用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如校車公司服務非常差,怎辦?
go

如校車公司服務非常差,怎辦? [複製鏈接]

校車公司是學校選的,我們是沒有選擇權,但校車竟然超載、超速、不載安全帶、保姆沒照顧小朋友、路線不合理、常遲到等等。但我們向學校反映,她們竟然叫我們不要搭校車???????
是我們家長有問題嗎?
   0    0    0    0

肉隨粘板上。

原帖由 IICHENG 於 11-10-21 10:20 發表
校車公司是學校選的,我們是沒有選擇權,但校車竟然超載、超速、不載安全帶、保姆沒照顧小朋友、路線不合理、常遲到等等。但我們向學校反映,她們竟然叫我們不要搭校車???????
是我們家長有問題嗎? ...

如有pta,試下同主席講.或有冇其他保母車可選?

如有危險性的問題, 我覺得學校唔理, 可以打去教育局投訴, 等佢地出面同臬 校攪.
時時都係因為校車問題找佢地去解決, 學校好似唔關佢地事咁, 乜都話無得傾, 真係火都嚟o架! 有兩年都係因為校車到了學校, 但學校話未夠鐘開門, 所以要佢地灰校外等開校, 我地d家長緊係擔心安全問題啦! 佢話無得傾, 唔可以比校車學生先入, 足足兩年, 到第三年有一位家長(唔係我呀)打去教育局投訴, 結果所有校車生可以先入學校. 你話d學校係唔係麻煩呢! 係要咁先做嘢.

原帖由 pandabonita 於 11-10-21 11:47 發表
如有pta,試下同主席講.或有冇其他保母車可選?

已開學了,根本很難找列其他保姆車了。

原帖由 alice44 於 11-10-21 12:45 發表
如有危險性的問題, 我覺得學校唔理, 可以打去教育局投訴, 等佢地出面同臬 校攪.
時時都係因為校車問題找佢地去解決, 學校好似唔關佢地事咁, 乜都話無得傾, 真係火都嚟o架! 有兩年都係因為校車到了學校, 但學校話未夠 ...

學校點可以得罪架?想個女死咩,而且年年大把人申請入讀,我就吾敢了。而且現在出問題的主要是校車公司,不知我是否可向教育局、交通部或消委會告間校車公司呢?但個個同是學校同校車公司簽的。

醒目開學勳章 王國長老

我O係PTA睇校巴的, 試下答你:
超載-法例規定, 1.3米以下小朋友, O係家長認可情況下, 3個人COUNT2個, 所以, 好多校巴都"彩你都傻", 警察都唔拉, 即係唔犯法; 我地學校出標書時已嚴正要求校巴一定要一人一座位, 如果你地學校無特別要求, 咁就.......
超速-只可以靠警察拉, 同學校警告LOR, 可能係個別司機做法, 你可以試下嘈校巴公司
不戴安全帶-而家出既新車, 規定要每座位都有安全帶至發牌, 但舊車就係咁規定, 至於司機同保母係咪一定要幫小朋友戴(法律上), 我又答你唔出
保姆沒照顧小朋友、路線不合理、常遲到-真係肉隨針板上, 都係果句, 你可以同校巴公司反映, 但佢唔肯做, 你都無辦法......

學期中要轉校巴, 難過登天, 先唔好講斷約問題(無真憑實據好難中間斷約又唔賠錢), 就算搵到新公司, 都無可能MAKE SURE全校幾百人都唔受影響(路線, 質數, 價錢服務), 你試下同家教會/校巴公司反映, 睇下係你條線個司機保母問題, 定係根本校巴公司懶理學校又管唔掂, 如果係, 唯有自保了, 可以試下搵保母車
原帖由 IICHENG 於 11-10-21 10:20 AM 發表
是我們家長有問題嗎? ...

醒目開學勳章 王國長老

我地都試過校巴超早到, 但我地係投訴校巴公司, 唔係投訴學校, 雖然學校有老師肯早D返去開門俾小朋友入, 但老師都要做野, 無人可以睇住學生, 萬一期間真有有人跌親撞親, 邊個負責?
另一方面, 校巴亦無理由為左接下一轉生意, 夾硬要D細路咁早出門口, 就算學校肯開門我地都覺得唔合理, 點解要求學校老師硬食, 日日早返湊細路就係方便俾校巴做生意?

