀到上午班呀. 因時候會好用好多, 同埋我都要返工的, 如果讀上午班的話, 就可我返工前送去返學先MA.
...

Hi
我小朋友都是09-10年返麗港城迦南,不過是上午班,8月返的叫適應班,頭幾日係可以家長陪(返1個鐘),跟住幾日無家長陪(返2個鐘),9月3日正式開學家長係唔可以陪要返3個鐘...如果覺得小朋友適應到係可以唔返的,不過有啲比較痴身的小朋友就要諗諗...

我都考慮緊俾唔俾囝囝返....(暫時收到意見大多數都讚成返),呢個適應班係1個月學費來的呀

原帖由 盈日 於 09-5-8 19:01 發表
universal
你同小朋友註冊左後,
會唔會考慮讀暑期班
我老公就話9月份都返啦
暑假都要返
因截止報名係4/7
所以我重考慮緊

bebesoky
你好!
係呀
我個仔都比較痴身架
我都係十五十六咁,(其實都係比家長返三日,會唔會愈返愈痴身架?!)
你會同小朋友返嗎?

原帖由 bebesoky 於 09-5-8 20:15 發表
Hi
我小朋友都是09-10年返麗港城迦南,不過是上午班,8月返的叫適應班,頭幾日係可以家長陪(返1個鐘),跟住幾日無家長陪(返2個鐘),9月3日正式開學家長係唔可以陪要返3個鐘...如果覺得小朋友適應到係可以唔返的,不過有啲比較痴身的小朋友就要諗諗 ...

我想問下你地既小朋友幾時出世的呢? 我囝囝0810, 都想讀呢間, 我想知佢應該係邊年入讀n班的呢?? 謝謝解答!!

我小朋友唔太痴身,但比較活躍,所以多數會俾佢返適應班,等老師敎下佢....
個人意見:痴身啲既小朋友反而覺得更加要返,如果唔係一返學就唔見屋企人3個鐘,可能會嚇親呢...

原帖由 盈日 於 09-5-9 12:35 發表
bebesoky
你好!
係呀
我個仔都比較痴身架
我都係十五十六咁,(其實都係比家長返三日,會唔會愈返愈痴身架?!)
你會同小朋友返嗎?

無記錯呢間學校網頁會寫幾時開始可以登記報名的,但有部份幼稚園出世就要報,有部份就1歲先可以報,有部份係歲半,你要打電話去查詢心儀的學校係最穩陣....

原帖由 ah_tao 於 09-5-10 00:27 發表
我想問下你地既小朋友幾時出世的呢? 我囝囝0810, 都想讀呢間, 我想知佢應該係邊年入讀n班的呢?? 謝謝解答!!

咁你可以今年8月底9月初留意下學校方面架資料,
係11月度會In

原帖由 ah_tao 於 09-5-10 00:27 發表

我個小朋友又痴身又活躍
如果婆婆同佢返學應該會好d
我同佢返就會特登扭計
不過,我應該會比佢返o既
原帖由 bebesoky 於 09-5-10 10:50 發表
我小朋友唔太痴身,但比較活躍,所以多數會俾佢返適應班,等老師敎下佢....
個人意見:痴身啲既小朋友反而覺得更加要返,如果唔係一返學就唔見屋企人3個鐘,可能會嚇親呢...

...

ah-tao,

我同阿b報cannan係11月, 因佢個網寫11月接受網上報名, 我唸住好方便, 點知原來佢地9月已接受郵遞報名, 我先知自己遲左兩個月, 佢地11月已經開始interview, 結果阿b排到1月中interview, 雖然老師話阿b interview幾好, 但都要排下午班. 所以記住早d check 和報名.

arena
我架情況同你一樣
所以提早打去學校問下都得
原帖由 arena 於 09-5-11 12:16 發表
ah-tao,

我同阿b報cannan係11月, 因佢個網寫11月接受網上報名, 我唸住好方便, 點知原來佢地9月已接受郵遞報名, 我先知自己遲左兩個月, 佢地11月已經開始interview, 結果阿b排到1月中interview, 雖然老師話阿b inter ...

各位mami,
有冇人已決定比小朋友返預備班?
依家有得選擇反而更頭痛

我應該會返...
不過我囝囝是上午班...做不到同學仔添...

原帖由 盈日 於 09-5-16 11:02 發表
各位mami,
有冇人已決定比小朋友返預備班?
依家有得選擇反而更頭痛

我都係應該會返,喔!!做唔到同學仔
我個仔輪候上午班排到十幾.希望第二輪註冊後可有機轉上午
同一間學校.有機會我們也可交流下
原帖由 bebesoky 於 09-5-16 23:23 發表
我應該會返...
不過我囝囝是上午班...做不到同學仔添...

Hello, my daughter was admitted by Cannan am nursey too.  Although I've already paid the admission fee, I'm still thinking whether I should let her study in Cannan or not because we're living in Tseung Kwan O.

我都係住將軍澳喎...
你仲有報咗邊間呀?應該依家要cfm 晒喎..

原帖由 Gladys-c 於 09-5-19 16:30 發表
Hello, my daughter was admitted by Cannan am nursey too.  Although I've already paid the admission fee, I'm still thinking whether I should let her study in Cannan or not because we're living in Tseun ...

唔緊要啦,就算讀唔到上午班,都可以交流..

原帖由 盈日 於 09-5-18 22:13 發表
我都係應該會返,喔!!做唔到同學仔
我個仔輪候上午班排到十幾.希望第二輪註冊後可有機轉上午
同一間學校.有機會我們也可交流下

bebesoky  
你重有無幫小朋友報讀第二間幼稚園/去第二間面試?
我前後只報/IN了這一間
原帖由 bebesoky 於 09-5-19 18:28 發表
唔緊要啦,就算讀唔到上午班,都可以交流..
‹ 上一主題|下一主題