用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你估下有無小朋友抽到La Salle, 又考到DBS, 會放棄LS, ...
樓主: yuenmanwai
go

你估下有無小朋友抽到La Salle, 又考到DBS, 會放棄LS, 而選DBS呢 [複製鏈接]

• 我係話一條龍就是[弱d], 唔係[弱者],意思相差很遠喎!
  • 經過觀察, 聽取家長意見, 和客觀比較兩小學的校外表現, 咁都算是武斷?
  • 難道要說一條龍是強些,才不武斷?
  • 我都無話可說!

原帖由 Cherishvalue 於 10-2-5 16:12 發表
如果一條龍就是弱者, 那麼學校都無話可說, 不過閣下如此武斷, 是否有點那個!

如果這樣, 為什麼小學都要做直資wo!

原帖由 youma 於 10-2-4 23:08 發表

佢打golf ...

原帖由 papa_pop 於 10-2-1 15:59 發表
If I remember correctly, there was a feature on DSS on TVB Pearl (Hong Kong Today?) in 2008/9.  A DBS old boy chose to enrol his son to LS as to show his disappointment with DBS turning to DSS.  Far a ...

papa_pop

Hi, 唔知可否從網上重呢??

補習好睇小朋友既需要, 好多好傳統多功課既學生都要出外補補, 我坐屋苑有4個男仔讀喇小, 個個都去補, 樓上個讀小4, 由小一已補中,英, 數, 佢亞媽話, 喇小唔升曬, 要考一百名之內先至安全, 其餘係抽.

而另外一個朋友個仔讀DBS, 交了學費, 就唔會去補, 全靠睇書, 佢個仔好似資優OR比較叻讀書, 以普通家庭考入去, 不過佢都話學校補習風氣係有,不過亞張校長叫家長唔好補.     

原帖由 wunma 於 10-2-2 10:35 發表

in general, 相對dbs來講, 我嘅不理性分析, 係喇沙: 1. 較平民, 學生可和來自不同階層的同學相處, 接觸面闊; 2. 學兄們經常回校義務幫助/訓練學弟, 又常為學弟打氣, 形成強大嘅向心力, 喇沙仔歸屬感特別強; 3. 喇 ...

我就相反, 識幾個喇小, 無補習, 都可以考前十名, 另識幾個男拔, 出面補到七彩, 單係英文科都要分別補: grammar, 寫作, comprehension....每項每星期一堂, 小組形式上, 都要$200-300/堂, 但考出黎既成績都好一般, 好過唔補咁啦.

原帖由 catcatmom 於 10-2-8 00:08 發表
補習好睇小朋友既需要, 好多好傳統多功課既學生都要出外補補, 我坐屋苑有4個男仔讀喇小, 個個都去補, 樓上個讀小4, 由小一已補中,英, 數, 佢亞媽話, 喇小唔升曬, 要考一百名之內先至安全, 其餘係抽.

而另外一個朋 ...

補習與否其實問題不是在學校, 而是在學生本身的學習能力和方法

DBS小一小二頭兩年是honeymoon years, 壓力小, 功課小, 老師比較友善, 學生有充分時間閱讀課外書, 不知不覺地增強字彙, 張校長講過, 要有好成績, 一定要打好語文基礎, 所以他叫學生不要去補習是有原因的, 因為語文能力是"浸"出來, 而不是"補"出來的, 正如 overview 所說, "補"出來的的語文去應付DBS 的功課效果只是一般.

如果在蜜月期只去玩而不去享受閱讀, 打好基礎,  上到小三時便是惡夢的開始.

我的侄仔在LS由中五升中六,中五時補習補5科,另有一位老友(認識超過二十年)有兩個仔在LS讀中五,也有補習,最近我問他們補習「天皇」教得好還是學校老師教得好,他們說「無得」比較,因為有補習的科目,在學校LS根本不會聽書,以前亦有提及有些老師上課時,很多同學不聽書,只知吵鬧。
我亦有一位有兩名兒子就讀DBS的同事,他說最初信校長的話不讓兒子補習,結果成績不及有補習的同學,雖然仍然及格,但他最後還是讓兒子們去補習。
以上是客觀事實(小部份),主觀意願,二選一,我會選DBS。如有其他選擇,我會另作他選,例如選CKY。

-

-           -

我認為一間理想的學校,學生是不需要補習的,起碼大部份同學不會去補習。理想的學校亦不需用測驗考試默書去「谷」學生。理想的學校透過鼓勵,誘導來發展學生與生俱來的求知慾,使他們喜歡學習。
某頗理想的學校有一小二學生在最近的三個月內就看了超過一百本RL3點幾的英文小說(1),依靠「催谷」或/及補習,又如何能使一個小二學生平均一天讀五、六千字呢!要澄清一點,該生在其班中的英文程度僅屬廿六人中之第十名。而該校的學生99%都是本地華人。但大部份家長以至老師都不相信這一套,還是不斷「催谷」,DBS張校長有見地,要減少功課,不鼓勵補習,想將學校辦成一所理想學校,可惜多數家長並不接受這一理念,還是送兒子去補習,奇怪的是︰既然不認同校長的理念,為何又送兒子去這所學校呢?  