原帖由 alice44 於 11-10-21 12:45 PM 發表
時時都係因為校車問題找佢地去解決, 學校好似唔關佢地事咁, 乜都話無得傾, 真係火都嚟o架! 有兩年都係因為校車到了學校, 但學校話未夠 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-21 13:34 發表
我地都試過校巴超早到, 但我地係投訴校巴公司, 唔係投訴學校, 雖然學校有老師肯早D返去開門俾小朋友入, 但老師都要做野, 無人可以睇住學生, 萬一期間真有有人跌親撞親, 邊個負責? -- 學校就係好似你咁諗, 在校外跌親咁佢就唔使負責.
另一方面, 校巴亦無理由為左接下一 ...

當然有同校車公司反映先啦! 佢地采我地都傻呀! 話要跟住做廠車接工人.
校車公司只派了一個校車ee睇住d細路, 成6/70人得一個ee睇住, 去咗玩都唔知啦! 夏天晒冬天冬, 如果唔係有需要都唔會要個細路搭校車啦! 校車係學校揾, 佢都有責任配合, 既然傾唔掂就唔應該用呢間校車公司, 點解唔係學校責任呀! 佢點樣硬食呀? 要d細路每天在學校外面等成15-20分鐘先可入學校, 又係咩道理呀!
佢地又係話d老師返早要做其他嘢, 又話驚無人睇住d學生怕有危險, 結果教育局出面, 學校咪開了一個音樂室比d校車學生先入學校, 之前好多家長都係咁要求, 家教會都出埋, 但學校都唔肯, 教育局出聲, 又攪得掂喎, 咁點解要教育局出聲先肯做!

原帖由 IICHENG 於 11-10-21 13:28 發表

學校點可以得罪架?想個女死咩,而且年年大把人申請入讀,我就吾敢了。而且現在出問題的主要是校車公司,不知我是否可向教育局、交通部或消委會告間校車公司呢?但個個同是學校同校車公司簽的。 ...

可以唔出名, 之前嗰個家長都沒有出名, 因為怕影響佢個小朋友.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-21 13:34 發表
我地都試過校巴超早到, 但我地係投訴校巴公司, 唔係投訴學校, 雖然學校有老師肯早D返去開門俾小朋友入, 但老師都要做野, 無人可以睇住學生, 萬一期間真有有人跌親撞親, 邊個負責?
另一方面, 校巴亦無理由為左接下一 ...

咁校車係學校揾返嚟, 條件亦是學校傾, 點講都係學校嘅責任喎!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-21 13:29 發表
我O係PTA睇校巴的, 試下答你:
超載-法例規定, 1.3米以下小朋友, O係家長認可情況下, 3個人COUNT2個, 所以, 好多校巴都"彩你都傻", 警察都唔拉, 即係唔犯法; 我地學校出標書時已嚴正要求校巴一定要一人一座位, 如果你 ...

我們是小學,基本上都超過1.3米,超速原因是校車公司不夠車,要一個早上一架車行兩轉,所以成日遲到。安全帶是有的,但保姆沒有要求她們載,有時是由於超載3人坐兩人位,所以根本沒可能載上。

原帖由 alice44 於 11-10-21 14:18 發表

可以唔出名, 之前嗰個家長都沒有出名, 因為怕影響佢個小朋友.

吾出名學校都知啦,因我們有向學校投訴過。但最不憤是學校主任只說校車公司咁差不要搭佢,那麼她跟校車公司回答我們,如想準時回到學校,叫D家長自己接送啦。

原帖由 Wendy212 於 11-10-21 14:32 發表

咁校車係學校揾返嚟, 條件亦是學校傾, 點講都係學校嘅責任喎!

學校能面對現實就好了。

原帖由 IICHENG 於 11-10-21 15:26 發表

吾出名學校都知啦,因我們有向學校投訴過。但最不憤是學校主任只說校車公司咁差不要搭佢,那麼她跟校車公司回答我們,如想準時回到學校,叫D家長自己接送啦。 ...

