用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優是否好事
樓主: eric5354
go

資優是否好事   [複製鏈接]

回復 kc1016 的帖子

Kc1016,咁請問你有冇check ADHD 呢?我覺得有d資優都會有d ADHD 特質,我其實都擔心會錯誤診斷

回覆:giftedpig 的帖子

我睇過精神料醫生,佢話哥哥成績又好,只係唔鍾意的堂先係甘,應該唔係過渡活躍,因為如有過渡活躍佢話係唔會識分地點和時間,唔知係米呢?

回復 giftedpig 的帖子

我個仔5.5歲check 過資優, 係127, 都唔算係喎, 不過就有好多特別的行為出現, 特別係係學校, 但我校都無嘢可幫我, 所以我同哥哥報咗社交班, 排緊政府等見心理醫生.

有時諗想同佢轉英文學校, 可能對佢的興趣大D, 唔知好唔好?

回復 kc1016 的帖子

我仔是譠英文小學的,亦可能是對英文多過中文,令他越來越抗拒,其實英文小學的中文都好深的

Gifted or not, you can not choose.  Depends on how do you face with him/her. It really depends on the kid.  My kid has some behavior problem b4.  I spent some time to handle with him.  Now, it's much better.  On the other hand, I don't worry about his study.  He learns fast.

回復 eric5354 的帖子

不要太悲觀,其實,這班人都無得選擇,他們都是受害者。我們要好好去引導、教導及指導。養兒一百歲,長憂九十九。可是,香港的教育無法令他們得以發揮。但不要心灰,溝通可化解問題。

brainchild 發表於 12-5-30 12:44

不要太悲觀,其實,這班人都無得選擇,他們都是受害者。我們要好好去引導、教導及指 ...
大家一起加油呀!

回復 ANChan59 的帖子

你所形容兒子的行為和我大女兒完全一模一樣,她都系6歲,九月讀小二,自認唔系EQ高嘅媽咪,但我好努力去說服自已去接受她,亦都好耐心口甘教她,次次講完,她會表現好一D,不過無幾耐又打回原形。。。呢個暑假,我用盡了所有力氣,唉!有時自己想想,才會發現:其實她錯在哪在呢?講到學習,因為我是全職媽媽,完全知道個女能力,有時教她,會好SURPRISE點解口甘難嘅她都明,但系好簡單二個字“坐好”或者“快D”她好似講極都唔識,差過二歲BB!唉,我唯有相信,她總有一天會有自己的目標和方向,做父母的唯有不斷的鼓勵、支持和引導!

阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

回復 venuscc 的帖子

阿仔現在17歲了,讀G12。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

將會帶仔仔去做IQ test, 若不告訴他,行嗎? 我只說是將會做一個assessment,看看日後是否適合為他報一些課程用。(事關每次報什麼英文班都必先有assessment的。)

引用:我個仔同你仔仔都好似,又係衝動,成日發皮

引用:回復+venuscc+的帖子 阿仔現在17歲了,讀G

原帖由 ANChan59 於 12-08-16 發表
回復 venuscc 的帖子

阿仔現在17歲了,讀G12。
終於帶仔仔做了韋氏評估,選擇做英文,因跟他的認知較接近。四個星期後會有報告,現階段只有初步分數。
我有以下問題:
1)仔沒有情緒問題,學校成績好好,但我還應告訴班主任嗎?(國際學校四年級,剛開學)
2)中大、科大、資優學院,那裡的enrich prog較適合?
3)數學、圖像空間和語文皆強,但對周遭認知弱,我應做什麼?
4)自知管他很嚴,但不知應怎放手讓他自由發揮,好傍徨。
希望大家賜教。

回復 Radiomama 的帖子

我有以下問題:
1)仔沒有情緒問題,學校成績好好,但我還應告訴班主任嗎?(國際學校四年級,剛開學)
Different family may have different approach, I will share with the class master and we can collaborate together.

2)中大、科大、資優學院,那裡的enrich prog較適合?
He took both programs from HKUST and EDB. He didn't try Gifted Academy. He liked a creativity program from EDB, the teach came from DGS.

3)數學、圖像空間和語文皆強,但對周遭認知弱,我應做什麼?
You can clarify and seek for recommendation from the psychologist when you get the written report.

4)自知管他很嚴,但不知應怎放手讓他自由發揮,好傍徨。
Let him try and make some mistakes...... Easier for dad, not for mom!!!!

venuscc  Good idea!I will  try  the 4th ,  It i s very  helpful f or  me!Thank you!  發表於 12-8-24 08:57
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:資優是否好事

我個囡又係聰明, 學習能力強, 記性好, 講嘢好叻, 好奇心大,有主見。想問一些名幼稚園如st cat, York, 樂基啱唔啱這類小朋友呢?定邊類幼稚園啱d呢?謝謝。現我夫婦不斷搵適合kg給我小朋友,準備報k1,現非常苦惱,謝謝。

Agree. Gifted kids may be very different in personality.

agreed        

回覆:winnietingting 的帖子

你女女有聰明的特質,可喜。不過報幼稚園和小學是另一回事,小朋友是否合作、情緒好、不怕羞、有禮貌、肯應對,這些才幫助考學校。

引用:你女女有聰明的特質,可喜。不過報幼稚園和

原帖由 Radiomama 於 12-09-20 發表
你女女有聰明的特質,可喜。不過報幼稚園和小學是另一回事,小朋友是否合作、情緒好、不怕羞、有禮貌、肯應 ...
謝謝。

貢獻勳章

引用:資優又如何?+兒子+6+歲,+讀小一,+剛做完WIS

原帖由 giftedpig 於 12-04-15 發表
資優又如何? 兒子 6 歲, 讀小一, 剛做完WISC確認為資優 由幼兒園開始至現在, 老師的評語都是似ADHD多於資優 ...
我的小朋友都係,語言能力高,但叫他做唔鍾意的老師功課,簡直我想死,以常識為例,咁多年唔使點溫都九十幾分,但三年級遇到個針對佢的亞sir, 那年全部常識考試都係六十幾,唉!又係收投訴電話一大堆、佢鍾意的其實講一次就明even好深的話題!又係只睇自己like的書

資優嘅小朋友未必代表讀書叻,我家嗰個正是,我有時諗点解佢成績考得不理想,難道IQ test 唔準???!!!
但佢幼稚園時,有家長和老師都誇讚他,也說他可能是資優。我帶他去做test,看下他是否有那項過人之处,諗住可以培養他,点知而家養了一個專門駁嘴的曳人,真是激死我!
‹ 上一主題|下一主題