用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃 vs 聖芳濟 vs 英華
樓主: yiptszman10
go

拔萃 vs 聖芳濟 vs 英華 [複製鏈接]

大塘小魚問題。有些時候仍會聽說有些在名校裡做小魚,甚至學校勸退,家長仍寧可繼續讓子女在大塘浮沉,也不要子女過塘。因為離開比留下更難。但子女是如何面對,卻不得而知。聽說男拔是讀得很開心,學校不會給壓力家長,又一條龍,成績在後也沒問題。不像其他學校,老師會給家長壓力。現今讀名與不名校也要自求多福,大多外求,如果學校少一重壓力給家長也不錯。

真想知如果子女在男女拔,喇沙等名校慢慢變成了小魚,又有多少家長真的會讓子女離開?有能力出國及轉國際學校就是。如沒能力,其實是否會肯轉其他學校?

原帖由 overview 於 11-5-13 15:26 發表
不過只要家長比多d補品及心機去餵養, 所有魚都有機會變大魚.  

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 719117 於 11-5-13 11:01 發表
我同事男朋友都係教男拔,佢自已話如果有個仔,唔會比佢讀男拔! 佢話好多學生上堂唔多聽書,個個學生父母一定會出去同佢搵人補習。同你講的一樣! ...

係咪個個去補習~ 我唔知,但係上堂老師又唔多教書,加上功課唔交都得嘅... (我講中學呀~)
估唔到廿幾年前係咁~ e+都係差唔多,上堂唔似上堂!

呢個討論,令我有好大感觸,名校.. 係咪一定好呢?以我個人經驗,未必!可能會害咗佢一世!可能呢d就係夾唔夾啦!但係作為家長,一心想俾最好嘅小朋友,忘記咗最出名唔等於最啱自己!
無論我呢個過來人家人點講,我知我都說服唔到我先生,唔好話其他人啦!
恐龍家

同意。真的不是個個可補可谷。就是家長肯用錢,子女也未必受。小時還可讓家長操縱,慢慢長大真的會反。而且一山還有一山高,補得多少?

原帖由 mscmit 於 11-5-13 16:35 發表

你真係好樂觀,以為仔女都係寵物。
我就見唔少名校生,包括DBS、LS,俾阿爸阿媽谷到好憎讀書,反叛逃學,令人感到非常惋惜。

咪當見識下囉, 我估有8成人報某D 名校既理由都係至在見識下, 你都唔洗同你老公嘈啦.

原帖由 小曳人 於 11-5-13 17:03 發表

係咪個個去補習~ 我唔知,但係上堂老師又唔多教書,加上功課唔交都得嘅... (我講中學呀~)
估唔到廿幾年前係咁~ e+都係差唔多,上堂唔似上堂!

呢個討論,令我有好大感觸,名校.. 係咪一定好呢?以我個人經驗,未必!可能會害咗佢一 ...

今年多D 理智的父母, 我估爭學位既比率都冇咁高.

希望到我細女果年, 多D 理性父母.....因為我細女冇分, 一定要靠自己

回覆 4# 小曳人 的文章

點止說服唔到你先生,我相信大把人都說服唔到呀!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 moonychan 於 11-5-13 17:14 發表
咪當見識下囉, 我估有8成人報某D 名校既理由都係至在見識下, 你都唔洗同你老公嘈啦.

當然唔嘈啦!見識完,收咗再睇吓手上有乜offer先諗!
e+唔會浪費精神!但功課就一定要做足!
恐龍家

回覆 8# mscmit 的文章

我就係驚我個女咁,谷下谷下連讀書興趣都無晒,咁就死喇!所以我都唔太敢谷爆佢!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 719117 於 11-5-13 17:39 發表
點知說服唔到你先生,我相信大把人都說服唔到呀!

唔緊要!大家命運唔同,係我家大佬同學校夾唔嚟啫,或者大家如魚得水呢~

何況,都已經係廿幾年前嘅事... 呢間學校太多叻人,要突出唔易,變相叻仔變平凡人,但唔到適切嘅栽培.... 我諗咁講應該無咁主觀
恐龍家

即係你都會TARGET 直資私小,GOODLUCK~

原帖由 小曳人 於 11-5-13 17:40 發表

當然唔嘈啦!見識完,收咗再睇吓手上有乜offer先諗!
e+唔會浪費精神!但功課就一定要做足!

大池小魚,小池大魚, 都是父母心中的好魚

yes

原帖由 fc1668 於 11-5-14 00:04 發表

有朋友個仔有名校唔讀,去左間幾新的直資小學,結果年年都攞奬學金,學校成日俾機會佢發揮,出國交流有大活動都會派佢去,成為小塘裡的大魚!很有自信和見識廣闊呢...所以點解近年咁多家長俾小朋友讀直資呢.

原帖由 anteater 於 11-5-14 06:06 發表
有朋友個仔有名校唔讀,去左間幾新的直資小學,結果年年都攞奬學金,學校成日俾機會佢發揮,出國交流有大活動都會派佢去,成為小塘裡的大魚!很有自信和見識廣闊呢...所以點解近年咁多家長俾小朋友讀直資呢. ...

I agreed with your observation, but not necessary DSS only, also for other subsidarised schools.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

當然,我們做家長的,要使好魚好好的在適當的池內發揮,開開心心的生活和學習。
原帖由 fc1668 於 11-5-14 00:04 發表

回覆 1# thomasha 的文章

大池又好, 小池又好, 最緊要條魚肯游, 游得開心, 條條大路通羅馬.

I guess government-aided schools may not have as many travelling opportunities as DSS's.
原帖由 ANChan59 於 11-5-14 09:48 發表

I agreed with your observation, but not necessary DSS only, also for other subsidarised schools.

原帖由 thomasha 於 11-5-14 10:59 發表
I guess government-aided schools may not have as many travelling opportunities as DSS's.

My comment not specific on travelling or exchange experience. Like girl got into CUHK medicine and Chan Yik Hei are not from DSS.....
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 thomasha 於 11-5-14 10:45 發表
當然,我們做家長的,要使好魚好好的在適當的池內發揮,開開心心的生活和學習。

Agreed.

Stretch him a bit and pull him out of comfort zone may not a bad idea.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 moonychan 於 11-5-13 18:35 發表
即係你都會TARGET 直資私小,GOODLUCK~

thank you! 係呀~
c6响私小畢業,如果佢嗰間係津小就好喇!唔駛煩!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題