用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你估下有無小朋友抽到La Salle, 又考到DBS, 會放棄LS, ...
go

你估下有無小朋友抽到La Salle, 又考到DBS, 會放棄LS, 而選DBS呢 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆 1# yuenmanwai 的文章

今年就唔識﹐但舊年就識3個﹐全部都揀DBS﹐放棄LS。

want to know except 1st round and 2nd round lucky draw, any chance to get in LS? I mean any interview would be held for smart kids after 2nd round? If so, when should we send information/profolio to LS? Kindly advise.
原帖由 Crabmeatsoup 於 10-1-2 00:59 發表

再之前一年/08年小一, 有2個係TWINS, 哥哥在LS讀.都考到DBSPD

雖然係咁. 學校都沒有小一叩門位, 再下一年又沒有安排收 插班生, 剛巧該年小一開始行小班

原帖由 Crabmeatsoup 於 10-1-2 00:59 發表

上年有兩位放棄了DBSPD 而就讀LSPS.

DBS 係直資喎....註冊左就根本無可能係第2輪再抽獎....呢個DBS 同 LS 都收...只有機會係第一輪自行收生出現

How about the place from the 3 students withdraw last year?  LS call the interview after the release of 2nd round result or no interview?

3年前, 我的朋友的仔仔考到ST PAUL CO-EDU, 又第一輪抽到LS(因我朋友是OLD BOYS), 就去了前者.

原帖由 yuenmanwai 於 10-1-2 00:42 發表
你估下有無小朋友抽到La Salle, 又考到DBS, 會放棄LS, 而選DBS呢

如果真係有的話, LS多出來的位, 會再call 1st round的後備生, 還是放在2nd round.

朋友放棄左dbs, 選LS 因為"不用交學費"喎

"放棄dbs而選LS嘅父母就真係唔識諗" - 點解咁講??  兩間都係好出色的學校, 都要視乎個學生嘅能力和性格....

原帖由 edexp 於 10-2-1 11:58 發表
除了這個原因,難度還有另一個"合理"原因嗎? 不過,除非真的負擔唔起或個Daddy係LS舊生,對LS情有獨中,否則,放棄dbs而選LS嘅父母就真係唔識諗,dbs 跟 LS 所提供嘅教育模式並不相同,對小朋友長遠發展影晌可大可小。

...

If I remember correctly, there was a feature on DSS on TVB Pearl (Hong Kong Today?) in 2008/9.  A DBS old boy chose to enrol his son to LS as to show his disappointment with DBS turning to DSS.  Far as I know, he's rather well off and affordability is never an issue to him.

原帖由 edexp 於 10-2-1 14:41 發表
入得dbs嘅,基本上已具備一定嘅能力,再加上佢地既教育模式,乜性格都不是很大問題。

反之,入得LS唔代表已具備一定嘅能力,再加上激列嘅競爭及 screening (因為不是所有LS小學生能順利入到LS中學),某些性格嘅學生可從因挫敗而 ...

入到DBS嘅, 憑著一個五歲小朋友嘅數十分鐘表現, 真的能代表往後六年就是有能力有成就嗎?  若真的是這樣有能力而又這樣幸運地抽到LS, 也會在LS拿到好成績吧. 省了的學費用來其他課外活動不是更好嗎?

唔好意思, 我完全冇惡意亦唔係搵交鬧.  我本人也是較喜歡DBS, 好似比較全面.  但若抽到LS又唔洗交學費, 成績又好, 我會覺得好難選擇......

原帖由 edexp 於 10-2-1 14:41 發表
入得dbs嘅,基本上已具備一定嘅能力,再加上佢地既教育模式,乜性格都不是很大問題。

反之,入得LS唔代表已具備一定嘅能力,再加上激列嘅競爭及 screening (因為不是所有LS小學生能順利入到LS中學),某些性格嘅學生可從因挫敗而 ...

你對LS有咁大偏見, 講到"冇乜理性"咁嚴重, 你是否在LS也有不愉快經歴呢??

原帖由 edexp 於 10-2-1 16:11 發表
呢個世界實有啲人冇乜理性啦。

此外,你 quote 嗰個可能曾經係 dbs有不愉快經歴呢! 呢啲係 exceptional case 而我講嘅係 in general 呀,明白未!

當初就係好多家長buy DBS既所謂理念, 以為可以輕鬆學習, 原來只係學校輕鬆教學, 小朋友要係出面狂操...而事實又有好多讀得好而退學既學生.

你沒有小朋友讀呢兩間學校, 真係唔合資格去judge好壞!

還有, 係DBS一樣有考試, 主科唔合格係未必上番中學架, 咁小朋友一樣變成exam machine ?

如果要交學費, 我寧願讀國際學校!

原帖由 edexp 於 10-2-1 16:28 發表
我沒有在LS也有不愉快經歴,我以前不是LS 也不是 DBS, 我的小朋友也不是在LS及DBS,我是跟據教育理念以事論事。

要用腦去分柝,唔好吓吓用陰謀論唸嘢

我不是對LS有咁大偏見,LS 比起很多其他小學好得多,我只是比 ...

‹ 上一主題|下一主題