(1) RL3即英美小三程度,每本約七、八十頁,約五、六千字)

其實閱讀都唔關讀邊類學校, 我仔讀傳統小學, 每日做功課2-3小時(因他超慢), 亦可以每日騰出時間睇書, 佢睇書就超快, 半小時多已燒掉一本chapter book (百幾頁, 全文字), 閱讀真係講興趣. 但好老實, 學業成績又幫助唔大, 因為要高分, 一定要操練, 多做exercises.  如果唔鍾意考試, 即唔鍾意操練 (相信無咩家長鍾意), 應該揀CKY或者國際學校, 語文一定強過男拔&喇沙.

原帖由 penguin_chick 於 10-2-10 00:57 發表
我認為一間理想的學校,學生是不需要補習的,起碼大部份同學不會去補習。理想的學校亦不需用測驗考試默書去「谷」學生。理想的學校透過鼓勵,誘導來發展學生與生俱來的求知慾,使他們喜歡學習。
某頗理想的學校有一小二學生 ...

原帖由 penguin_chick 於 10-2-9 23:55 發表
我的侄仔在LS由中五升中六,中五時補習補5科,另有一位老友(認識超過二十年)有兩個仔在LS讀中五,也有補習,最近我問他們補習「天皇」教得好還是學校老師教得好,他們說「無得」比較,因為有補習的科目,在學校LS根本不會聽書,以前 ...

請問咩係cky?

男校discipline仲差架!

原帖由 wunma 於 10-2-10 11:25 發表
CKY 太自由啦, 我較傳統, 唔鍾意冇乜秩序嘅學校. 有朋友因為在小一觀課時見到個仔仔上課"捐薩捐罅"老師都容許, 所以即刻退學.

真係觀點與角度, 我只知喇小d學生好活潑, out of control!

{老師都係咁話: 以前一班40人都唔及而家30人咁惡教}

原帖由 wunma 於 10-2-10 11:50 發表

小一有老師管秩序差極有個譜, 男拔同喇沙都唔算差, cky同陳守仁就絕對係經典.

CKY真係幾自由,小息又可以走圍跑,試過數學outing到超市,小朋友為做工作紙,就索性趴係地下到做,睇唔慣的話,真係會接受唔到。不過又咁,若上課時學生太興奮,老師一說口號,學生又會立刻收斂及坐端正,唔會控制唔住班馬騮既。Good or bad,因人而異啦!

原帖由 wunma 於 10-2-10 11:25 發表
CKY 太自由啦, 我較傳統, 唔鍾意冇乜秩序嘅學校. 有朋友因為在小一觀課時見到個仔仔上課"捐薩捐罅"老師都容許, 所以即刻退學.

原帖由 overview 於 10-2-10 09:26 發表
其實閱讀都唔關讀邊類學校, 我仔讀傳統小學, 每日做功課2-3小時(因他超慢), 亦可以每日騰出時間睇書, 佢睇書就超快, 半小時多已燒掉一本chapter book (百幾頁, 全文字), 閱讀真係講興趣. 但好老實, 學業成績又幫助唔 ...

Overview,
你仔仔的閱讀能力這麼強和興趣這麼大,真值得恭喜。學業成績又幫助唔大?未必,閱讀速度和興趣,絶對是學業成績的指標,只是你以為只有考試成績才能反映出學業成績,可是一般考試題目只能考核小部份教師要學生記憶的東西,跟真學識是兩碼子事,很多人卻只知花時間在這些考試範圍內,而忽略了真正的學識,因而產生很多高分低能的學生。
Cky的學生五年級已能完成二千字的英文畢業論文,和三、四千字的中文畢業論文。(最低要求是各一千字)能力絶不會受考試所局限。以貴子弟這麼強的自發學習能力,cky肯定適合他,cky會收插級生,請留意該校校網。

原帖由 wunma 於 10-2-10 11:50 發表

小一有老師管秩序差極有個譜, 男拔同喇沙都唔算差, cky同陳守仁就絕對係經典.

CKY的老師不會很嚴格管秩序,因為學生普遍都很有紀律。
上週六開放日,小一、二表演每天都會做的早操,約三百名學生在開始前約十五分鐘陸陸續續地走到各自的位置準備,大家都很自律,只有小量交談,雖然這時交談應該是可以的,因為還未開始。
音樂聲一起,大家便開始做早操,雖然不算整齊,但秩序井然。有片為證。
http://www.youtube.com/watch?v=SYt_caTqT8g
http://www.youtube.com/watch?v=DjqrH9NRFjc
‹ 上一主題|下一主題