用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如校車公司服務非常差,怎辦?
樓主: IICHENG
go

如校車公司服務非常差,怎辦? [複製鏈接]

此題目最主要是想說明校車公司、學校及家長的職責,校車公司接了學校的生意,無論如何有什麼困難也應該履行職責,今時今日這樣的服務態度是很不該的。學校代表所有家長選擇校車公司,以及制定條款,因此亦有職任去要求校車履行合同條款。而家長必須照顧好小朋友,及確保其安全,不然佛山悅悅事件會重演在香港。

醒目開學勳章 王國長老

我只能講句: 人既慾望係無限的!
我自己睇學校校巴, 每年都不停收家長投訴投訴投訴(通常滿意既唔無出聲讚), 有d係合理(如安全問題), 亦有d係自私, 我成日都話, 校車服務係睇"大路", 唔會滿足every家長個人利益(例如成條街都唔係禁區點解唔可以座座大廈都停一下, 你唔顧下最尾落車個細路?)
顧客唔係永遠是對的, 我send左個pm俾你, 你可以睇睇, 你就明點解cky要用呢間校巴公司, 如果fundamental條件唔改, 未來日子亦唔會有彎轉, 呢樣你同其他家長, 學校, 家教會, 係要坐低傾傾的
原帖由 IICHENG 於 11-10-26 08:58 AM 發表
此題目最主要是想說明校車公司、學校及家長的職責,校車公司接了學校的生意,無論如何有什麼困難也應該履行職責,今時今日這樣的服務態度是很不該的。學校代表所有家長選擇校車公司,以及制定條款,因此亦有職任去要求校車履行 ...

當然不是顧客永遠是對的,但處理問題必須要對事不對人,要了解顧客的投訴是否合理,如合理(超載、超速、未帶安全帶開車等等),如學校認為是合理便應該全力一致對外,校長一向強調家校合作。如怪獸家長提出不合理的,學校亦應有耐性地與家長去探討。
我明白校車難找,但做生意也要有良心,尤其是客顧是一些弱小的孩童,教育局也有規管校車的安全性,作為定長提出來是合理,學校幫助解決是應該,校車公司履行合約條款是絕對應該。

醒目開學勳章 王國長老

明! 所以現今大前提係"有間似樣既校巴公司"肯入標.
唔怕羞講句, 我地學校都係得一間入標, 有一年有2間, 但另一間口碑唔得, 車隊亦唔夠, 平D都唔會揀 (我地D線太濕碎大行唔願接)
處理校巴幾時都係高難度, 大家都希望有間OK既, 出年都繼續用, 起碼ADMIN上煩惱少好多, 安全問題OK的話, 其他保母態度唔好車箱有味等等, 我地再慢慢傾
希望你地能早日處理好問題

原帖由 IICHENG 於 11-10-26 11:06 AM 發表
當然不是顧客永遠是對的,但處理問題必須要對事不對人,要了解顧客的投訴是否合理,如合理(超載、超速、未帶安全帶開車等等),如學校認為是合理便應該全力一致對外,校長一向強調家校合作。如怪獸家長提出不合理的,學校亦應有耐 ...

我小朋友間校車公司個保姆每天都係坐在車上等小朋友上車,唔人村, 要幾小學生係大馬路邊等車.超速,走錯路...不足20人又唔肯開車接送課外活動學生,向學校反映,就叫我小朋友退出...校車公司你最大

如果學校咁樣, 一定係私相授授啦, 你嘈都冇用:(

醒目開學勳章 王國長老

又唔好咁唸
有時學校都無人揀, 每年出標係基本程序, 無人入(各樣原因啦, 上面都有講, 校巴大把生意唔恨做, 你揀人, 人揀你).........都得一個OFFER仲點敢阿之阿左丫!
原帖由 Whitesnow 於 11-10-27 10:32 AM 發表
如果學校咁樣, 一定係私相授授啦, 你嘈都冇用:(

我也認為不要這樣看學校有利益,但我始終認為校車涉及安全及代表學校,不管校車怎麼有議價能力,學校為學生利益而作出交涉是必須的,不可就此忘記了家校合作的重要性。
因學校的立場一定要很鮮明的,不然學校一定是錯的。同時我作為家長亦時時檢討是否不自覺下變得怪獸,有的話會改,但涉及小孩的安全我絕對不會改,以及會爭取到底。

我想短期內樓主可以教育小朋友上車後自己戴安全帶,首先要小朋友保護自己,不要太依賴保母。之後再同校方溝通,大家找出一個以小朋友安全為前提的解決方案,再準備如果無改善下學年可否聯同其他家長自組私人保母車,這一定會很辛苦,但為了小朋友,加油吧。平常心面對,舒緩自己壓力。

E+校車問題真係沒完沒了, 家長有家長投訴, 校車公司方面就意見接受, 態度照舊, 學校方面就表現出無能為力, 只有深表遺憾.  就係因為校車問題解決唔到, 令到家長們自行接送人數只有與日俱增, 繼而造成學校門口交通大混亂, 大擠塞, 這種情況只會係惡性循環.   學校方面一定要正視家長反映嘅意見, 幫助家長與校車公司解決問題, 否則家長與學校都只會處於兩難局面.

原帖由 hellomimi2004 於 11-10-28 22:19 發表
E+校車問題真係沒完沒了, 家長有家長投訴, 校車公司方面就意見接受, 態度照舊, 學校方面就表現出無能為力, 只有深表遺憾.  就係因為校車問題解決唔到, 令到家長們自行接送人數只有與日俱增, 繼而造成學校門口交通大 ...

謝謝你們的認同及支持
‹ 上一主題|下一主題