用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 正常學幾年可考到8級鋼琴?
go

正常學幾年可考到8級鋼琴?   [複製鏈接]

如每日練半個鐘,但無人陪練琴.正常學幾年可考到8級?
   1    0    1    0

其實練琴時間應隨著學習內容進深而增加, 比如說要考五級, 每日半小時是嚴重不足, 只能"水過鴨背"的彈一彈考試內容, 甚麼都練不到. 即使只練習一首樂曲, 已最少用15分鐘, 還有其他練習如sign reading, scale......每日半小時只屬初級要求.
The Music's always there with you!

我果時考grade 8, 只係practice scale, aural etc 果 part, "正常" practice, means thoroughly, 都要一個鐘...

考八級每曰練半小時要持續幾個月。但我朋友個小朋友很少練考的曲只喜歡彈流行曲
都中四就考到八級。係唔係佢老師叻?

frenchfries 發表於 12-1-5 18:23
考八級每曰練半小時要持續幾個月。但我朋友個小朋友很少練考的曲只喜歡彈流行曲
都中四就考到八級。係唔係 ...

咁101分都叫合格既。

我記得讀中學果陣, D同學最鐘意話自己冇温書, 考cert果陣話自己唔溫書果個通常都攞5,6個A...
你朋友個小朋友, 你係唔係Check住佢一日練幾耐先. 信一成都死啦!

meow~meow  like  發表於 12-2-13 13:01
The Music's always there with you!

frenchfries 發表於 12-1-5 18:23
都中四就考到八級。係唔係 ...

遇著甚麼考官也是問題,手鬆手緊分別不少。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

我樓上的中學姐姐,一得閒便練,假日9點幾便起床練習,一練就練幾粒鐘!好勤力!佢D歌係郎朗果隻,中國曲調
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

一句講曬,每日練半小時,就算考到八級呢世都冇八級水準。:;pppp:

無氣同你講 發表於 12-1-6 13:52
一句講曬,每日練半小時,就算考到八級呢世都冇八級水準。

所以我咁水皮,細個只可每星期到琴行練琴一次一小時~_~

marcuscyrus 發表於 12-1-6 14:04
所以我咁水皮,細個只可每星期到琴行練琴一次一小時~_~

唔係呀

無氣同你講 發表於 12-1-6 14:08
唔係呀

細個屋企好窮,學琴只可去行路可去到的範圍的最平琴行學
阿爸阿媽要返工,只可星期日帶到我去一次咁大把
學完琴隨即練一小時,之後就要等下星期
但琴行老闆娘好錫我,叫我可以早d去彈一陣先上堂(唔收我地錢),於是我媽就放低我,然後自己去買埋送先返黎接我,我就o係琴行成個朝早架啦
9歲開始學,14歲考8級,琴行老闆娘見我個人夠定,搵我幫手教下初級,o個時先用自己錢買部2千蚊的2手琴
之後想考at,剩係儲考試費都儲左好耐~_~

HinMa  以前既人好有人情味,而家就甚少喇,一夠鐘就叮你出琴房。  發表於 12-1-20 00:47

marcuscyrus 發表於 12-1-6 14:14
細個屋企好窮,學琴只可去行路可去到的範圍的最平琴行學
阿爸阿媽要返工,只可星期日帶到我去一次咁大把
...

我比你幸福小小,我細個屋企都窮,我初學琴時,媽媽用左一個月人工買左部大陸琴比我,一直學到8級。

但我冇你咁聰明,我老師要求好高。學到6級時,每日淨係練手指都要一小時,其餘4本書,每個樂章都要練最少半小時,加埋每日練三小時唔少得,我先免強應付到我老師既高要求。

不過我後來因為咁真係愈黎愈鍾意彈琴。因為我覺得我自己真係彈得好好聽,哈哈哈。。。。

無氣同你講 發表於 12-1-6 14:21
我比你幸福小小,我細個屋企都窮,我初學琴時,媽媽用左一個月人工買左部大陸琴比我,一 ...

我覺得我當年係近乎自學
老師只坐在旁叫我彈一次,冇錯音就收工
但實情是..我好少會彈錯音,一堂彈sonata x1, wtc x1, czerny x1 比老師聽,都已經放學啦
但當年音色/interpretation/phrasing呢d就好弱
又冇機會聽演奏會,最叻都係開rthk 4黎聽
好在後來有機會睇多d睇闆d
我媽唔係好支持我學音樂,後來有部爛鬼琴,我練琴都係要偷偷摸摸,阿媽話嘈住佢睇電視,咁我吼佢去買送我先練囉
細個有一段時間拉琴,都係因為係學校免費的課外活動,後來導師唔在o係學校教,主動打比我媽問我可唔可以帶我去上堂,我媽當然唔肯,所以又不了了之
btw,我是想當年的8級考生,仍要彈哂全首sonata的年代,我考出來的成績都不賴,有128的xddddddddddddd

你地都好,我屋企四條化骨龍,有書讀己經好好,仲想去學咩興趣班吖,連要求都唔敢提出嚟,因為知亞媽辛苦。而家d小朋友真係好幸福。

marcuscyrus 發表於 12-1-6 14:28
我覺得我當年係近乎自學
但實情是..我好少會彈錯音,一堂彈sonata ...

咁我又幸福過你小小,我媽媽好鼓勵我學音樂。
佢當年成日打麻雀,佢地係東打,我係西練琴。我專心到聽唔到佢地打麻雀。

hyatt 發表於 12-1-6 14:32
你地都好,我屋企四條化骨龍,有書讀己經好好,仲想去學咩興趣班吖,連要求都唔敢提出嚟,因為知亞媽辛苦。 ...

我媽都極度唔想架
但學校老師家長日時當面同佢講(o個年正好班主任教音樂),叫佢點都比我學一樣,學校個小提琴冇得學,要比我學返鋼琴
我好記得..當年..我學費..是....$150/4堂!!!!!!!!

我覺得我當年係近乎自學

係咪越艱難就越珍惜呢?BTW,唔怪得妳囝囝咁叻啦!
for every one criticism, three positives must be given.

我覺得我當年係近乎自學

咁你地隻屬於有天分囉
‹ 上一主題|下一主題