你個主任同我仔當時的主任一樣 "不負責任".

有一點要注意:
學校系對學童在校內的安全有絕對的責任,而照顧學童返校確是家長的責任。

有時候,學校照顧得多了,變成“奉旨”,行政做了,反而撈得個罵名!

要知道旅遊車都轉接上面的“老細”,對校車這類食水不深而又常接投訴、諸多要求的生意,真係唔志在,所以服務態度每況愈下!

要學校怎麼做?最好就是捐幾架校車比學校,再夾錢請司機!

好像呢一句唔實際得黎,其實係最實際。I like it!

不過講緊唔係幾架車,而係幾十架車。

講開又係,其實學校無義務要安排校巴,好多中學都無。又或者行車路綫,也未必能覆蓋全港,所以家長祇能選擇坐,或是不坐。

又好似,近日講飯盒唔好味的問題,解決方法祇有兩個,一是繼續訂飯,一是自行帶飯。

原帖由 TiTiTiTi 於 11-10-21 23:05 發表
要學校怎麼做?最好就是捐幾架校車比學校,再夾錢請司機!

睇番上面D post,
感覺上咩都系學校做,老師做,
其實學校、老師最原本應該系做D咩既呢?

尊貴的alice44,唔該易地而處,你話:
佢地又係話d老師返早要做其他嘢, 又話驚無人睇住d學生怕有危險, 結果教育局出面, 學校咪開了一個音樂室比d校車學生先入學校, 之前好多家長都係咁要求, 家教會都出埋, 但學校都唔肯, 教育局出聲, 又攪得掂喎, 咁點解要教育局出聲先肯做!

下下投訴到教育局,教育局當然唔想搞咁多野,自然比說話校長聽,叫學校息事寧人,學校自然唔想搞咁大,同當局撐到衡,唯有硬啃。

還丟下一句:系咪衰呢,系都要投訴先做野,真係......!

原來為了學生,犧牲老師的工作時間,甚至非工作時間是為了個別學生的需要,變成理所當然的,真的是【理】所當然嗎?

不過可能有人會說:老師為了學生,犧牲一下,不是應該的嗎?

有人告訴你這叫【自私】嗎?

有關生命安全既野,我0願做怪獸好過後悔一生,不久前剛有單意外,當然如果盡左力但都改變5到就維有take some risks and hope for the best la:

保母車失控撼石壆 打白鴿轉嚇煞七童
天雨路滑,一輛載覑小學生的保母車,昨晨在何文田猛撞路中石壆,在路中打「白鴿轉」,以致車頭和車尾同告損毀,司機撞傷胸部,七名學童受傷後大聲尖叫,事後分乘多輛救護車送院。

http://news.hkheadline.com/daily ... 11/10/12/164496.asp

大家平心靜氣去探討校車的問題, 本人認為學校是有絕對的責任的, 原因如下:
1) 校車是學校選定的,我們家長是沒選擇權, 一切條款也是學校與校車公司來定的;
2) 只有校車公司的車才可進入學校, 其他車輛只可在外面;
3) 中學其實學校真的可以不安排校車, 但現在我們談的是小學, 小學生真的需要保姆的照顧, 不然教育署為何規定小學校車要有保姆; 此點學2亦需要注意;
3) 而且現在校車超載, 超速及不帶安全帶都是安全問題, 校車(說明是校車 -- 車前也有學校名稱), 每天放學所有校車都是從學校開出, 如校車真的超載及小孩沒有帶上安全帶, 如校車出事了學校真的一點責任都沒有嗎?
4) 校車公司向學校投標的時候, 她們會說得怎麼怎麼的好, 現在校車沒兌現承諾, 就算學校真的處理不了, 也不可把身份已站在校車那邊. 因我們學校校長常強調家校合作的, 不可一句不要撘校車便以為很盡責.

當然不是什麼都是學校, 但學校和家長必須團結, 根本沒可能與校車公司一般見識.
‹ 上一主題|下一主題