用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 正常學幾年可考到8級鋼琴?
樓主: frenchfries
go

正常學幾年可考到8級鋼琴?   [複製鏈接]

哈哈!二個人陪四個,上課小提琴我負責、鋼琴她負責。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 12-1-9 16:23
哈哈!二個人四個,上課小提琴我負責、鋼琴她負責。
lucky u, i need to do all , i always said my job is 3 陪

鋼琴許多事情暫未講得!
我看他們的錄影的時間肯定比他們上課多許多,
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 12-1-9 17:05
鋼琴許多事情暫未講得!
我看他們的錄影的時間肯定比他們上課多許多,
i think i need to learn how to be a parent first......

所以不懂亦有不懂的好處、有一些事情留待老 師和孩子直接解決。作為父母從旁支持而已,還不是摸著石頭過河。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

steamball 發表於 12-1-9 17:17
i think i need to learn how to be a parent first......
me too

bebebe12345 發表於 12-1-9 17:24
所以不懂亦有不懂的好處、有一些事情留待老 師和孩子直接解決。作為父母從旁支持而已。
...
跟到現在的老師,我真正可以放心做回我的本份,就是“作為父母從旁支持”。
for every one criticism, three positives must be given.

我以前都好想學但太窮! 現在我唯有比個女學啦!

回復 marcuscyrus 的帖子

佢只學了年半, 小一. 如果有認真練, 初級是否要每天練半小時? 到哪一級才要增加到每天1小時? 應怎樣安排練琴? 練幾耐? 如無人陪練, 點先知佢練得對否?

回復 frenchfries 的帖子

我要求學生隔日練習/每星期練習不少於三次﹐每次練習的時間多寡我並不關注﹐最緊要係下次上堂‘交到貨’﹐達到我的要求。

您可以問返老師﹐孩子每星期覆琴的情況﹐現時的練習頻率是否足夠﹐等等。只有他的老師最清楚他的學習進度和情況﹐旁人很難比意見。

可以的话,最好每天练琴2次,由于小朋友耐性有限,每次30分钟已经可以,这样,对初学而言,进度较为理想。

lillymarie  有時不單耐性是問題,小腦袋亦會疲倦,所以分開始是個好主意。  發表於 12-1-17 16:53

我自己上堂會寫低練習重點, 學生跟簿練可以諗返上堂學過d乜, 家長都可以睇簿知道練乜野, 比如話邊幾個小節要多對拍子機, 邊度留意大細聲之類...但係前題係有睇!!
The Music's always there with you!

musicmissleung 發表於 12-1-17 16:14
我自己上堂會寫低練習重點, 學生跟簿練可以諗返上堂學過d乜, 家長都可以睇簿知道練乜野, 比如話邊幾個小節 ...
寫低練習重點真是很重要。好像我不能陪大囝上課,他平時練琴就靠睇老師的筆記,如果老師不寫,恐怕第二天已忘記學過甚麼了。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 12-1-17 16:56
寫低練習重點真是很重要。好像我不能陪大囝上課,他平時練琴就靠睇老師的筆記,如果老師不寫,恐怕第二天已 ...
寫都冇用,要睇和上心至有用。筆記係我睇多D,然後要佢跟住練。

hyatt 發表於 12-1-17 19:31
寫都冇用,要睇和上心至有用。筆記係我睇多D,然後要佢跟住練。
妳囝囝年紀細唔識睇無辦法。細囝老師唔寫簿仔,喜歡寫係樂諎上。我就要幫細囝寫筆記,好多時要我提佢先記得老師講過乜。如果唔陪佢上課,就未必記得哂學過的。陪得細的,陪唔到大的,學少了很多鋼琴的知識。

lillymarie 發表於 12-1-17 20:26
妳囝囝年紀細唔識睇無辦法。細囝老師唔寫簿仔,喜歡寫係樂諎上。我就要幫細囝寫筆記,好多時要我提佢先記得 ...
我個囝係睇得明老師寫乜既,有時老師都寫係譜,佢又唔會特別留意,我唯有希望佢大個D會好D。

hyatt 發表於 12-1-17 20:34
我個囝係睇得明老師寫乜既,有時老師都寫係譜,佢又唔會特別留意,我唯有希望佢大個D會好D。
...
一定會好的。佢本身咁鍾意,又有妳做榜樣。我大囝11歲,幾乎放哂手佢自己練了,陪練係心理上支持多些。
‹ 上一主題|下一主題